Izbačen iz HDZ-a, pobijedio ga, preuzeo vlast u HBŽ pa izborio milijune za Buško jezero

Ako bi se tražilo osobu koja je obilježila tjedan iza nas s ovu i onu stranu granice, onda bi u uži izbor svakako morao ući premijer Splitsko-dalmatinskoj susjedne Herceg-bosanske županije Ivan Vukadin.

Nakon godina i godina pokušaja i osporavanja konačno je uspio, doduše u jednom od dva doma Parlamenta Federacije BiH, Hrvatskoj elektroprivredi nametnuti obvezu plaćanja potopljenih 5.600 hektara Buškog jezera. Za svaki hektar Livno i Tomislavgrad trebali bi godišnje dobivati po 1.500 konvertibilnih maraka (nešto manje od 6 tisuća kuna), ili ukupno 8,5 milijuna KM. I za bogatije sredine to bi bio veliki novac, piše Slobodna Dalmacija.

U slučaju da se predložene izmjene Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata usvoje u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, one će negativno utjecati na rentabilnost poslovanja, odnosno ekonomsku isplativost rada Hidroelektrane Orlovac. HEP će, usvoje li se predložene izmjene, napraviti analizu financijskog učinka te će na temelju analize biti u mogućnosti donijeti adekvatne odluke o daljnjem radu i planiranim ulaganjima u revitalizaciju pogona HE Orlovac i Crpne stanice Buško jezero. Kao i do sada, poduzet ćemo sve raspoložive pravne korake u skladu s važećim zakonskim propisima jer smo stajališta da za predložene izmjene nema činjenične niti pravne osnove, odgovorili su nam iz HEP-a, očito svjesni da stvari više neće ići onako kako su naviknuli.

A tko je Ivan Vukadin? Riječ je o 46-godišnjem magistru političkih znanosti, rodom iz Mandina sela. U politiku je ušao relativno mlad, iskustvo tesao u lokalnoj sredini, gdje je odradio tri mandata u fotelji općinskog načelnika Tomislavgrada. A onda je ušao u sukob sa stranačkom centralom HDZ-a BiH u Mostaru, krugom ljudi oko neprikosnovenog šefa Dragana Čovića. Bio je jedan od rijetkih koji su mu se znali usprotiviti u Predsjedništvu, pa i oko pitanja odnosa s HEP-om i sestrinskom tvrtkom Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, vječitom utočištu podobnih kadrova.

Nepovratno je, međutim, puklo nakon posljednjih općih izbora 2018. godine i sukoba unutar županijskog HDZ-a, koji se podijelio na dvije, pokazat će se, nepomirljive struje. Duvnjaci su nakon godina čekanja htjeli svog čovjeka na čelu HBŽ, ali livanjski HDZ-ovci ni za čuti. Potonje je predvodila Čoviću vrlo bliska Borjana Krišto.

HEP će morati plaćati naknadu Livnu i Tomislavgradu za Buško jezero

Slatka osveta

I onda Vukadin povlači potez i oko sebe okuplja istomišljenike s obje strane Buškog jezera, kako sadašnje, tako i neke već zaboravljene HDZ-ovske seniore. Zbog toga su ga najurili iz stranke zajedno još s nizom vijećnika, zastupnika, ministara…

HBŽ dobila novu vladu

Vukadin je sve dočekao prilično spreman. Osnovao je novu stranku, Hrvatski nacionalni pomak, a nakon što je županija skoro dvije godine bila bez vlasti, okupio je pred lanjski Božić i većinu u Skupštini. Pridobio je hrvatsku oporbu, ali i manjinske bošnjačke i srpske stranke. Postao je premijer.

Osim toga, par mjeseci ranije, hametice je potukao HDZ u Tomislavgradu i svog čovjeka pogurao za načelnika, prvog nehadezeovca od 90-tih na ovamo. Osveta Čoviću bila je (pre)slatka.

HDZ BiH izgubio Tomislavgrad: Ivan Buntić je novi načelnik

A kad se euforija primirila, novi premijer dao se u potragu za novcem. Jedna od prvih stvari koje se sjetio bio je HEP i po njemu slabašna naknada koju su do tada plaćali samo po kilovatsatu isporučene struje s HE Orlovac, ali ne i za potopljeno zemljište. Znajući da ih čeka dugi spor, priskrbili su za sebe i neke neoborive dokumente i argumente, poput jedne ranije studije hrvatskih stručnjaka iz Splita i Zagreba, koja je pokazala da HEP koristi vodu iz jezera u najfrekeventnijim terminima, znači kada je struja najskuplja.

Uloga HE Orlovac u EES-u Hrvatske je najznačajnija u osiguranju rezerve snage u sustavu za potrebe pokrivanja vršnih opterećenja. Zbog toga se za HE Orlovac treba osigurati određena minimalna mjesečna, odnosno dnevna proizvodnja bez obzira na hidrološke okolnosti, tj. potrebna je određena minimalna količina raspoložive vode iz akumulacije Buško blato i prirodnog dotoka koja svaki mjesec i dan osigurava postavljene zahtjeve minimalne mjesečne odnosno dnevne proizvodnje, napisat će hrvatski stručnjaci, a za to uhvatiti Vukadin i ekipa.

