Izmjene zakona: Alkoholičarima i narkomanima oduzimat će se vozačke dozvole

Novim izmjenama u Zakonu o sigurnosti prometa u BiH bit će preciznije definirano kako će zdravstvene ustanove obavještavati policiju u slučaju da je netko od pacijenata nesposoban za vožnju. Inače, ta odredba postojala je i u ranijem zakonu, ali nije se primjenjivala jer nije bilo jasno određeno tko točno i u kojim slučajevima obavještava nadležni organ o vozačkoj sposobnosti pacijenta koji se otpušta na kućno liječenje, pišu Nezavisne novine.

Stručnjaci iz oblasti prometa kažu da je novim zakonom, koji bi trebao biti usvojen do kraja studenoga, predviđeno da se zdravstvena ustanova obveže obavjestiti policiju u slučaju da se pacijent koji je privremeno ili trajno nesposoban za vožnju otpušta na kućno liječenje.

Zatim bi nadležni MUP takvom pacijentu trebao oduzeti vozačku dozvolu sve do trenutka dok zdravstvena ustanova ne obavijesti MUP da je ta osoba izliječena, odnosno da je ponovno sposobna upravljati vozilom, što je uvjet za vraćanje vozačke dozvole.

Rade Dujaković, specijalist interne medicine u banjalučkom Domu zdravlja, kaže da obavještavanje MUP-a od strane zdravstvene ustanove o sposobnosti pacijenta da upravlja vozilom do sada nije bila praksa, ali da novi zakon koji to konkretnije predviđa ima logike, pogotovo kad su u pitanju psihički bolesnici i o njihovom stanju bi trebali obavještavati nadležne organe.

“Psihički bolesnici koji su posebno agitirani mogu biti prilično opasni za sigurnost prometa, zatim alkoholičari i oni koji se liječe od narkomanije. Svaki suicidalan čovjek također je opasan, kao i depresivci koji često ulaze u drugu prometnu traku”, rekao je Dujaković, dodajući da organske bolesti ne predstavljaju veliki rizik.

Prema mišljenju Miodraga Femića, predsjednika Asocijacije doktora medicine jugoistočne Europe, sasvim je normalan slijed događaja da zdravstvena ustanova, ukoliko utvrdi da netko ne ispunjava uvjete da upravlja vozilom, o tome obavijesti najbliži MUP.

“Tako bi trebalo biti, a hoće li će se to primjenjivati – to je već za diskusiju”, dodao je Femić.

Inače, drugo čitanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, bit će 30. studenoga na sjednici Predstavničkoga doma Parlamentarne skupštine BiH.

(www.jabuka.tv)
6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.