Ivica Banožić: Jedini živući igrač iz momčadi koja je osnovala NK Široki Brijeg

Ivica Banožić malo je poznat mlađim ljubiteljima nogometa u Grad Široki Brijeg, ali stariji ga znaju kao jednog od prvih Širokobriježana i općenito igrača iz Hercegovine koji se poslije 2. svjetskog rata otisnuo u svijet i uspio u nogometu.

Nakon završene male mature u rodnom Širokom Brijegu, kako bilježi širokobriješki sportski novinar Marko Knezović, Banožić je krajem 1949. godine stigao u Zagreb i vrlo brzo obukao dres GNK Dinamo Zagreb. U Maksimiru je igrao gotovo cijelo desetljeće. U tom je razdoblju odigrao ukupno 99 utakmica i postigao tri pogotka.

Po završetku karijere u plavom dresu, Banožić je kratko igrao i za tada jaki i popularni NK Trešnjevka Zagreb, ali onda je postao trgovački putnik u Francku i tamo dočekao mirovinu.

No, više od svega, u godini kada se slavi 70. rođendan NK Široki Brijeg, vrijedi istaknuti kako je Ivica Banožić svoje prve nogometne korake napravio još kao četrnaestogodišnjak (rođen 1. siječnja 1934) u tadašnjem malom, novoosnovanom amaterskom klubu Borak i danas je jedini živući igrač iz prve nogometne momčadi u povijesti Širokog Brijega.

Ivica Banožić svoje umirovljeničke dane provodi mirno sa suprugom Biserkom – Bebom u Zagrebu, objavljeno je na Facebook stranici NK Široki Brijeg.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.