Izetbegović u Mostaru: “Možemo imati najbolji mandat, ako Čović i ja budemo zreli i pametni”

Izetbegović je u izjavi novinarima podsjetio da su HDZ i SDA dugo koalicijski partneri, te da predstavljaju dva naroda u BiH.

Prema njegovim riječima, SDA je dobila relativnu podršku relativne većine Bošnjaka u BiH, a HDZ apsolutnu podršku Hrvata.

Imamo obavezu da idemo dalje zajedno. Prošli mandat bilo je nesporazuma i politika koje su se sudarale.

HDZ i SDA su dvije stranke koje su predstavljale oslonac za stabilnost u državi, Bakir Izetbegović

Bilo je trenutaka kada se nije surađivalo, ali generalno se može reći da su ipak ove dvije stranke predstavljale taj oslonac koji je držao stabilnost u državi i gurao je naprijed. smatra Izetbegović.

Na kraju prethodnog mandata, nastavlja Izetbegović, mi smo napravili 70.000 novih radnih mjesta, pred aktivacijom je MAP, a uskoro će krenuti i pregovori s EU – dodatna pitanja su već skoro završena.

FBiH i BiH ćemo pretvoriti u najveće gradilište na Balkanu, Bakir Izetbegović

Stvorili smo pretpostavke da FBiH i BiH pretvorimo u najveće gradilište na Balkanu. Dakle, ovo su bila neka obećanja, a sada možemo kazati da se to dogodilo. I to se nije dogodilo slučajno, već ipak kroz suradnju ovih dviju stranaka, rekao je Izetbegović.

Na današnjem sastanku, dodaje, delegacije SDA i HDZ-a dogovorile su da će svaka buduća suradnja biti bazirana na jasnom programu, da neće ostaviti nedorečene stavove kao što se to dogodilo prošli put, pa je bilo nekih ljutnji i različitih gledišta.

Ovaj put to će biti precizno. SDA će već u ponedjeljak ponuditi program, koji će biti baziran na tri elementa. Jedan od njih je preduvjet, a to je mir, stabilnost i sigurnost u BiH i na Balkanu. Drugi su reforme, prije svega na europskom putu, i one će se uvijek pozivati na određeno poglavlje, koje nas čeka u pregovorima s EU. I konačno, masovna izgradnja u BiH, pojašnjava Izetbegović.

Izetbegović: “Možemo imati najbolji mandat, ako budemo imali zrelost i pameti”

Ova tri elementa, smatra lider SDA, mogu stvoriti jednu pozitivnu spiralu koja će povući zemlju naprijed, kao što to nije bio slučaj od Dejtona do sada.

Dakle, možemo imati najbolji mandat, ako budemo zreli i pametni, rekao je Izetbegović.

Potom se osvrnuo i na problem na koji je lider HDZ-a BiH Dragan Čović ukazao – izbor legitimnih predstavnika.

Za SDA je generalno prihvatljivo sve što je bazirano na ustavima BiH i FBiH, presudama Ustavnog suda, Suda u Strazburu, Suda za ljudska prava, poput „Sejdić i Finci“, „Zornić“, „Pilav“ itd, i naravno na konvencijama EU, naglašava Izetbegović.

Prema njegovom mišljenju, to je vrlo teško uskladiti, ali ne i nemoguće.

Evo, “travanjski paket” je npr. davao rješenje koji je poštovao i građanski i etnički princip. Dakle, po meni to nije nemoguće riješiti, dodao je Izetbegović.

Čović: “Sa SDA ćemo napraviti dokument, ako ga potpišemo bit ćemo partneri”

(www.jabuka.tv)


29 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.