Zašto se ceste u BiH grade kreditima dok država od trošarina skupi milijarde KM?

Od 2009. godine kada su uvedene trošarine na gorivo, Bosna i Hercegovina je skupila nešto više od tri milijarde KM.

Usprkos tome izgradnja Koridora Vc, ali i većine ostale putne infrastrukture se financira iz inostranih kreditnih aranžmana koji se otplaćuju u konačnici iz džepova građana BiH. Zašto je to praksa u BiH i gdje ide novac od trošarina za gorivo?

Zakon o trošarinama tretira osim goriva, i duhan i duhanske prerađevine, bezalkoholna pića, alkohol, alkoholna pića i voćna prirodna rakija, pivo i vino, kava, biogoriva i biotečnost. Dvije su funkcije trošarina. Prva je da se smanji korištenje štetnih materija i to je u, recimo, slučaju duhana pokazalo svoju svrhu.

Druga funkcija je da se prikupljeni novac vrati namjenski za neku svrhu. I ta je funkcija u potpunosti zakazala, kaže za Faktor Faruk Hadžić, dekan i predavač na Ekonomskom fakultetu na Sveučilištu School of Science and Technology u Sarajevu.

Objašnjava zašto je to višegodišnja praksa u BiH.

Prema postojećem zakonu, novac od trošarina se troši isto kao i onaj od poreza na dodatnu vrijednost – PDV, u tekuću potrošnju. Trošarine na gorivo se plaćaju po litru. Zavisno od vrste goriva, kreću se rasponu od 30 do 40 feninga. Zatim, plaćaju se cestarine i to u iznosu od 0,15 KM po jednom litru proizvoda za ceste i 0,25 KM za izgradnju autocesta, od čega se 0,20 KM odnosi na izgradnju autocesta, a 0,05 KM na izgradnji i rekonstrukciju drugih cesta.

Međutim, taj novac završi za isplate mirovina, plaće…, a ne za izgradnju ili obnovu putne infrastrukture, ističe Hadžić i nastavlja:

Nažalost, nismo uradili nužne ekonomske reforme, raste nam broj umirovljenika iako je u usponu i broj zaposlenih, ali to nije dovoljno. Ogroman novac se skupio i od trošarina na duhan i cigarete, blizu 11 milijardi KM u ovih skoro 15 godina. Da se novac namjenski trošio, odnosno da u zakonu postoji jasno naznačena stavka, danas bismo imali sredstva za dva koridora. Povezati osim sjevera i juga i istok i zapad naše zemlje, raditi na autocesti Bihać – Goražde.

Hadžić je skeptičan da će se uskoro dogoditi promjene zakonske regulative kada je u pitanju ova oblast.

U Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imamo stranku koja ima četiri delegata (Savez nezavisnih socijaldemokrata, op. a.) i oni blokiraju taj proces. Nažalost, u naredne četiri godine ništa pozivno neće se dogoditi kada su u pitanju trošarine i novac koji se prikupi od njih, naglašava Hadžić.

(www.jabuka.tv)

14 komentara

  • Haha pitanja ?
    Zato što ministri i ostali trpaju sebi u đepove .koliko se daje za cestarinu na registaciji auta moglisu putovi bit vise nego odlicni a mi upadamo u rupe svako 1 metar

  • Haha pitanje nad pitanjima.
    Zato sto je kod nas takav mentalitet ljudi da se lopovi presutno podrzavaju, puno se laprda jezikom pa se opet glasa za iste. Stoka je kriva, nije vlast

  • Nema napretka dok se sredstva ne počmu namjenski trošiti. Znam da će tada faliti para za mnoge sektore ali će se točno znati tko nije funkcionalan.

    BTW, jedna napomena. Na idućim izborima obavezno zaokružite isto.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.