Čović pisao međunarodnim dužnosnicima: Hrvati neće tolerirati ponižavajući odnos u BiH – Jabuka.tv

Čović pisao međunarodnim dužnosnicima: Hrvati neće tolerirati ponižavajući odnos u BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović uputio je pismo čelnicima međunarodne zajednice u kojem je upozorio kako rukovodstvo SDA ne želi realizirati međustranački sporazum HDZ BiH – SDA o izmjenama Izbornog zakona BiH.

U pismu upućenom američkom i britanskom veleposlaniku, voditelju Izaslanstva Europske unije u BiH, veleposlanici Misije OESS-a u BiH i visokom predstavniku Čović podsjeća da su 17. lipnja 2020. godine čelnici SDA i HDZ BiH potpisali dva sporazuma, sporazum koji se odnosi na provođene lokalnih izbora u Mostaru te sporazum o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Sporazumom o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH strane potpisnice su se obvezale na provedbu svih odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava koje nameću otklanjanje nejednakosti i diskriminacije, regulaciju pitanja političkog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama te ugradnju preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a i Venecijanske komisije u izborno zakonodavstvo. Sve navedene stavke, sukladno Sporazumu, treba završiti do kraja ove godine. Ipak, unatoč jasno preuzetim obvezama, naše iskustvo, svakodnevno potvrđeno u praksi, je da Stranka demokratske akcije (SDA) i njezino rukovodstvo ne žele realizirati dogovoreno, već pribjegavaju različitim taktikama kupovine vremena, svjesno izbjegavajući i ignorirajući preuzete obveze, poručio je Čović.

Čović u svom pismu zagovara konsocijacijsku demokraciju koja, kako je naveo, ne perpetuira sukobe i podjele, već ih adresira i rješava, te onemogućava hegemoniju, represiju i majorizaciju jednog naroda nad drugima.

Međutim, kako navodi predsjednik HDZ-a BiH, vrijeme teče, a SDA izbjegava provesti postignuti dogovor.

Sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH nije proveden niti u jednoj točki, a s obzirom na okolnosti, male su šanse da će se to uopće i dogoditi. Nedostatku spremnosti svjedoče izjave i medijski procesi kojima se otvoreno govori protiv vrijednosti Sporazuma, a Hrvate se naziva nacionalnom manjinom, prijeti im se novim ”komšićima” i nametanjem političkih predstavnika na svim razinama, što je također suprotno Ustavu, Daytonskom mirovnom sporazumu i odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju, navodi dalje Čović.

Po njegovim riječima, u protekla četiri mjeseca nije napravljen niti jedan korak naprijed ka realizaciji međustranačkog sporazuma, a na djelu je otvorena kampanja protiv ustavne pozicije Hrvata, njihovih Ustavom zajamčenih ljudskih, građanskih i političkih prava.

Mi Hrvati, kao konstitutivan i ustavotvoran narod u Bosni i Hercegovini, ne možemo i nećemo tolerirati takav ponižavajući odnos, kršenje Ustava niti ćemo pristati na neustavna rješenja koja nam se nameću. Od vas očekujemo reakciju u smislu potpore zaštiti ustavnog poretka, Daytonskog mirovnog sporazuma, političke stabilnosti Bosne i Hercegovine i pronalaska kompromisnog rješenja za provedbu preuzetih obveza u smislu izmjena Izbornog zakona BiH od lipnja 2020. godine, navodi Čović na kraju svog pisma upućenog predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

(www.jabuka.tv)


23 komentara

 • Kad ce vise izbori zavrsiti da se makne i u relativnoj tajnosti krade sebi i svojim pajdama i zaposljava ko mu pase. Drazi mi ja takav nego kad pocne ovaj predizborni bosanac hrvat srbin igrokaz. Dragi Dragane molim te kradi i zaposljavaj rodbinu okani se ljudi. Svi znamo vec da mjesec dana prije izbora i tako vec 30 godina odjednom si zasekiran za hrvate, i onda opet 3 godine i 11 mjeseci tisina. A ne razumijem vise ni cemo ovo. Uhljebi iz Elektroprivrede, Eroneta, Opcina, Zupanija i ostalih ce ionako glasti za tebe da tu ostanu. Ostale vise nije briga ili su vec u EU. Imas vec dovoljno fiksnih glasova stvarno nema potrebe da trosis i taj mjesec na gluposti bosanac hrvat i srbin.