Svi bili “Za”

Znajući da je politika ta koja će na koncu donijeti odluku, osigurali su se na glasovanju prošlog ponedjeljka i bošnjačkim rukama u federalnom Parlamentu zakon je prošao jednoglasno, što znači i da su HDZ-ovci bili za njega. Kada su vidjeli da će ostati u debeloj manjini, i sami su bili “za”.

Buško jezero (Foto: Branimir Boban/Cropix)

Ovo je jedna velika pobjeda prije svega premijera Vukadina. Prvo je srušio HDZ u Tomislavgradu, onda im uzeo županiju, a sada će natjerati HEP da im plaća desetke milijuna godišnje. Možda je u Hrvatskoj ostalo nezamijećeno, ali Čović je uoči izglasavanja ovdje doveo vašeg ministra energetike Tomislava Ćorića, koji je govorio o “važnosti” akumulacije. Iako je Buško jezero većinom na našem teritoriju, u Tomislavgrad ga nije vodio. Nas odavno izbjegava, pa i s onim što nam iz proračuna pripada. Što god oni radili, narod više ovdje neće padati na “kikiriki” za zobnice i opanke za folklorna društva, “očuvanje tradicijskih vrjednota”, što nam je do sada stizalo iz proračuna RH, kazao je jedan anoniman dobar poznavatelj političkih i ostalih prilika tu preko granice za Slobodnu Dalmaciju.

Duvno i Livno već znaju na što će potrošiti HEP-ov novac

Ovih dana novinari Slobodne su upurno pokušavali doći do samog Ivana Vukadina, čuti je li mu sada srce na mjestu, pa i to kako će se novac od HEP-a dijeliti, trošiti …

Samo se vi bavite tom temom, ali je ne bih u javnost. Nije vrijeme, pogotovo što je ostala još jedna instancija za potvrditi zakon, a to je Dom naroda. Bez obzira što je u predstavničkom domu sve prošlo bez glasa protiv, tamo su znale padati stvari. Ako tamo ne prođe, onda smo džaba krečili, “otkačio” nas je ljubazno Vukadin, po mnogima novi politički faktor i u cijeloj BiH.

(www.jabuka.tv/Foto: Branimir Boban/Cropix)

22 komentara

 • Podržavam politički gospodina Vukadina i njegov rad, samo mi nije jasno kakvu pravnu težinu ima federalni parlament? Mogli su oni donijeti odluku da godišnji prihod HEPa pripadne Livnu, ali to na državnu firmu u Hrvatskoj nema nikakav utjecaj. Mislim da je na državnoj razini nešto trebalo usvojiti, ovi u federaciji su ćorak

 • Čestitke gospodinu Vukadinu na hrabrosti, dosljednosti, i uspjehu, da se odupre zolumu Livanjke, koja će ukopati ADZ BiH.
  Nadam se da se neće vratiti starom Jatu, vidjet će mo za naredne Opće izbore….

 • Dica odoše iz mista di vlada HDZ. Da je više ovakvih ljudi, bilo bi providjenja u našem kraju. Ali nažalost HDZ robovlasništvo nas uništi i otra sposobnu mladjariju. Žalosno je što se dupelisci tako bore za ovu kriminalnu kompaniju HDZ, tako da njihova dica rade u EP, Županiji i Općini, a ja se nisam nikad opredilijo za neku stranku i moja dica školovana i sposobna moraju na zapad kako nebi robovali nekom bezobraznjaku koji nije sposoban ni potpisali se ali je eto sposoban podjonit obraz i varat narod.

 • Marionetska stranaka HDZ polako gubi tlo pod nogama, vraca se pravda i poštene…

 • Ne bih da me netko krivo shvati..kao prvo ja sam iz HNŽ-a..tako da ovo bas ne kontam sve..ali vidim da je covjek izborio neku naknadu od HEP-a..bravo!Jer ta CRO..za kojom i ja uzdisem i za koju sam se borio i ranjavan za surcevo zdravlje..da bi Kristo i Covke sad mogli uzivazi..ima tako macehinski odnos prema nama Hrv.u BiH..da to prelazi zdrav razum!Kad im treba glasati..na granici nema korone..kad traje ljeto..ma korone ni u tragu..ali kad im se nadigne..ima korone i ne meRes preko grane!!Tako i ovo..omladina ode..ove novce ce uzivati Sarajlije i balidzani..isto kao sto je Blidinje palo pod njihovu ingerenciju?!?Sve kradezeovce i sve na vlasti sto se tice Hrvatstva .poslati u??Jadno i kukavno!Eto SK i Bosni love..a mi Hrvati..pusa ..dusa!

  • A ko te goni da ideš glasati u drugu državu,ko te goni da ideš u Cro na more?A koliko vas piše da se borilo u ratu,pa da smo s Rusijom ratovali-pobijedili bi!

 • BRAVO to je pomoć hrvatske politike otmu pa daju a mi budale zapravo KRADEZE podanici i lopine zna se da oko 2/3 novca id lokalnoj zajednici za infra strukturu samo da ne bude ko u Širokom u gradonačelnikovo selo i u grad a selima koja plave od šake do lakte.

 • Svaka čast gosp. Vukadinu što se izborio da će Tomislavgrad i Livno dobivat naknadu od HEP a za Buško jezero. Pozdrav našim Tomislavgradu, Livnu i Kupresu. A Buško jezero i okolica je prekrasna.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.