Iz Njemačke se vratila u BiH saditi lješnjake

Priče o odlasku ljudi, posebice mladih, postale su dio bh. svakodnevice pa vijest da netko tko je rođen, odrastao i školovao se u Njemačkoj, a želi nastaviti život u BiH, izazove veliko iznenađenje.

Pozitivan primjer

Upravo takav pozitivan primjer dolazi iz mjesta Gata nadomak Bihaća, gdje ovih dana Ena Zolić, Bosanka s adresom u Stuttgartu, gdje je rođena, odrasla i studira na Poljoprivrednom fakultetu, priprema teren za svoj povratak u domovinu, pišu USnovosti.

Ova vedra i energična djevojka na skoro pet duluma zemlje okončala je pripreme za podizanje ljeskovika, na kojem će, za početak, zasaditi 250 sadnica lješnjaka. Povratak u domovinu iz koje trenutno mnogi odlaze za Enu će biti ostvarenje životnog sna.

Cijelo znanje koje sam naučila na fakultetu želim praktično primijeniti ovdje gdje su rođeni moj otac i moj djed. Uvijek sam voljela ovaj kraj, prirodu i životinje. Zato je bilo i logično upisati ovaj fakultet. Od početka studija razmišljala sam i s ocem razgovarala o tome što bih mogla raditi da ova zemlja ne propada, da budem tu gdje me srce vuče, gdje pripadam. Iz medija smo doznali da Alen Islamović ima plantažu lješnjaka na što sam rekla – zašto je ne bih imala i ja, kazala je Ena.

Kazala je kako joj je obitelj velika potpora te da kasnije u posao u Gatu planira uvesti i dvije sestre nakon što završe školovanje u Njemačkoj.

U Njemačkoj se može napredovati i nešto ostvariti, ali tamo je mnogo stresno. Radila sam mnogo poslova i znam kako je. I ovdje ima stresa, ali treba pronaći neki balans. Tako ovdje, primjerice, nakon cjelodnevnog rada pijemo kavu, družimo se, napravimo roštilj dok u Njemačkoj toga nema. Žao mi je što maldi odlaze iz BiH, navela je mlada Ena Zolić.

Trud i predanost

Nadam se da ću vlastitim primjerom pokazati kako se i ovdje, uz trud i predanost, može ostvariti san. Naravno, potrebna je potpora koju sam ja imala od svojih roditelja, kazala je Ena za USnovosti, prenosi Vecernji.ba.

Enina majka Jasminka Zolić kaže da obitelj nije iznenadila Enina odluka da se vrati u Bosnu i Hercegovinu. Kazala je kako je godinama Enin povratak u Njemačku bio popraćen suzama.

Svaki put je plakala, u Gati je uvijek bila najsretnija zbog čega mi nismo bili iznenađeni kada nam je rekla svoj plan. I mene je potaknula da iduće godine dam otkaz i vratim se s njom u BiH, kazala je Jasminka.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.