Čović: Hrvati iz BiH i Katolička Crkva već stoljećima su sastavno tkivo koje čini ovu zemlju – Jabuka.tv

Čović: Hrvati iz BiH i Katolička Crkva već stoljećima su sastavno tkivo koje čini ovu zemlju

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u srijedu se susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Petrom Palićem s kojim je razgovarao o širem spektru tema vezanih za hrvatki i katolički narod.

Današnji susret Čovića i mons. Palića uslijedio je mjesec dana nakon preuzimanja biskupske dužnosti u mostarsko-duvanjskoj biskupiji, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Hercegovina, naša Katolička Crkva i biskupija mogu biti ponosni što su dobili osobu s takvim pastoralnim iskustvom da predvodi našu biskupiju u raznim vremenima izazova kada je Evanđelje potrebnije nego ikad. Drago mi je da već nakon točno mjesec dana od službenog preuzimanja dužnosti imamo priliku razgovarati o širem spektru tema važnih za naš hrvatski i katolički narod, kazao je Čović.

Prilikom susreta razgovarano je i o Temeljnom ugovoru između Svete Stolice i BiH koji se, kako je naglašeno, još uvijek ne provodi u punini.

Ove godine obilježava se 25. obljetnica potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je postignut mir na ovim prostorima, iako, navodi se, i dalje postoje intencije da se konstitutivnost hrvatskog naroda zajamčena Ustavom BiH potpuno eliminira kao ustavna kategorija.

Na sastanku su uz Čovića i mons. Palića nazočili i don Željko Majić, generalni vikar, don Ante Luburić, biskupijski kancelar i ekonom i osobni tajnik don Domagoj Markić

Čović je upoznao biskupa Palića o nužnosti razgovora i dogovora o konačnom rješavanju hrvatskog pitanja koji bi otvorio vrata i ubrzao europski put te doveo do punopravnog članstva Bosne i Hercegovine u EU.

Na susretu je izdvojeno kako su Hrvati iz BiH i Katolička Crkva već stoljećima sastavno tkivo koje čini ovu zemlju, koje je opstalo na ovim prostorima unatoč svim povijesnim nedaćama te okolnostima koje je donio Domovinski rat, a također je istaknuto i kako je Bosna i Hercegovina savršen primjer zemlje unutarnje različitosti koje nas, po njihovim riječima, trebaju okupljati i ujedinjavati te da takvo što treba biti nit vodilja svih koji ovdje žive.

Na sastanku su uz Čovića i mons. Palića nazočili i don Željko Majić, generalni vikar, don Ante Luburić, biskupijski kancelar i ekonom i osobni tajnik don Domagoj Markić, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


27 komentara

 • Nisam siguran jeli crkva napravila veću štetu ili korist hrvatima. Hrvati kad su došli na ove prostore nisu bili katolici, imali su svoje bogove kao naprimjer Veles (Velež planina kod Mostara), Troglav (Troglav planina kod Livna), Triglav (Triglav planina u Sloveniji) itd. Mnogi drugi nazivi su također preneseni iz Bjele Hrvatske (Bile Hrvatske), kao naprimjer Sinj, Knin, Kosinj, Neretva, Rakitno itd.

 • Koliko ćemo još gledati Čovića Udabša,da su glavni u BiH muka mi je ali stvarno.Hoćemo li doživjeti promjenu vladajući ,jer neće Čović do smrti otić neće ga đava

 • Brisel,Zagreb ,Beograd zapovjedi su primljene sad se prenose crkvi da nas dokrajče… Bože smiluj nam se i čuvaj nas od licemjera pismoznanaca i farizeja

 • E stvarno licemjerno.
  E moji biskupi na šta ste spali, da Vas pismene ljude manta i za nos vuče jedan ovakav lik.
  Jasno i žalosno.

 • Nije mi krivo zbog Čovića. On će sto puta promijeniti vjeru, boju i stranu zbog svog interesa. Krivo mi je što se crkva opet ovako jeftino prodaje. Kakve veze ima crkva sa hrvatstvom. Isus je bio Židov i volio je sve ljude bez obzira ma vjeru i naciju. Zadnje što Bog želi je da se njegovo ime i crkve koriste kao poligon za skupljanje političkih bodova. Ovo je licemjerje najgore vrste.

 • Biskupe,pazi se sa kim se družiš,što manje to bolje,jer će te narod ocjenjivati.Rjetko i nikako,jedno govore drugo rade.Ovce odoše,pa i pastir osta bez blaga.

 • Ma Hrvati su samo po birtijama i portalima…. Beograd, četnici UDBA, jeste i zaostali stid me čitati ove rezardirane gluposti . Da su Bošnjaci problem Francuzima i Englezima išao bi u Pariz i London ali pošto se ova smrdljiva tvorevina zove BiH ide se u Zagreb i Beograd naravno.
  Crkva je bitna i u Italiji i Španjolskoj i Irskoj, pa ne znam šta vam smeta?

 • Zar ne vidite komentatore, nahcesca smetnja su im Crkva i Čović. Prepoznajete se po rjecima. Čoviću samo naprijed ne obaziri se na nase protivnike.

 • A kome su to konkretno smetnja Crkva i Čović? Možda djeci hrvatskih branitelja ili pak možda djeci političkih zatvorenika, njihovim obiteljima koji su zbog mentalnog nedostatka u razumijevanju udbaško-komunističkog mentalnog sklopa zauvijek napustili svoja ognjišta? Jesu li oni možda najveća smetnja? Znam kuda ovo sve vodi, propala je KPJ, a propast će i ova loša kopija, to je samo pitanje vremena, inače, nit će biti Hrvatske, a nit Hrvata u njoj, biti će neka balkanska tvorevina sa balkanskim turbo-folk šljamom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.