Izložba proslavljenog fotografa Zorana Filipovića u Galeriji kraljice Katarina Kosača u Mostaru

Umjetnički fotograf i pisac svjetskog glasa Zoran Filipović, legendarni Zoro, otvara samostalnu izložbu u Mostaru u četvrtak 9. ožujka u 19 sati u Galeriji kraljice Katarina Kosača.

Ovom izložbom fotografija pod nazivom ”1993.” proslavljeni fotograf najavljuje i svoju istoimenu monografiju od 288 stranica. U postavu izložbe je 88 fotografija snimljenih isključivo na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Mnogi od snimaka o srpskoj agresiji, ratnim strahotama u BiH i opsadi Sarajeva mogu se prvi put vidjeti na ovoj izložbi. Riječ je o nastavku senzacionalne Filipovićeve izložbe i monografske knjige ”1991.” kojima je dokumentirao agresiju na Hrvatsku.

Najveći dio fotografija nastao je 1993. Međutim, dio tih fotografija nastao je u 11. i 12. mjesecu 1992. godine kad sam se od Mostara odlučio probiti do Brčkog, na slobodne brčanske prostore. Znači, Mostar, Čapljina, Stolac, onda „Cestom spasa“ preko Gradačca, Tuzle, do mog rodnog Brčkog. Tamo sam svjedočio borbi, ondje je bila 108. brigada HVO-a, moji bližnji, moji prijatelji bili su u rovovima da obrane i sačuvaju živote i svoje domove. Najveći se dio izložbe ipak odnosi na Sarajevo. Pred sami Božić 1992. uspio sam ući u Sarajevo i u opkoljenom Sarajevu sam tada proveo otprilike šest mjeseci, dijeleći svoj život sa životom Sarajlija, rekao je Zoran Filipović uoči svečanog otvorenja u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu gdje je izložba početkom prošlog mjeseca premijerno predstavljena.

Slavnom fotografu koji od 1978. živi u Zagrebu uručena je tada nagrada sarajevskog Međunarodnog centra za mir koja se tradicionalno dodjeljuje za humanizam i doprinos borbi za ljudska prava i slobode.

Filipovićeve snimke ratnih stradanja iz BiH, Hrvatske i Kosova objavili su najveći svjetski mediji zahvaljujući pariškoj foto-agenciji Magnum za koju je radio pod pseudonimom Zoro. Nakon Mostara izložba će biti pokazana u još nekoliko gradova u BiH.

U Širokom Brijegu otvorena izložba potresnih ratnih fotografija

Izložba je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, Grada Mostara, Vlade HNŽ-a i HNS-a BiH, a bit će otvorena do 25. ožujka 2023. godine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.