Iz Hercegovačke franjevačke provincije najavili tužbe zbog klevete za slučaj pedofilije u Čitluku

Tjednik “Novosti”, glasilo Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj je u petak objavio informacije o pedofilskom skandalu unutar Hercegovačke franjevačke provincije. Tim povodom oglasio se fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Povodom današnjega pisanja lista “Novosti” (12. o4. 2019.), čiji je izdavač “Srpsko narodno vijeće” u Republici Hrvatskoj, o “skandalu” koji se pripisuje fra Korneliju Kordiću (rođ. 1936. god.), s boravkom u Čitluku, a potpisuje ga novinar Hrvoje Šimičević, Uprava Hercegovačke franjevačke provincije sa sjedištem u Mostaru izjavljuje sljedeće:

 1. Ova Provincija nije vlasnik ni osnivač Ustanove “Obiteljskog centara – Ivan Pavao II.” nema uvida u djelatnosti i upravljanje, a ni jedan franjevac, uključujući fra Kornelija Kordića, nema ni nalog ni odobrenje Provincije djelovati u toj civilnoj Ustanovi.
 2. Fra Kornelije Kordić, nakon suočavanja s objavljenim novinskim tekstom, niječe iznesene optužbe i traži dopuštenje redovničkog poglavara da može pokrenuti tužbu za klevetu i sramoćenje protiv novinara Hrvoja Šimičevića i “Novosti”, čiji je izdavač “Srpsko narodno vijeće”, te drugih medija koji su ga oklevetali. Molba mu je odobrena.
 3. Unatoč nijekanju optužbi i presumpciji nevinosti, zbog tvrdnji novinskih napisa, redovnički poglavar je, uz suglasnost Definitorija Provincije, sve prijavio civilnim vlastima za poduzimanjem zakonom propisanih radnji.
 4. U skladu s propisima kanonskoga prava i drugih uredbi, do okončanja postupanja i izvida koje će provesti policija, fra Korneliju Kordiću su izrečene mjere predviđene zakonodavstvom u takvim slučajevima.
 5. Provinciji je iznad i prije svega stalo do potpune istine. Stoga odbacuje svaku insinuaciju o prikrivanju bilo kakve dosadašnje optužbe, sukladno crkvenim propisima i važećem zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini

Navodi se u priopćenju Hercegovačke franjevačke provincije, uz potpis provncijala fra Miljenka Šteke.

Podsjetimo proteklih dana pojavila se informacija u pojedinim medijima kako je unutar Ustanove “Obiteljskog centra – Ivan Pavao II” u Čitluku učinjeno kazneno djelo pedofilije od strane hercegovačkog franjevaca fra Kornelija Kordića nad dvije štićenice Centra iz Čitluka.

Ovaj slučaj dobio je veliku pozornost, posebno zbog mnogih otkrivenih slučajeva pedofilije unutar Katoličke Crkve diljem svijeta. Ostaje za vidjeti kako će se ovaj slučaj rasplesti i hoće li se uistinu utvrditi krivica ovog franjevca iz Čitluka ili je riječ o lažnim optužbama.

(www.jabuka.tv)


24 komentara

 • Sotona ne miruje,zato krunicu u ruke i moliti se ovo je vrijeme veliki izazova i kusnji.Ovo sto je objavljeno u ovom listu su sotonska djela pa taman da dolaze iz same crkve(boze ne uzmimi ovo za grijeh,ali tako je)koja nepravda,Boze daj snage svim svecenicima koji nose nepravdu,da ponosno i uzdignute glave nose svoj teret kriza.

  16
  12
 • VELIKOSRPSKA AGITPROP GENOCIDNA MAŠINERIJA UVIJEK RADI U TRI SMJENE .NIKADA SE TAJ BOLESTAN NAKARADAN , ANTIKRŠĆANSKI MENTALNI SKLOP NEĆE POMIRITI S ISTINOM DA SMO MI UVIJEK PRIPADALI ZAPADNOM ULJUDBENOM KRUGU I DA SUHRVATI KAO NAROD ITEKAKO DALI SVOJ OBOL RAZVOJU KULTURE I HUMANIZMA KROZ TISUĆUGODIŠNJU TRADICIJU SVOGNARODNOG IDENTITETA ,ZNANJA I ČOVJEKOLJUBLJA.
  UZALUD JE SE NEKOJIM KRŠČANIMA PRAVOSLAVNE VJERE HVALISATI SVOJIM KRŠČANSTVOM ,KAD IM POSTUPCI GOVORE SUPROTNO, KAD SU IM RIJEČI KAO I SRCA PUNA MRŽNJE PREMA HRVATIMA I KAD KRIVO IŠČITAVAJU BIBLIJU ZLORABEĆI JE ZA SVOJE POKVARENE ,SEBIČNE I SKUČENE NAMJERE.

