Iz Grada Širokoga Brijega objasnili otkud se pojavio minus od 2,6 milijuna KM

Na 33. sjednici Gradskog vijeća Širokoga Brijega, održanoj u srijedu, jedna od točaka dnevnog reda bio je Izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Širokoga Brijega za 2023. godini iz kojeg vidi da je Grad u proračunskom minusu od 2,6 milijuna KM.

Otkud se pojavio ovaj dug objasnila je vijećnicima i javnosti pomoćnica gradonačelnika za financije Dijana Sesar.

Prihodi i primitci planirani za 2023. godinu iznosili su 19.848.500 KM, izvršenje prihoda i primitaka na 31.12.2023. je 20.312.110,58 KM, planirani rashodi i izdatci su također 19.848.500 KM, a ostvareni rashodi i izdatci su 22.940.288,35 KM.

Znam, kad ste vidjeli ove podatke da ste odmah zaključili da imamo veće rashode od prihoda. Sad ću vam to malo pojasniti: Prihode koje smo dobili u tekućoj godini, a nismo ih potrošili, imamo zakonsku obvezu staviti na razgraničenje što znači da prihodi koji nisu utrošeni u 2023. godini ne smatraju se prihodima te fiskalne godine nego će se smatrati prihodima u godini u kojoj budu potrošeni. U ovom slučaju trebalo bi biti u 2024. godini, navela je pomoćnica Sesar i nastavila:

Kratko ću se osvrnuti što se dogodilo s rashodima pa smo došli do ove razlike. Od prihoda ću još navesti neke značajnije koje su nam odskočili od plana proračuna, a to su porez na promet nepokretnosti pravnih osoba, prodaja nepokretnine imovina pravnih osoba, zatim imamo povećanje od prihoda od poreza na dohodak i povećanje prihoda od primljenih transfera od Federacije BiH i Županije Zapadnohercegovačke. Kad smo radili rebalans, stavili smo koliko će nam biti od Federacije i Županije, međutim, realno govoreći, nismo takav ishod očekivali pošto se to čak malo i probilo.

Ušli smo u realizaciju određenih investicija. Kod planiranih rashoda i izdataka za 2023., kako sam rekla, je 19.848.500 KM, a izvršenje je 22.940.288,35 KM, planirani tekući rashodi na dan 31.12.2023. su 13.498.500 KM, a ostvareni tekući su 14.962.125 KM. Kapitalni rashodi na dan 31.12.2023. su bili planirani 6.350.000 KM, a ostvareni su 7.978.162 KM.

Proračunski minus Širokoga Brijega 2,6 milijuna KM

Rashodi nastaju kada se radovi odrade, znači izvođač nam ispostavi situaciju i kada nam je ispostavi nastaje rashod, a računi i te situacije ne znači da će istog dana biti plaćeni, mogu u istoj godini, a mogu i idućoj. Ovisi kako bude novca. Kod tekućih rashoda najveća razlika nam se javlja kod transfera pojedinaca. Znate da je u 2023. godini Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH donijelo odluku o uplati energetskog dodatka za umirovljenike i socijalno ugrožene kategorije, kad smo radili rebalans nismo znali da će ove uplate prema pojedincima biti uplaćivane preko Grada Širokoga Brijega. Iz tog razlika ovo nismo ni stavili u rebalansu. Odluka Federalnog ministarstva rada i socijalne politike se mijenja u prosincu, a logično kako smo to promijenili imali smo za ovaj iznos uvećane rashod, što mijenja poziciju rashoda, nastavila je objašnjavati pomoćnica Sesar.

Ističe da je drugi veći iznos na poziciji kapitalnih rashoda bila stavka rekonstrukcija lokalnih cesta.

