Izetbegović ponovno optužio Čovića za blokade i poručio da neće popustiti – Jabuka.tv

Izetbegović ponovno optužio Čovića za blokade i poručio da neće popustiti

Predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović optužio je HDZ BiH da ucjenama i blokadama pokušava ishoditi izmjene Izbornog zakona koje bi bile protivne brojnim presudama Europskog suda za ljudska prava i kojima bi se samo nastavilo diskriminirati građane BiH po etničkoj osnovi.

Izetbegović je uputio posebno pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku, američkom i britanskom veleposlaniku u BiH Ericu Nelsonu i Mathewu Fieldu, šefu Delegacije EU u BiH Johannu Sattleru i voditeljici misije OESS-a Kathleen Kavalec kojim je zapravo odgovorio na pismo što ga je na iste adrese 7. listopada poslao predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Izetbegović: Bh. tronožac ne može stajati na dvije noge

On je tražio da se svi međunarodni dužnosnici koji su bili svjedoci i jamci sporazuma o novim izbornim pravilima za Mostar donesenog u lipnju sada angažiraju kako bi se taj dokument u cijelosti poštovao odnosno kako bi se do kraja godine postigao dogovor o izmjenama zbornog zakona kojima bi se zajamčilo pravo Hrvatima da sami biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH i zastupnike u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

Izetbegović je pak svojim pismom ustvrdio kako Čović i HDZ ucjenjuju odbijajući surađivati na uspostavi nove vlade Federacije BiH te obmanjuju javnost kada iznose svoje zahtjeve jer presudu Ustavog suda BiH koja se odnosi na način izbora zastupnika u Domu naroda federalnog parlamenta bez ikakvog pravnog osnova pokušavaju iskoristiti kako bi nametnuli nova pravila po kojima bi se birao hrvatski član Predsjedništva BiH.

Čović: Nametanje političkih predstavnika je rak rana bh. društva

Problem je politika koju vodi HDZ BiH i njezina želja da se izmjenama izbornog zakona protivno odlukama Europskog suda za ljudska prava još jednom potvrdi diskriminacija na koju je ovaj sud ukazao. Ukoliko bi se pristalo na izmjene koje zagovara HDZ zauvijek bi bila onemogućena provedba presude Europskog suda za ljudska prava po apelaciji Sejdić-Finci i po nizu srodnih apelacija, obesmislila bi se volja većine u Zastupničkom domu parlamenta FBiH pa i samo postojanje lijevo i građanski orijentiranih stranaka, jer sve bi bilo zakovano voljom ‘legitimnih predstavnika’ u Domu naroda parlamenta FBiH, napisao je Izetbegović.

Ocijenio je i kako su neutemeljene tvrdnje HDZ-a o ugroženosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini dodajući kako one provociraju građane i birače jer vrijeđaju zdrav razum s obzirom na činjenicu da su Hrvati zastupljeni na svim razinama vlasti uključujući najviše dužnosti u državi i Federaciji.

Izetbegović je na kraju poručio kako će njegova stranka pristati samo na one izmjene izbornog zakona koje će uvažiti interese svih strana u BiH uključujući tu ne samo bošnjačku nego i građanski orijentiranu opciju.

Čović: Hrvati iz BiH i Katolička Crkva već stoljećima su sastavno tkivo koje čini ovu zemlju

(Hina)


13 komentara

  • Bakir je lik koji ce BiH sahraniti … Boze sacuvaj koja mrznja bije iz tog lika… Bakir, Becirevic, Dzafirovic, reis Kavazovic osobe koje uistinu ne zele hrvate kao jednakopravne partnere u Federaciji i BiH…

  • Bakir se ponasa tko Erdogan, stalno prijeti nekome i uvjetuje. A povijest i cinjenice izvrce kako njemu pase. MZ- ca ih trpi i tolerira tu bahatost ali ne vjerujem da ce to jos zadugo potrajati… Jer su se presle granice ljudskosti. On se one koji ne misle kao ekstremni dio bosnjaka u Sarajevu naziva UZP, zlocincima. Zaboravla ovaj hlupson da je RH clanica EU i NATA i da takva kakve joj on daje kvalifikacije nikad to nebi postala. A zaboravlja da su njegovi borci dzihada, Armije BiH u kojoj su bili izveli najveci teroristicki cin u Americi. Zaboravlja da je ta ista Armija njegova protjerala i pobila preko 200 000 hrvata, a paralelno u tome vremenu njegova hanuma na specijalizaciji u Zagrebu, 400000 bosnjaka zbrinuto u Makarskoj i sire. I to je za Bakira UZP- at i neprijetelji. Bakire nisi ti kriv sto nam se ovo zbiva nego hrvati i politika u RH i u BiH. Sto im vise das, popustas oni gori. 200 000 bosnjaka ima putovnicu RH, kako to zar takva neprijeteljska drzava to mekom da i zar takvi patrioti to hoce uzeti…

  • Sto se peta kolona uzjogunila. Svatko lopov, svi isti, samo ja, jaa i samo ja posten, pametan, obrazovan. Ako imate ogledalo kuci progledajte se. Najsmesbiji su mi likovi koje dobro poznajem pa i moji neki prijatelji ali sta ćeš. Njihova djeca prepametna, jedva osnovnu zavrsili. Svatko im kriv. U kuci pušači troje po 250 KM, za te novce uzmeš kredit i napravis kucu ko u susjeda pa nema zlobe, zloce, trača, i tako dođeš pred Bogaciste duše. Zato kažem pamet je skupa

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.