Japan daruje 37 terenskih vozila policijskim agencijama u BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić u utorak je u Sarajevu imao odvojene sastanke sa ambasadorima Švicarske Danielom Hunnom i Japana Masami Kinefuchijem, s kojima je razgovarao o jačanju suradnje u oblasti sigurnosti.

Ministar Nešić je u razgovoru sa ambasadorom Hunnom pozitivno afirmirao ulogu Švicarske u podršci upravljanju migracijama u BiH. Istaknuo je da je to izuzetno važan sigurnosni izazov za sve zemlje regije te da ostaje i važan prioritet u radu Ministarstva sigurnosti.

Sa ambasadorom Japana Kinefuchijem razgovarano je o nastavku partnerskih odnosa. Istaknuto je da je razmjena iskustava i podrška Japana posebno značajna u oblasti zaštite i kroz opremanje službi spašavanja u BiH za efikasno spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara.

Također, razgovarano je o podršci Japana policijskim agencijama u BiH kojima će biti predato na upotrebu 37 terenskih vozila.

Primopredaja vozila održat će se u četvrtak, 25. svibnja godine u 14 sati u sjedištu Granične policije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Sporazumom između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana koji je potpisan 2021. godine osigurana je bespovratna pomoć u iznosu od 500 milijuna jena.

Terenska vozila bit će uručena Graničnoj policiji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Službi za poslove sa strancima, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske, Republičkoj upravi civilne zaštite, Federalnoj upravi civilne zaštite, te ministarstvima unutrašnjih poslova Unsko-sanske županije, Županije Sarajevo, Zeničko-dobojske i Bosansko-podrinjske županije, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(Fena | Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH)

3 komentara

  • Sadaka drzava. Samo cekaju da im se nesto pokloni onako. A bucu spremni su ovi iz Sarajeva na Amere udariti. SDA patriote, DF bukadzije i veliki srbin Mile koji buce kao bik na koridi..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.