Iznenada preminuo umirovljeni general i bivši hrvatski ministar obrane

Umirovljeni general i bivši ministar obrane RH Pavao Miljavac iznenada je noćas umro u 69. godini, potvrđeno je u utorak u Hrvatskom generalskom zboru.

Dva dana je bio u bolnici zbog udarca u glavu, rekao je za Dnevnik.hr predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić, koji se u utorak čuo s obitelji pokojnog Miljavca.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Miljavac je pao s viljuškara. Prvo je odbijao otići liječniku, ali je ipak to učinio. Iz karlovačke, prebačen je u zagrebačku bolnicu. Bio je pri svijesti i primao posjete, a sinoć je navodno preminuo od zatajenja srca.

Miljavac je u dva manadata bio predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), a kasnije izabran za počasnog predsjednika HGZ-a.

Rođen je općina Netretić 1953. godine i završio je Tehnološko-kemijski fakultet u Zagrebu.

Od 1991. obnašao je niz dužnosti u Hrvatskoj vojsci, bio je načelnik stožera i zapovjednik Zbornoga područja Karlovac te pomoćnik i zamjenik načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Godine 1996. promaknut je u čin general pukovnika i postavljen na dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Tu je dužnost obnašao do 1998. godine.

Od 14. listopada 1998. do 27. siječnja 2000. obnašao je dužnost ministra obrane u Vladi premijera Zlatka Mateše.

Nakon parlamentarnih izbora 2000. godine ulazi u Hrvatski sabor najprije kao zastupnik HDZ-a, da bi s Vesnom Škare Ožbolt i Matom Granićem napustio HDZ i prešao u novoosnovani Hrvatski demokratski centar kasnije preimenovan u Demokratski centar. Na kraju se vratio u HDZ te se s dvadesetak umirovljenih generala angažirao na braniteljskim pitanjima, javila je Hina.

(www.jabuka.tv | Foto: Sanjin Strukić/Pixsell)