Izbori za Europski parlament: Registrirano 100.000 birača u BiH

U nedjelju, od 7 do 19 sati, bit će otvorena birališta na kojima će građani Republike Hrvatske odabrati 12 zastupnika u Europskom parlamentu.

Na izbore će izaći i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini koji će svoj glas moći dati na nekom od 37 biračkih mjesta u 7 gradova i općina gdje djeluju diplomatska-konzularna predstavništva Republike Hrvatske.

Iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH za Fenu su potvrdili kako je za ove izbore u Bosni i Hercegovini registrirano oko 100 tisuća aktivno i prethodno registriranih hrvatskih birača.

Važno je napomenuti kako će i na dan izbora moći glasovati hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Oni će, kao i do sada, moći glasovati uz potvrdu koju će dobiti na biračkim mjestima, podsjetili su iz Veleposlanstva.

Evo gdje Hrvati iz BiH mogu glasovati za Europski parlament

Dosadašnji izbori pokazali su, kažu iz Veleposlanstva Republike Hrvatske, kako hrvatski birači u Bosni i Hercegovini aktivno sudjeluju na izborima u Republici Hrvatskoj.

Kako glasanjem na europskim izborima glasači ostvaruju svoje demokratsko pravo na sudjelovanje u odlukama o budućnosti Europe, očekujemo jednako dobru motiviranost i izlaznost i na biralištima u Bosni i Hercegovini, poručili su.

Birači iz Bosne i Hercegovine svoje će biračko pravo moći ostvariti na sljedećim lokacijama: Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu, Kampus Sveučilišta u Mostaru, Generalni konzulat u Banjoj Luci, Hrvatski kulturni centar „Sv. Franjo” u Tuzli, Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ u Livnu, Osnovna škola u Vitezu i Školski centar „fra Martina Nedića“ u Orašju.

BiH: Poljaci, Slovenci i Rumunji neće moći glasati za Europski parlament

Sva biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati.

Kod organizacije biračkih mjesta nema nikakvih problema, ističu iz Veleposlanstva. Sve ide planiranom dinamikom kako bi biračka mjesta bila spremna za izborni dan.

Sve aktivnosti oko provedbe izbora provode se temeljem suglasnosti Vijeća ministara BiH o održavanju izbora, koja je dobivena početkom svibnja. Sve aktivnosti planiraju se i provode u komunikaciji s mjerodavnim državnim, entitetskim i lokalnim institucijama. Dosadašnje iskustvo bilo je vrlo pozitivno i vjerujemo kako će to biti i ovim izborima, zaključili su iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH.

Inače, ovo su četvrti izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu. Prvi su održani 2013. godine, a posljednji 2019. godine.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.