Izborni kompas – aplikacija koja pokazuje koja stranka vam je najbliža

Koja politička stranka najbolje odgovara mojim preferencijama? Mnogi si pred izbore postavljaju baš ovo pitanje.

Ovih dana dostupan je postao novi online alat koji pomaže biračima da se orijentiraju. Uz pomoć jednostavne aplikacije koju je predstavio Fakultet političkih znanosti, građani u pet minuta mogu saznati što o važnim pitanjima misle pojedine stranke.

Mogu saznati i gdje u izbornim programima stranaka mogu više pročitati o tim stavovima i koje su stranke najbliže njihovim vlastitim stavovima o gospodarstvu, zdravstvu, vanjskoj politici i brojnim drugim temama, piše Index.hr.

Glavni cilj Izbornog kompasa je pomoći biračima donijeti informiranu odluku. Izborni kompas može podići izbornu izlaznost te preusmjeriti fokus javnosti na konkretna politička pitanja, kažu iz FPZG-a. U posljednjih 10 godina, izborni kompasi korišteni su na izborima u preko 50 zemalja. Sve izjave u aplikaciji kodirane su na temelju službenih dokumenata ili izjava stranaka te svaki korisnik jasno može vidjeti izvore povezane sa svakom izjavom. Istraživački tim se pri kodiranju izjava o temama u aplikaciji konzultirao sa strankama, pruživši im priliku da same odrede pozicije na kojima se nalaze.

Aplikaciju su razvili istraživači s Fakulteta političkih znanosti uz pomoć nizozemske istraživačke agencije Kieskompas koja je razvila slične aplikacije diljem Europe (npr. u Francuskoj, Italiji i Švedskoj). Nekoliko nevladinih organizacija, uključujući njemačke političke zaklade koje djeluju u Hrvatskoj, dalo je svoju podršku razvoju ovog online alata.

Kako biste dobili rezultate, potrebno je odgovoriti koliko se slažete ili ne slažete s 30 tvrdnji o relevantnim društveno-političkim pitanjima. Što će vam pokazati izborni kompas, provjerite na ovom linku.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.