Banožić: Uz letjelicu pronađeni dijelovi avio bombe

U ostacima letjelice koja se u četvrtak navečer srušila u širem središtu Zagreba pronađeni su ostaci avio bombe koja se koristila na letjelicama sovjetske proizvodnje, izjavio je u nedjelju ministar obrane Mario Banožić.

Pronađeni su tragovi eksplozivne naprave i tragovi da ovo nije bila izvidnička letjelica. Našli smo dijelove avio bombe, izjavio je Banožić novinarima o izvlačenju iz zemljanog kratera bespilotne letjelice, koja je u četvrtak navečer pala u Zagrebu.

Banožić je rekao da je letjelica sovjetske proizvodnje, no još uvijek postoje dileme je li došla s ruske ili ukrajinske strane.

Nakon analize ćemo moći reći koja je svrha. Bomba se koristila na avionima, rekao je Banožić.

Istaknuo je i da je područje oko zemljanog kratera od pada letjelice sada sigurno i nema eksplozivnih tvari.

Letjelica je u glavnini izvađena van, rekao je Banožić.

Pronađena je oštećena crna kutija, te se očekuje da će se iz nje izvući podatke o letu.

To ćemo komparirati s drugim krakom istrage koji radimo s članicama NATO-a i na osnovu odraza koji se pojavljivao u radaru rekonstruirati točno odakle je došla letjelica, rekao je Banožić.

Bila je bomba, nema je više. To je prošlo-svršeno vrijeme, istaknuo je te potvrdio opciju i da je letjelica eksplodirala u nekom trenutku kad se spuštala ili udarila u zemlju.

Na novinarsko pitanje može li se to sada okarakterizirati kao napad na Hrvatsku, ministar kaže kako je siguran da će se ”moći utvrditi odakle je letjelica došla”.

Foto: MORH

Postojale su razne teorije i razni stručnjaci koji su ih iznosili. Nisu ništa postigli nego uznemirili javnost, odgovorio Banožić na ponovljeno pitanje je li to bio napad na Hrvatsku, javlja Hina.

Dodao je i da Hrvatska nije zadovoljna reakcijom susjednih zemalja koje su mnogo prije uočile letjelicu. Bespilotna letjelica je, naime, doletjela s područja Ukrajine, preletjela je Rumunjsku i Mađarsku i ušla u hrvatski zračni prostor, gdje se srušila u zagrebačkom naselju Jarun.

S NATO saveznicima će se provesti detaljna analiza što se sve izdogađalo, rekao je ministar obrane.

Jasno je da nismo zadovoljni reakcijom zemalja koje su puno prije vidjele objekt i mogle ga uočiti, ali nisu reagirale, istaknuo je Banožić. Da je na vrijeme detektirana i riješena u susjednim zemljama, mi ne bi danas bili ovdje, dodao je.

Ja sam isto ono jutro razgovarao i s ministrom obrane Mađarske i s ministrom obrane Rumunjske. Rekli su mi da rade evaluaciju i valorizaciju svih podatka koje imaju , da utvrde što se točno kod njih dogodilo u samom procesu i očekujem odgovor, naglasio je Banožić.

Najavio je i da idući tjedan idu na razgovore s Amerikancima, Francuzima i svim saveznicima.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.