Hrvatski i srpski zastupnici bojkotirali sjednicu Doma naroda koju je sazvao Izetbegović | Jabuka.tv

Hrvatski i srpski zastupnici bojkotirali sjednicu Doma naroda koju je sazvao Izetbegović

Kao što su i najavili, delegati SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine nisu se pojavili na hitnu sjednicu ovog doma sazvanu radi imenovanja članova bh. izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Tako je BiH propustila priliku sudjelovati u izboru za generalnog tajnika i u zasjedanjima Parlamentarne skupštine Vijeća Europe ove godine, a posljednji rok za imenovanje izaslanstva iz BiH bio je postavljen za danas, prenosi Klix.ba.

Predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović konstatirao je da se na sjednicu odazvalo tek šest zastupnika i to svih pet iz bošnjačkog naroda i jedan iz hrvatskog, odnosno Zlatko Miletić (DF).

S druge strane osim delegata iz SNSD-a na sjednicu nisu došli ni izaslanici iz HDZ-a BiH.

Očigledno nemamo kvorum, jer ga čini devet zastupnika i to najamanje po tri iz svakog naroda. Mislim da ga nećemo ni nakon stanke imati, kazao je Izetbegović koji je ipak iz formalnih razloga dao stanku od 15 minuta nakon čega se očekivao nastavak sjednice, ali s istom konstatacijom.

Izetbegović je pročitao pismo dopredsjedavajućeg Dragana Čovića (HDZ) u kojem on navodi da se radi o jednostranom potezu, no Izetbegović je dodao da ga član poslovnika obavezuje da sazove sjednicu kada određeni broj izaslanika mu to zatraži. Da to nije učinio, kazao je Izetbegović, onda bi to bio jednostran potez.

Iz SNSD-a su ranije najavili da neće doći na sjednicu, a kao razlog navode neformiranje vlasti na državnoj razini.

Treba podsjetiti da je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio dopis predsjedavajućem ovog doma Bakiru Izetbegoviću, u kojem izražava iznenađenje načinom na koji je iniciran i upućen poziv za sazivanje hitne sjednice Doma naroda.

Uvažavajući naše dosadašnje razgovore, razvidno je da je nužno načiniti poslovničke i političke pretpostavke za održavanje sjednice Doma naroda, s ovim ili nekim drugim dnevnim redom. Ako su ispunjene ove osnovne pretpostavke, moguće је očekivati i uspješnu realizaciju same sjednice, navodi se u Čovićevom dopisu.

Dragan Čović uputio dopis Bakiru Izetbegoviću

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj: