BiH: Znate li koliko država zaradi od trošarina na gorivo?

Po litri goriva koje se proda na tržištu u BiH trenutačno se plaća trošarina (visina ovisi o vrsti naftne prerađevine, od 0,30 do 0,45 KM po litri).

Od trošarina na naftu i naftne prerađevine te cestarinu BiH je u prvom tromjesečju ove godine zaradila 281,790.677 KM, piše Večernji list.

Podsjećamo, po litri goriva koje se proda na tržištu u BiH trenutačno se plaća trošarina (visina ovisi o vrsti naftne prerađevine, od 0,30 do 0,45 KM po litri) te dvije cestarine.

Prva je cestarina za održavanje cesta (0,15 KM po litri prerađevine), a druga je za izgradnju autocesta i rekonstrukciju drugih cesta (0,25 KM po litri prerađevina). Iz UNO-a BiH rekli su za Nezavisne novine da je od dviju cestarina tijekom tri mjeseca ove godine prihodovano 158,344.960 KM.

Zašto se ceste u BiH grade kreditima dok država od trošarina skupi milijarde KM?

Kad je u pitanju raspodjela prihoda od cestarina u 2024., oni su se dijelili na dva načina. Od ukupno prikupljene cestarine u iznosu od 158,3 mil. KM, prvi dio je cestarina za izgradnju cesta i taj dio je iznosio 59,3 mil. KM. Ova sredstva su raspoređena sa svim ostalim prihodima od neizravnih poreza, dakle prema koeficijentima koje na tromjesečnoj razini usvaja Upravni odbor UNO-a (koeficijenti za treće tromjesečje 2023. koje je usvojio Upravni odbor UNO-a: FBiH – 62,01%, RS – 34,44% i Distrikt Brčko – 3,55%).

Drugi dio je cestarina za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta, a raspoređena je po posebnim koeficijentima, i to tako da je FBiH pripalo 59%, RS-u 39% i Distriktu Brčko 2%. Ostatak predstavlja rezervu na posebnom podračunu jedinstvenog računa za poravnanje kada Upravni odbor usvoji konačan akt o raspodjeli ovih sredstava, naveli su iz UNO-a BiH.

Dom naroda PSBiH ponovno odbio smanjenje trošarina na gorivo

S druge strane, UNO je u 2024. prikupio i prihode po osnovi trošarina na naftu i naftne prerađevine u ukupnom iznosu od 123,445.717 KM.

Ovi prihodi su raspoređeni korisnicima sa svim ostalim prihodima od neizravnih poreza, dakle prema koeficijentima koje na tromjesečnoj razini usvaja Upravni odbor UNO-a (treće tromjesečje 2023., koje je usvojio Upravni odbor UNO: FBiH – 62,01%, RS-34,44% i Distrikt Brčko – 3,55%), stoji u podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Ukupan iznos prikupljene cestarine za održavanje cesta od 2006. do 31. ožujka ove godine je tri milijarde i 748 milijuna KM.

Na ovim benzinskim crpkama je najjeftinije gorivo

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Po ovoj statistici mi bi trebali imati najbolje ceste u EU.Ali ovdje je klasična pljačka vlade fBih.Pa pogledajte šta ima ministar Lasić na Pologu.Ovi treba zaraditi barem u pet života a on za godinu dvije.Hebem te državo

  • Zao gorivo kod nas ne moze pojeftini, zato oni imaju dobra primanja, a penzije NIŠTA,
    Zasto javljaju da drzava daje za neku cestu kad to dajemo mi

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.