Čović: Nametanje političkih predstavnika je rak rana bh. društva – Jabuka.tv

Čović: Nametanje političkih predstavnika je rak rana bh. društva

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je u emisiji BHT Uživo kako je nametanje političkih predstavnika ”rak rana bh. društva, bh. politike i bh. budućnosti”.

Govoreći o pismu koje je poslao međunarodnim predstavnicima u BiH, Čović kaže da je to pismo poslao s obzirom na to da su oni nazočili sporazumima koje su potpisali on i Izetbegović.

Prvi sporazum o Mostaru je realiziran, a drugi o Izbornom zakonu, evidentno ne ide. Ja sam pokušao o tomu razgovarati s Izetbegovićem, ali dogovor ne ide. Mislim da je bilo pristojno obavijestiti ove navedene aktere da dogovor ne ide, rekao je Čović dodavši kako nema premise koja nije bila na stolu.

Najjednostavnije što ja mogu zatražiti jest da se dogovor realizira, kaže Čović. Dodao je da je ovo pitanje odgovornosti i obveza.

Ovo nije prvi put da mi nešto potpisujemo… S te strane poruka je potpuno jasna, Izetbegović je rekao da neće razgovarati o tomu dok ne prođu lokalni izbori.

Odbijanje Izetbegovićevog potpisa Čović je ocijenio kao potpuno neodgovorno.

Na upit o izjavi u pismu kako SDA različitim taktikama kupuje vrijeme, Čović je rekao da su razgovarali nedavno, podsjetivši na sastanak s Plenkovićem u Zagrebu.

Dođemo u situaciju da nemamo Izbornog zakona i da imamo isto stanje kao prije dvije godine… To je intencija jednog dijela ljudi koji zloupotrebljavaju instituciju zastupanja. To je krajnje opasno, za mene je to veliki problem, to lažno zastupanje, zloupotreba ustavnih prava, to je rak rana za bh. društvo, bh. politiku i bh. budućnost, kazao je Čović.

Čović dodaje kako ovakvo stanje nešto što se ne može dugo zadržati i što će postati besmisleno.

Na upit može li međunarodni faktor kojem je pisao išta promijeniti, Čović kaže da može.

Što prije sjednemo za stol i budemo tražili rješenje gdje ćemo poštovati Ustav, prije ćemo riješiti probleme, to je ono ustavno domoljublje o kojem govorim, kazao je Čović gostujući na BHT-u.

Sattler: Konstitutivni narodi će uvijek imati važnu ulogu u BiH

Govoreći o putu BiH u EU i NATO savez, kazao je kako je međunarodna zajednica osobito ovdje u Sarajevu često služila kao alibi nekim bošnjačkim strankama.

Na upit o tomu mogu li dužnosnici EU shvatiti konsocijacijsku demokraciju, Čović je istaknuo kako specifičnosti BiH nisu od jučer ni od Daytona, nego su mnogo stariji.

Danas je to jedna ravnoteža građanskog i nacionalnog, pogledajte referendumsko pitanje o neovisnosti BiH kako je izgledalo…, kazao je Čović.

Komentirajući to može li BiH ikada postati građansko društvo, Čović je istaknuo kako se ne smije zanijekati da su se građani više od 96 posto izjasnili kao pripadnici jednoga od tri konstitutivna naroda.

Danas smo, kaže Čović, u jednoj kritičnoj fazi jer jedan narod drugom može birati predstavnike u Federaciji BiH. Ocijenio je da je to jedan opasan put i zloupotreba ovlasti.

Čović pisao međunarodnim dužnosnicima: Hrvati neće tolerirati ponižavajući odnos u BiH

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Pišem pismo tinta mi se proli….. Moj Dragane strance ti to ne zanima. Trenutno uvode NWO. Dakle novi poredak se stvara. A mi smo potpuno nezanimljivi bilo kome. Što i nije loše trenutno. Samo ukinuti ove ” stožere”

 • Nikad ništa niste rekli o kriminalu i korupciji, pljački javnih poduzeća, propasti institucija, policije, suda i tužiteljstva, o izumiranju i masovnom seljenju, o uništenoj poljoprivredi i stočarstvu itd., već samo mlatite o vlastitim pozicijama.

 • Komšić je jedna velika baraba i naravno opasnost za BiH, no gdje su teme:
  – gospodarstvo
  -strana ulaganja
  -obrazovanje
  -kriminal,korupcija mitskih razmjera
  -urušavanje visokokoškolskog obrazovanja
  -privreda općenito

  ….ove teme će “ugasiti” Komšića….a ne kukanje i pljuvanje o njemu i po njemu

 • Covicu da nema Bakira, Komsica i njima slicnih sada bih o tebi puno toga ruznog a istinitog napisao. Ali dok nas ovi zezaju i cine nam ovo sto cine ti si ,, bezbedan,, sto kazu tvoji… Znaci svako zlo za neko dobro, nekome u ovom slucaju za tebe Dragane… Jer ovi u BiH bosnjacki politicari a i srpski nas tlace od rata na ovamo a vi nas kradete i prodajete supljake takode od rata. Vi ste svi zajedno milioneri a narod vam gladan. Sve ste pokrali i unistili…Ono sto Bakir tebi radi na nivou Federacije ti to radis hrvatskim manjim strankama kroz HNS. Oni koji slusaju dobro im a koji ne slusaju ometes ih. Znaci Jaci vazda koristi sredstva prisile i igra prljavu igru..,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.