  4
  11
  • A mentalni sklop kako ih ti nazivas pametnih i prozapadnih hrvata vidi se iz cinjenica da su za svoje vodje odnosno predsjednike birali Mesica pa jos vece zlo Josipovica koi pljuju po svemu sto ima veze sa Bogom. Ne samo njihovu vjeru vec sto je u dodiru sa Bogom. Od ovog zadnjeg je otac ili ubijao ili naredbe dao da se pobiju Fratri na brijegu. Zato ovaj sad i govori ove gnjusne lazi da su bili legitimna meta. Legitimna meta zatvorit u jamu i spalit zive ljude. To mogu samo zvjeri u ljudskom obliku napravit. A samo izopacen narod moze potomke ljudi koi su ta zvjerstva naredili ili izvrsili birati za svoje vodje.

   1
   2
 • Dokle ih više štititi ko polarne međede, uzimaju zadnju koru kriva jadnom čoviku a kurče se novim vozilima i lažu jadni narod s oltara, triba ih malo pritrest… Oni su najveći grišnici a lažu jadni i napćeni marod

  14
  4
 • A da vi prvo dokazete nevinost doticnog??? Pa onda da se bavite kojekakvim ”tuzbama za klevetu”?! Strasno sta ovi sebi umisljaju, da su iznad zakona!

  11
  2
  • Čovjeku se obično dokazuje krivica, tako bi bar trebalo biti. Postoje sudovi, i optužnici i oni koji optužuju. Za anonimne optužbe se ne vode postupci, jer ne postoje ti koji stoje iza praznih riječi. Ako ovo dobije sudski epilog, ta možda i te anonimne štičenice dobiju imena.

 • Odakle da je kleveta…zasto nebi bila istina….zabranjeno mu je da obavlja svecenicke duznosti vec godinama a on i dalje misu govori i ispovjeda…znaci ne zivi po propisima….i to ste zataskali i dopustili

  15
 • BAGRO KOMUNISTIČKA, OLOŠU I PROPALICE PARAZITSKE NERADNIČKE , SVAKA VAM JE PRIGODA DOBRA DA ISPOLJITE MRŽNJU SPRAM kATOLIČKE CRKVE I NAŠIH SVETIH I POŠTENIH SVEĆENIKA.
  Hulje ljevičarske fašističke koristite svoja bolesna psihopatska stanja mentalne retardacijekako bi ocrnili Svetu Katoličku Crkvu, ali zalud vam trud pasja sorto.
  Psi ili psine su uvijek lajale a karavane su prolazile,tako i dalje lajte i sikćite kao zmije jer to i jeste ali Bog je jači od svakog đavolskog podmetanja i vi ste lešinari koji bi se gostili nad žrtvom ali i sad kao i uvijek ostaje vam da crkajete u mržnji koja vas izjeda iznutra kao crv jabuku.

  4
  9
 • ima zena koje su vec spremne za sud da progovore pa cete tek tad da cujete sta se cinilo djeci u domu pored tog sto sad se pise…samo sto zene sad ne smiju zbog sigurnosti da se oglase….sramit cete se svojih rijeci vjerujte mi….bit cete ogorceni jako

 • “a ni jedan franjevac, uključujući fra Kornelija Kordića, nema ni nalog ni odobrenje Provincije djelovati u toj civilnoj Ustanovi.”

  Ili, u prijevodu, ne znam što je taj fratar radio tamo niti smo mu dopustili da radi u tom domu. Franjevačka provincija se gradi.

  • Fra Kornelije se potpisivao kao vlasnik toga centra i aplicira za novčanu pomoć od Hrvatske vlade za taj centar to najbolje zna provincijal i svi franjevci.

   • Ti majkemi nisi normalan,optuzujetega za neko smisljeno napastovanje,sad govorite o nekom potpisivanju i nekom vlasnistvu.Stvarno ste umno bolesni stvarno ste za psihijatrie.

    1
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.