Ivica Propadalo donirao djelo Franjevačkoj galeriji na Humcu

Zbirka umjetnina “Majka” samostanske franjevačke galerije na Humcu u Ljubuškom bogatija je za još jedno vrijedno djelo suvremenih hrvatskih umjetnika.

Naime, hrvatski i bosanskohercegovački slikar, scenograf i dizajner Ivica Propadalo donirao je zbirci svoju vrijednu sliku Sveta obitelj, nastalu za Božić 1991. Ovaj akvarel nastao je kao dio ciklusa Oči istine – rat u Hrvatskoj, čiji je cilj bio svijetu posvjedočiti o stradanjima u Hrvatskoj. Bio je jedan od pokretača izložbi Oči istine, koje su se tijekom rata održavale svake nedjelje u Muzeju Klovićevi dvori u Zagrebu, a na kojima je izlagalo na stotine umjetnika, navodi Večernji.hr.

Njegova istoimena mapa uručena je Svetom ocu papi, a trebala je predstavljati Hrvatsku i na Venecijanskom bienalu.

Ivica Propadalo i njegova supruga Dragana sliku su uručili gvardijanu fra Dariju Dodigu, koji je izrazio zahvalnost što će jedno od poznatijih djela ovog iznimnog umjetnika biti dio ove vrijedne zbirke. Podsjetimo, riječ je o jednoj od najvećih europskih zbirki posvećenih umjetninama na temu majke.

U njoj su zastupljeni klasici hrvatskog kiparstva, poput Meštrovića, Rendića, Kršinića i Augustinčića, ali i modernog kiparstva, gdje svoje mjesto zauzimaju umjetnici poput Stipe Sikirice, Koste Angeli-Radovanija, Kuzme Kovačića, Marije Ujević, Stipe Skoke i dr. Ondje su i vrhovi modernog slikarstva poput Murtića, Price, Novaka, Lapuha,Vejzovića, Botterija, Veže, Kulmera, Kuliša, Šebalja, ali i tradicionalnih umjetnika poput Gabrijela Jurkića, prenosi Livno Online.

Iako je najpoznatiji kao autor nagradnih skulptura Dore, Porina i Večernjakove ruže te glazbenik i član Teške industrije, Propadalo je jedan od zapaženijih modernih umjetnika s istančanim koloritom, koji slika pretežito u akvarelu maštovite prostorne stilizacije i nadrealističko-fantastične ugođaje.

(www.jabuka.tv | Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.