Iz Sirije u BiH izručen bh. ISIL-ovac Ibro Ćufurović

Muškarac I. Ć. (24) koji je osumnjičen za kaznena djela organiziranje terorističke grupe, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam, izručen je BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

“Avaz” iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH doznaje da je riječ o Ibri Ćufuroviću iz Velike Kladuše kojeg su snage sirijskog demokratskog fronta zarobile prije dva mjeseca. Njega su zračne snage SAD u petak isporučile Bosni i Hercegovini, nakon čega ga je preuzela SIPA i predala Sudskoj policiji.

Protiv ove osobe je raspisana međunarodna tjeralica prema naredbi Suda BiH i protiv istog je doneseno rješenje o određivanju pritvora i isti je od službenika Sudske policije Suda BiH proveden u Pritvorsku jedinicu Suda BiH, te će protiv njega biti nastavljen kazneni postupak u skladu sa zakonom.

Tužiteljstvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provođenju zakona i međunarodnih obaveza u borbi protiv terorizma i zahvaljuje na suradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito vladi Sjedinjenih Američkih Država i Veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti.

U BiH deportirana osoba koja je boravila na sirijskom bojištu, pomoć je pružila američka vlada

Nakon deportacije oglasio se ministar pravde BiH Josip Grubeša, koji je za Avaz TV kazao da daljnje korake u ovom slučaju poduzima državno pravosuđe.

Ministarstvo pravde BiH je u ovom, kao i u svim predmetima međunarodne pravne pomoći bilo organ veze. Potjernicu je u konkretnom slučaju raspisao Sud BiH kad su se za to ispunile zakonske pretpostavke i osoba je po toj potjernici uhićen i izručena pravosudnim tijelima BiH radi poduzimanja radnji kaznenog progona i provođenja kaznenog postupka. Na pravosuđu BiH je sada da završi predmet i da, ako se dokaze da ima elemenata kaznenog djela za koje Tužilaštvo BiH tereti traženu osobu, odmjeri i izrekne kaznu zatvora, pojasnio je Grubeša.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.