Izmjene Zakona o PDV-u: Znači li smanjenje poreza i automatski niže cijene

Već duže vrijeme aktualna tema je raspodjela prihoda od PDV-a i neke najave o povećanju PDV-a ili uvođenju diferencirane stope.

Upitan o tome, ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kaže da će biti izravan o ovoj temi, “jer razne varijacije su rasprave o tome dovele do apsurda”. Napominje da nova zakonska rješenja moraju proći javne konzultacije, pa tako i ovo, i nitko tko je zainteresirana strana ne može biti uskraćen da bi dao mišljenje, primjedbe ili sugestije, piše Radiosarajevo.ba.

Ipak, novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nije isključivao mogućnost drastičnih promjena Zakona o PDV-u. Ali, struka poručuje kako bi povećanje stope PDV-a bio udar na, ionako loš, standard građana.

Znači, kao netko tko je akter ovih događanja, kao netko tko je čitao i razmatrao nacrt zakona o PDV-u i čiji potpis se stavlja na dokumentaciju da bi zakon uopće krenuo dalje u proceduru, tvrdim i naglašavam da nije predložena viša stopa PDV-a i ona ostaje 17 posto. Nije predložena ni diferencirana stopa, nego je ovaj zakon usklađen s europskim direktivama i osuvremenjen, a u mnogočemu će olakšati rad poslovnim subjektima, pojasnio je ministar Bevanda.

Za mišljenje je upitana inistitucija koja je izravno nadležna za provođenje Zakona o PDV-u. Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) su kazali da je UNO BiH nadležan za provođenje propisa iz oblasti neizravnih poreza (PDV, trošarine, carina, putarina), dok nadležnost za kreiranje i usvajanje propisa iz oblasti neizravnog oporezivanja imaju Upravni odbor UNO, Vijeće ministara BiH i Parlament BiH.

Podsjećam, Zakon o PDV-u u BiH primjenjuje se od 1. siječnja 2006. godine, u trenutku izrade ovog Zakona, u tijeku 2005. godine, Zakon o PDV-u u BiH je bio u potpunosti usklađen sa legislativom EU, jer su pripremu tog Zakona, uz domaće eksperte, radili i predstavnici poreznih uprava zemalja članica EU kroz projekat koji je provodio CAFAO. Međutim, s obzirom na činjenicu da se Zakon o PDV-u primjenjuje od 2006. i da u tom razdoblju nisu rađene bilo kakve značajnije izmjene, a kako se u međvremenu na razini EU dogodio čitav niz promjena u oblasti oporezivanja PDV-om, javila se potreba da se i Zakon o PDV-u u BiH prilagodi legislative EU, pojasnio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević.

Dodao je da je prilagođavanje posebno bitno iz razloga što Bosna i Hercegovina kao zemlja potencijalni kandidat za članstvo u EU ima i obavezu da svoje zakonodavstvo prilagodi propisima EU.

Iz tog razloga UNO je kroz IPA projekat EU zajedno s ekspertima iz poreznih administracija zemalja članica EU pripremila potpuno novi prijedlog Zakonna o PDV-u i proslijedila ga Upravnom odboru UNO gdje se radi konačni Nacrt prijedloga Zakona o PDV, istakao je Kovačević.

Naglasio je da se Uprava nije upuštala u izmjene stopa, promjenu rokova za plaćanje PDV-a, te druga slična pitanja, jer to nije propisano Direktivom EU, već i zemlje članice EU po ovim pitanjima imaju različita zakonska rješenja.

Dakle, odgovore na ova pitanja koja Vi postavljate moraju dati vladajuće strukture u BiH u trenutku usvajanja zakonskog rješenja, prije svega Upravni odbor UNO, Vijeće ministara BiH i Parlament BiH. Onog trenutka kada krene ciklus usvajanja novog Zakona o PDV-u u Bosni i Hercegovini, jedna od obaveza i je i javna rasprava o nvom prijedlogu ovog Zakona. Na web stranici Javnih konzultacije bit će objavljen i ovaj prijedlog Zakona. Tada će svi zainteresirani moći iznijeti svoje stavove i prijedloge, istakao je Kovačević.

Što se tiče evenutalnog uvođenja diferencirane stope PDV-a, Kovačević kaže da je UNO mišljenja da bi se trebala uraditi kvalitetna analiza i prije bilo kakve odluke utvditi što će uvođenje diferencirane stope PDV-a zaista donijeti građanima BiH

Hoće li smanjenje poreznog opterećenja zaista značiti i niže cijene na tržištu BiH za određene proizvode!? Podsjećamo, formiranje cijena na tržištu BiH slobodno i ne postoji mehanizam da se netko prisili zda za smanjenje poreznog opterećenja smanji i finalnu cijenu proizvoda.

Slično iskustvo imali smo i u ranijem razdoblju s ukidanjem carina u proizvode iz EU, gdje je za pojedine proizvode carinska stopa bila 5, 10 ili 15 posto, što je potpuno ukinuto. Međutim tada ti proizvodi nisu pojeftinili na tržištu BiH. Dakle, u svakom slučaju bi bilo dobro da konačna odluka oko eventualnog uvođenja diferencirane stope PDV-a bude zasnovana na prethodno urađenoj kvalitetnoj analizi i na odgovoru na najvažnije pitanje, a to je hoće li građani BiH doista imati koristi od samnjenja stope PDV-a na određene proizvode, naglasio je Kovačević.

Za kraj dodao je da u svakom slučaju UNO će kao nadležna institucija morati provoditi ono zakonsko rješenje koje bude usvojeno u Parlamentu BiH i objavljeno u Službenom glasniku BiH.

Ukoliko se novim Zakonom o PDV-u bude uvelo više stopa važno je naglasti da je neophodno minimalno šest mjeseci da se, s jedne strane UNO i sa druge strane svi porezni obveznici, prilagode i spremno krenu u primjenu istog. Prije svega mislim da se moraju mijenjati softveri tj. informatička rješenja koja prate ssutav PDV-a u UNO, ali i softveri kod poreznih obveznika koji prate njihov rad. Neophodno je također da se izvrši kvalitetna obuka svih učesnika u primjeni Zakona o PDV-u. Svakako treba istaknuti da će uvođenje više stopa usložniti i porezne kontrole, što bi značilo da će UNO trebati i veći broj poreznih inspektora, zaključio je Kovačević.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.