Ivanić: Izetbegovićeve prijetnje ratom više nisu slučajne, mora se naći ozbiljan odgovor

Prijetnje ratom koje šalje predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović više nisu slučajne, već svjesna namjera i svjesno provociranje druge strane i na to se mora naći ozbiljan odgovor, izjavio je Srni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić.

RS mora vrlo ozbiljno razmotriti prijetnje koje joj Izetbegović upućuje i tu aktivnost treba pokrenuti na dvije strane. Jedna je da se, u skladu s međunarodnim dogovorom, izvrši stroga kontrola proizvodnje i raspolaganja naoružanjem, istaknuo je on.

Izetbegović: “Radit ćemo haubicu i dronove za ne daj Bože”

Ivanić je napomenuo da za to postoje mehanizmi.

Potrudit ćemo se da te mehanizme u nekom smislu i angažiramo i to je ono što ću tražiti od predstavnika međunarodnih institucija. Imam namjeru vrlo brzo pozvati ključne predstavnike zemalja članica PIK-a na razgovor ovim povodom, jer ovo više nije slučajno, najavio je član Predsjedništva BiH.

S druge strane, kaže Ivanić, ovo potpuno opravdava sve ono što je činjeno u Republici Srpskoj kada je riječ o nabavkama opreme za MUP RS.

Ali, generalno, mislim da ovdje odgovor mora biti još ozbiljniji i snažniji, jer zaista nije slučajno, nego svjesno i namjerno provociranje, što mora imati svoj kako politički tako i svaki drugi odgovor, istaknuo je on.

Na pitanje što je cilj tih svjesnih provokacija, Ivanić je rekao da je manje ozbiljan cilj dodvoravanje vlastitoj javnosti za predstojeće izbore.

Druga, koja je puno ozbiljnija, jeste činjenica da su to najratobornije izjave koje smo posljednjih dana i mjeseci imali priliku da čujemo i one pokazuju negdje duboko da, umjesto da se razmišlja o ekonomiji, o razvoju, o smirivanju, Izetbegović priziva novi rat,  upozorio je Ivanić.

On je ocijenio da to nije nimalo dobro i najavio da će pozvati Izetbegovića da prestane s tom vrstom retorike i da se okrene onom što ljudima u BiH treba, a to su mir, razvoj, bolji život, stabilnost, a ne rat.

Izetbegović je u ponedjeljak  ponovo zaprijetio ratom i rekao da su zločini koje su počinili pripadnici Armije RBiH  “incidenti”.

Čović odgovorio Izetbegoviću: “Ne može biti negdje incident, a negdje zločin!”

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.