Izlila se Radobolja, poplavljeno jedno mostarsko naselje

Zbog izlijevanja rijeke Radobolje preko mosta u Ulici Gojka Vukovića, jutros od 5.30 sati zatvoren je za promet dio Vukovićeve ulice od hotela “Kriva ćuprija” do Lučkog mosta u Mostaru, potvrdio je za Fenu glasnogovornik Županijskog stožera Civilne zaštite HNŽ-a Pero Ćiro Pavlović.

Po njegovim riječima, u južnom dijelu grada Mostara rijeka Neretva prelijeva se preko mosta “Čupovo” koji naselje Buna povezuje sa naseljem Maloševići.

“Vodostaj rijeke Neretve na mjernoj postaji ‘Carinski most’ trenutno iznosi 1039 cm i u odnosu na jučerašnji maksimum niži je za 20-ak cm. Vodostaj rijeke Krupe na mjernoj postaji Dračevo iznosi 420 cm (tijekom protekla 24 sata porastao je za 50- ak cm) i na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava (redovne se uvode na 300 cm, a izvanredne na 360 cm).

Vodostaj rijeke Trebižat na mjernoj postaji Humac iznosi 342 cm i na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava (redovite se uvode na 280 cm, a izvanredne na 330 cm). Vodostaj rijeke Bune jutros iznosi 322 cm i u odnosu na jučer ujutro viši je za 51 cm”, kazao je Pavlović te je dodao kako su u porastu i vodostaji Bregave i Jasenice, kao i drugih manjih rijeka i potoka.

[youtube id=”YE-bn7HdJ90″ width=”600″ height=”350″]

Kota na HE Jablanica iznosi 269,16 m/nm, četvrta klapna koja je zatvorena sinoć ponovno je otvorena jutros, na HE Salakovac kota je 122,25m/nm, na HE Mostar kota je 77,70 m/nm, dok je na HE Rama kota 594,48 m/nm i u proteklih 12 sati porasla je za 28 cm.
Govoreći o trenutnoj situaciji na području općine Čapljina, Pavlović je kazao kako su vatrogasci tijekom noći obilazili ugrožena područja u Hutovom blatu, Strugama i Gabela Polju.

Zbog nivoa vode na kolniku (preko 30-ak cm) otežan je promet prema GP Gabela Polje. Na crpljenju vode, stalno su uključene dvije benzinske i jedna potopna crpka, dok je u naselju Gabela Polje ugroženo i 10-ak obiteljskih kuća koje su zaštićene vrećama s pijeskom.

Kada je riječ o općini Stolac, Pavlović je kazao, kako je poplavljeno oko 2 ha zemljišta u Crnićkom polju, a zbog pojačanih podzemnih voda poplavljeno je po 2 ha zemljišta u Jasoču, Jezerinama i Trnovači.

“Povećani vodostaj rijeke Bregave uzrokovao je plavljenje oko 5 ha priobalnog zemljišta ispod sela Prenj. Pritoka Bregave Radimlja je u porastu, a vodostaj Deranskog jezera porastao je tijekom protekla 24 sata za 15 -ak cm”, kazao je Pavlović. (Fena) 

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.