Izetbegović: Vidjet ćemo tko želi raditi u ovom zemlji, a tko ne i pritome primati plaću | Jabuka.tv

Izetbegović: Vidjet ćemo tko želi raditi u ovom zemlji, a tko ne i pritome primati plaću

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović osvrnuo se na neodržavanje današnje sjednice ovog doma zbog nedolaska izaslanika iz reda srpskoh i hrvatskoh kluba.

Izetbegović smatra da su se izaslanici iz SNSD-a i HDZ trebali odazvati sjednici koju je sazvao.

Održan kolegij SDA, zaključci?

Kolegij svakog tjedna ima redoviti sastanak, nema nekih posebnih zaključaka, prođemo aktualnu situaciju u državi. Prošli smo čitavu problematiku formiranja vlasti, sjednice doma naroda koja neće biti održana,  kazao je za N1 Bakir Izetbegović.

Pismo gospodina Čovića, oglasio se i Špirić?

Mislim naravno da su se trebali odazvati, to je ta situacija koja je predviđena člankom 58 poslovnika. Treba raditi na način da se ne dogodi da BiH ne bude jedina zemlja koja nema predstavnike u Vijeću Europe. Čudi me stav gospodina Čovića koji kaže da se nismo dogovorili, mi moramo raditi u skladu sa dokumentima, u skladu sa Poslovnikom, kazao je.

Idući potez?

Pokušat ćemo održati sjednicu, mada pretpostavljam da hrvatski i srpski izaslanici neće doći. Intonirati himnu i konstatirati stanje stvari i u najmanju ruku dobiti odgovor. Raspoređuje se krivica, danas ćemo vidjeti tko u ovoj zemlji želi raditi, a tko ne, a pritom prima plaću.

Kada su kompromisi u pitanju, ne možemo raditi kompromise koji se odnose na vladavinu zakona, kada je u pitanju Ustav. Sve ostalo podrazumijeva kompromis, ne možemo mi postati članicom NATO pakta ako većina Srba u ovoj zemlji nije za to, ali da se mora poštovati zakon to se podrazumijeva. Tu je prostor za kompromis, smatra Izetbegović.

Dio Srba se ranije odlučio ZA?

Svi su se bili odlučili i oni koji su danas protiv i tu računam na promjene mišljenja, kazao je.

Špirić rekao da ne treba “gatati” šta je dobro za Srbe, nego da treba raditi na doprinosu za konsenzus, upitali su Izetbegovića.

Moramo njega pitati na što je konkretno mislio. Kakvo gatanje, znam za što su bili prije deset godina pa se nadam da će za par godina opet promijeniti mišljenje, dodao je Izetbegović.

Formiranje vlasti?

Ne mogu ja znati što je u tuđim glavama, ali da uporno pokazujemo jednu spremnost da na bazi vladavine zakona napravimo zdrav kompromis. Nema tu posebno novih formula i od toga odustati nećemo. Uvijek postoji mogućnost da se nađe netko tko će biti za neki drugi kompromis. Kada su u pitanju Ustav i Zakon, to su crvene linije koje mi prijeći nećemo, smatra Izetbegović i dodaje:

Gospodin Tegeltija nije predložio smjernice rada, kako ćemo ga podržati ako ne znamo što čovjek kani raditi, šta su mu prioriteti. Očekujemo da se izjasni, ponudi Predsjedništvu”.

Čović i optimizam da će Vlast biti formirana u sedam dana?

On je optimist i meni je drago da postoji optimizma u ovoj zemlji. Na što je konkretno mislio, ne znam. Razgovarao sam s njime ranije da to gospodin Tegletija uradi i pošalje nam, zaključio je Izetbegović.

Hrvatski i srpski zastupnici bojkotirali sjednicu Doma naroda koju je sazvao Izetbegović

(www.jabuka.tv)


13 komentara

  • Bakire, Bakire ni tvoje maslo nije zacRamazana. Procitan si vec odavno. Bakir o radu i cestitosti… Ako itko sahrani i rasturi ovu drzavu onda je to Bakir i njegova druzina… Ove podvale bosnjacke vise ne pale niti kod prvasica a kamo li kod dva konstitutivna naroda. MZ- ca uvida pravi uzrok krize a potkupljeni Valentin je nemocan da pomogne..

    • Ma neka uzme babinu islamsku deklaraciju pa neka ponovi malo gradivo.Nije toliko pametan da sve zapamti odjednom , a sto mu je nejasno neka telefonom nazove mentora Erdogana….

  • Ridjane,osgovori narodu svome a bome i nama Hrvatima Srbima…..Koliko humanitarne pomoci ste,dobili u novcu koliko,ste kredite podigli za,bhgas krivaju i slicne ves masine…… koliko ustvari ti radis za sve narode vidi se u provodjenju odluka ustavnoga suda a o lovu na teroriste i kriminalce necemo trositi vrijeme….cim zines lazes….doduse ni ovaj treci kanal nije daleko od tebe…

Komentiraj: