Izvješće o izborima u Srbiji: Nepravedni uvjeti, neregularnosti i migracije birača

Izbore u prosincu 2023. u Srbiji obilježili su nepravedni uvjeti, proceduralne neregularnosti i učestali navodi o organiziranju i prevoženju birača radi podrške vladajućoj stranci na lokalnim izborima, ocijenio je u izvješću o izborima u Srbiji šef promatračke misije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) Stefan Schennach.

U nacrtu izvješća, o kojem će se raspravljati na sjednici PSVE u ponedjeljak u Strassbourgu, sa zabrinutošću se konstatira da se brojne nepravilnosti i nedostaci ponavljaju i predstavljaju duboko ukorijenjena pitanja koja bi vlasti u Srbiji trebale riješiti što prije.

Uz ostalo navodi se da su delegacija PSVE (i predizborna delegacija) informirane o kredibilnim navodima o manipulaciji glasanjem, uključujući migraciju birača (posebno državljana Republike Srpske, BiH koji imaju srpsko državljanstvo) i fantomske glasače, što je izazvalo postizborne prosvjede.

Izvjestilac PSVE Schennach navodi da je na izvanrednim parlamentarnim izborima, iako su tehnički dobro vođeni, nudeći biračima izbor političkih alternativa, dominiralo odlučno sudjelovanje predsjednika države, što je zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke stvorilo nepravedne uvjete.

Ocjenjeno je da je izborni dan protekao glatko, ali su ga obilježili brojni proceduralni nedostaci, uključujući nedosljednu primjenu zaštitnih mjera tijekom glasanja i prebrojavanja glasova, česte slučajeve prenatrpanosti, kršenja tajnosti glasanja i brojne slučajeve grupnog glasanja.

Tisuće prosvjednika u Beogradu traže poništenje izbora

Zaključeno je i da je učestalost održavanja izvanrednih izbora u Srbiji dodatno narušila povjerenje javnosti u funkcioniranje demokratskih institucija i, zajedno s nedostatkom političke volje, ostavila je nedovršenim reforme koje su potrebne.

Ocijenjeno je da su osnovne slobode generalno poštovane u kampanji, ali da je kampanja bila narušena oštrom retorikom, pristranošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa.

Vlasti u Srbiji se pozivaju da smislenim i kredibilnim izmjenama izbornih zakona spriječe organizirane migracije birača i da osiguraju da nezavisne i nadzorne institucije, posebno Regulatorno tijelo za elektronske medije i Agencija za sprječavanje korupcije, igraju proaktivnu ulogu u osiguranju fer izbornih uvjeta.

Delegacija također podstiče srpske vlasti da organiziraju postizborni seminar s međunarodnim promatračima kako bi se razgovaralo o pitanjima koja izazivaju zabrinutost i načinima za unaprjeđenje pravnog okvira i prakse, u skladu s obavezama Srbije kao države članice Vijeća Europe, u bliskoj suradnji s tom organizacijom, uključujući Venecijansku komisiju i Grupu država protiv korupcije (GRECO), prenosi Beta.

Dodik: Predloženo obavezno glasanje svih državljana BiH ili slijedi novčana kazna

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Rođo skupljaj osobne, bit će malo glasova. Kad se sjetim lik u njemačkoj zovu ga na WhatsApp gdje je da im da broj osobne da ga upišu da je glasovao

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.