Iz više sela organiziran mimohod vjernika do ratnog skloništa na Širokom Brijegu – Jabuka.tv

Iz više sela organiziran mimohod vjernika do ratnog skloništa na Širokom Brijegu

U nedjelju, 2. veljače u Širokom Brijegu započinju “X. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u povodu 75. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Ove je godine program obilježavanja, kojeg priređuje Vicepostulatura postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće” na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem, obogaćen dodatnim sadržajima i proširen na tjedan dana.

Program obilježavanja uvelike je prepoznat i podržan od predstavnika gradskih i županijskih institucija. Najprije je Grad Široki Brijeg 7. veljače proglasio Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk, a nakon toga je isti Županija Zapadnohercegovačka proglasila Danom sjećanja na jugokomunističko zlosilje.

Nakon ovih dviju važnih odluka započeli smo, obično 5. veljače, na Trgu širokobrijeških žrtava zajednički polagati vijence, paliti svijeće i moliti se za pobijene franjevce i puk. Međutim, gledali smo kako proširiti ove Dane kako bi se osim molitvenog programa mogao odvijati i sukladan drugi sadržaj. Tako ćemo ove godine imati u Kinu Borak, u nedjelju 2. veljače, dramu “Dide, pobiše nam fratre” koju će izvesti naši trećari i framaši, a napisala ju je i prošle godine za nju na našem Natječaju bila nagrađena Mirela Lovrić, kazao je vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Vicepostulator Stojić je dodao kako se ove godine, osim spomenute drame, 2. veljače planira iz više mjesta upriličiti mimohod vjernika do ratnog skloništa na Širokom Brijegu. Iz Crnih Lokava, Mokroga, Grada, Uzarića…

Ima već nekoliko godina da vjernici početkom veljače hodočaste od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa u samostanskom vrtu gdje je ubijeno i zapaljeno 12 franjevaca te do grobnice u samostanskoj crkvi gdje počivaju 24 ubijena franjevca. Sve su započeli vjernici iz Crnih Lokava. Na taj način simbolično se progovara da su zajedno ginuli i da ih se zajedno trebamo sjećati. Smrt naših prethodnika nije nešto što nas se ne tiče. Naša sloboda utemeljena je na njihovu životu i krvi te ih moramo dostojno častiti i sjećati ih se, dodao je Stojić.

Udruga za poticanje ruralnog razvoja mjesta Crne Lokve “Crnolokvani” i mještani ovog mjesta već pet godina organiziraju mimohod od svoga spomenika pobijenima do ratnog skloništa na Širokom Brijegu, a ove godine će i jedna skupina iz Crnih Lokava trčati.

Bili smo prvo selo u širokobriješkog kraju koje je organiziralo mimohod u čast pobijenih franjevaca i puka i njihove nevine žrtve. Tako će biti i ove godine. Imamo 16 kilometara puta, bude nas svih uzrasta, pa ćemo krenuti u 12:30 sati i lagano u molitvi pješačiti na naš Široki Brijeg. Uvijek nosimo križ i naš hrvatski barjak, a ove godine jedna skupina će spomenutu dionicu istrčati, otkrio je tajnik Udruge Damir Galić.

U 17 sati vicepostulator fra Miljenko Stojić pričekat će mimohode vjernika od različitih spomenika pobijenima do ratnog skloništa te se s njima pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega. Nakon toga u 18 slijedi sveta misa u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • I reče (a ostade živ) boljševičko – komunistički prdonja Ivo Lignja Josipović da su fratri bili legalni vojni cilj. Ćaćuko (taj je ubijao 1945.) mu se raspada, ali mu Bog ne da krepati. Pa opet štakora zovnite na Brig.

    • Jos Milanović na vlast dodje eee narode moj sta nam uradiše
      Ne dajte križ da se za zidova skine zabranut ce to Zoki, ta Josipović i Mesić ga i postaviše tu gdje jeste.

  • Ne smije se zaboraviti zločin koji su napravili zločinci po zvijezdom petokrakom nad našim fratrima i narodom za vrijeme i nakon 2.sv.rata i poraća.Zato ova hodočašća su hvale vrijedna kako bi se današnje naraštaje posjećalo što se tada zbivalo, a i time odala zahvalnost svim nevino ubijenim na raznim stratištima.

    Svim ubijenim neka dragi Bog da pokoj duši, a nama živima dao snage da živimo i produbljujemo svoju katoličku vjeru i očuvamo svoj hrvatski nacionalni identitet na svojim vjekovnim ognjištima !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.