 • Aje majketi Cova ne kuvaj te prija izbora nedaj Boze mote samo neko Posten glavu izgubit okanite se corava posla dok tisuce migranata oda slobodno i okupira BiH

 • Pita li se ČOVIĆ kako narod toleriše sve te silne uhljebe i svu tu nepravdu koja se ovdje dešava.Bez iskaznice HDZa nemože se zaposlit u Elektroprivredu,eronet i sve ostalo čime upravlja nazovimo država.Neka prvo riješe taj problem pa onda neka idu dalje.Nije uredu izborni zakon i treba ga mjenjat ali nek vladajući to isprave prema svom narodu običnim smrtnicima pa onda neka idu dalje.Kako stvari stoje kroz koju godinu će im bit svejedno kakav je izborni zakon jer neće imat ko glasat …Nažalost sviju nas,ZNA SE.

  • za mene bi HDZ 1990 , HRS, svi ovi silni kvazi-novinari bili pravi da nešto na temu korupcije, nepotizma objave, nema veze što su “polu”-kriminalni svijet zaposlili na državne jasle, bitno je da ti isti imaju knjižicu “ZNA SE” i da moraju glasati za njih…dno dna od čovika, stranke mu, a i nas Hrvata koji sve to šutke gledamo i nijemo promatramo…nikakvi smo i katolici, prvi ja a i svi Vi ostali

 • Драган i HDZ NIKAD neće riješiti hrvatsko pitanje iz jednog jednostavnog razloga. Kada se riješi pitanje Hrvata u BiH nestat će posljednji razlog za postojanje HDZ-a i sličnih manipulatorsko-prevarantskih stranaka. Konsocijacijska demokracija, na koju se Драган poziva bi dovelo do višestranačja u radu hrvatskog naroda. Višestranačje bi onemogućilo HDZ-U da beskrupulozno uhljebljuje svoje stranačke poslušnike i financira se iz javnih nabava na štetu hrvatskog naroda (i ostalih naroda u BiH). Znači rješavanjem hrvatskog pitanja Драган bi ukinuo svoje izvore moći i izgubio glavne kanale financiranja sebe i svojih poslušnika. Bio bi lud da to uradi.

 • Mislim da je zadnji tren da se digne glava i nešto poduzme. Inače nas neće biti. Doslovno i preneseno.
  Čini mi se da tako i ide ona pjesma od Dražena Žanka (…”Nisu tu ni bili, tad će reći svima”…).

 • Bravo Dragane rjesi uhljebničko pitanje vrlo bitno jer mi smo svi u njemackoj, irskoj itd svejedno gdje ćemo biti manjina, glupi uhljebnici kad vam mujo i haso budu punili ćerke tek tad će te se dozvat pameti.

 • Ljudi dosta zezanja. Oduprimo se Bakiru i njegovim islamistima malo odlučnije. Ima načina. Ako ništa, blokirajmo sve ceste, na jugu, zapadu i sjeveru. Srbi im svakako ne daju na istok.

  • A sta to ti Bakir i ”njegovi islamisti” rade, a da ti kradeze partija nije stostruko uradila? Je li ti Bakir kriv sto na pragu 2021 nemas kanalizaciju u gradu nego jedes govna iz Lištice? Idi jebli te muslimani srbi i hrvati, sere mi se od vas ”patriota” velikih.

  • Tutić Zrinko je tri ratne godine skoro maloljetan nosio glavu u torbi o potucao se od nemila do nedraga dok su se ratni profiteri bogatili. Nakon toga su se pojavili još veći lešinari u vidu političara. Nikad više. Nek ti ćaća izađe i odupire se kome god hoće.

 • Trla baba lan da joj prođe dan svi znamo da od tog nema ništa više ga ni međunarodni čimbenici ne doživljavaju slijedi potpuni krah do kraja godine jer će to najbolje pokazati birači kojih je velika većina u crno zavijena ovom politikom. A šta možemo kad smo već duže vrijeme slijepi kod svojih očiju.

 • Do čega si doveo Hrvatski narod svojim bahatim ponašanjem ispod muča. Jedno pričaš drugo radiš treće misliš. Bitno je da ti imaš pipke svoje svagdje gdje god se vrti lova.Narod nije glup. Za tebe glasaju oni koga ste zaposlili u elektroprivredu i u druge institucije narod koji je nezadovoljan ne izlazi jer nema za koga glasati.Dok god ste ti Gilja i taki ko vi na vlasti i čelu javni poduzeća nema dobra. Zbog toga općenito Hrvatskom narodu se ne piše dobro osim onih koji rade u javnim ustanovama i firmama a to je vaš kadar….. Zato narod odlazi vani nema izlaza. Zbog takvih stvari i nepravde sve nas je manje a za to ste vi krivi Čoviću. Da vodiš računa o svom narodu nebi trebao pisati međunarodnoj zajednici.

  • tako je …ali pravi Hrvat katolik se ni neće zaposliti u JP EPHZHB, jer da bi se zaposlio tamo trebaš dušu vragu prodati (iskaznica kradezea) + još štošta (mito, korupcija, nepotizam…it itd)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.