Izborna šutnja za Hrvate izvan Hrvatske

U inozemstvu je u ponoć završila izborna promidžba i počela izborna šutnja jer se birališta u nekim državama, gdje hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj na izborima biraju tri zastupnika koji će ih predstavljati u sedmom sazivu Hrvatskog sabora, otvaraju već 3. prosinca, javila je Hina.

U diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH glasovanje traje 3. i 4. prosinca od 7 do 19 sati.

Zbog vremenske razlike, prvi će na izbore izaći birači na Novom Zelandu na jednom biračkom mjestu u Aucklandu, a izbori u XI. Izbornoj jedinici završavaju 4. prosinca u SAD-u nakon što se zatvori biralište u Los Angelesu.

Na izborima u inozemstvu glasovat će se u 52 države gdje će biti otvoreno 124 biračkih mjesta, najviše u BiH (30), a slijedi Njemačka (19), Australija i Srbija (6), te SAD (4), dok će u ostalim državama biti od jednog do tri biračkih mjesta.
Pravo glasa na izborima u XI. izbornoj jedinici, gdje hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri saborska zastupnika, ima ukupno 411.758 birača koji će birati između 15 stranačkih lista.

Osim birača bez prebivališta u Hrvatskoj, na biračkim mjestima u inozemstvu mogu glasovati i birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj koji se tamo zateknu, a glasuju za izbornu jedinicu prema mjestu svog stalnog boravka u Hrvatskoj.
Na posljednjim parlamentarnim izborima 2007. u XI. izbornoj jedinici ukupno je bilo evidentirano 404.950 birača od kojih je glasovalo njih 90.402 odnosno 22,32 posto. HDZ je osvojio 73.446 glasova (81,92 posto) te je osvojio pet zastupničkih mjesta.

Prošlogodišnjim promjenama hrvatskog Ustava određeno je da će hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj na predstojećim i budućim izborima glasovati isključivo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava RH u zemljama u kojima imaju prebivalište, te će birati fiksno tri zastupnika u Saboru, bez obzira koliko ih se odazove na izbore.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.