Svi ste vidjeli da se ceste puno rade i asfaltiraju i naravno da su odstupanja od planirah značajna. Na kraju ću samo dodati da i ovu godinu završavamo uredno, isplaćenim redovnim plaćama, redovnim doprinosima i porezima na plaće, anuitetima po kreditima, isplatama prema partnerima su nam zadovoljavajuće, zaključila je u svom izlaganju pomoćnica gradonačelnika za financije Dijana Sesar nakon čega su uslijedila vijećnička pitanja.

Njezino izlaganje možete pogledati od 13:20 minuta na video ispod:

(www.jabuka.tv)

43 komentara

 • Nije g.vno nego se ćuko p.sro.
  Minus je minus kako god ga prikazivali. Nije problem što je minus ako su se pare potrošile namjenski. Problem je što nas manipuliraju i lažu.

  • To je pravo pitanje. Tko je njoj dao tu poziciju?
   Ja joj nebi dao 2 koze da mi pričuva pola dana.
   Dno dna od osobe a još gori zaposlenik

 • Da nisu kolektor zavrsili a zaboravili rec?
  Aaa nisu, a steta mogli su se izvuc.
  Da nisu most na zoricevini napravili, a ja nisu.
  Da nisu parking od citavih 13 mjesta na vicanovoj kuci uvrstili u rashode a tek se kopa?

 • Niko od vijećnika ne upita kako se sruši južni magazin u Duhanskoj stanici. Usvojili su Detaljni plan, a nisu ga ni pročitali…….bilo bi poželjno vidjeti što piše u istom……žalosno kako rade i razmišljaju vijećnici.

 • Ova dusu dala za financije.
  A vijecnici se svi razumiju u financjie ko tele u sarena vrata.
  Blago nama sve cvjeta u gradu posebno ceste..
  Pa neka se trosi, vide se rezultati

 • Bome sam ja pazljivo sluso i nista nisam shvatio kako to da je rashod veci od prihoda i da minus nije minus..moze li mi netko pojasnit ozbiljno pitam…doduse nisam ekonomist.al brate ne mogu se domislit

 • U njihovim dzepovima brale moj….sta bi oni radili..bespislicari ,sram vas bilo..pusti para sta ste dobili i u minuuuuuus debeliiii….tuzno,zalisno. Sta ste to vi umirovljenicima pomogliko druge opcine..mars sotone ste nista drugo..ta nusta neradite,uzivate,sminjate se,oblacite,zderete i pijete…sramota vas bilo..jel vas stid i strah od boga….bagro ogavna…..fujjjjjjj.

 • Rade se ceste i dala se pomoc penzionerima..
  Sram vas moze biti koliko lazete
  Ne bi da se dalo ne znam koliko..
  Sebi uzimate dodatke na placu, uzimate zemljista kako vam pada na pamet, dijelite pare kako vam i kome odgovara i kad vam ne dotekne, eto vi objasnjavate na neobjasnjiv nacin kako ste veliki ulagaci i dobrotvori .
  Sramota .zeno idi u penziju

 • Imamo mlada gradonačelnika koji je na vlasti ima trideset god.Čovik mlad pogriješio ima vremena ispraviti će.Život je pred njim.

 • Najbolje je kad gospodja objasnjava “situaciju” kad nastaje rashod prilikom ispostave racuna dobavljaca, a da to u biti nije rashod, jer se lova prebacuje tek kasnije, kad se ima para 😁 kakve veze ima konkretni transfer sredstava, podmirenje duga s tim da je dug tu.
  Od kojeg minusa su inace planirali obnoviti gimnaziju 😁

 • Ova treba na fakultetu predavati.
  Uvesti novi predmet na ekonomiji, jer nova vremena, nove “situacije” a ja kao ekonomista stvarno ne razumim sta je ekonomistica htijela reci..
  U stvari raumijem i sve je jasno samo treba zamotati u celofan i prezentirati na ovako smijesan nacin

 • Gube jedne svojkovići žderonje nikom drugom netreba živit kakvim penzijonerima dali uzeli bi im i ovo što im dadne milostinje fuj fuj

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.