Ivancov: Prošlo je vrijeme visokoga predstavnika u BiH

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov smatra da je prošlo vrijeme visokog predstavnika u BiH, jer je njegova uloga apsolutno nevidljiva i svela se samo na to da piše izvještaje.

“Visoki predstavnik ne utječe na bilo koje procese unutar zemlje i zato narodi u BiH, odnosno njihovi politički predstavnici, trebaju rješavati pitanja sami između sebe, a ne da to čini visoki predstavnik”, rekao je Ivancov za “Glas Srpske”.

Ivancov je dodao da, nažalost, ovakav stav Rusije nema podršku svih drugih u Vijeću za provođenje mira (PIC), piše Srna.

Prema njegovim riječima, stav Europljana je da ovaj proces mora ići korak po korak i oni taj proces uvjetuju procesom približavanja BiH Europskoj uniji. “Pozitivna stvar jeste da se proračun visokoga predstavnika smanjuje”, kaže Ivancov.

Na pitanje ima li kršenja Daytonskoga mirovnoga sporazuma u BiH, Ivancov je rekao da visoki predstavnik izjavom u Vijeću sigurnosti i u izvještajima na sjednicama PIC-a ima praksu govoriti da je kriva samo Republika Srpska.

“Naravno da nismo suglasni s takvim stavom i o tome smo govorili više puta. Ne vidimo sustavno kršenje Daytonskoga sporazuma”, kaže Ivancov.

On je ocijenio da Daytonski sporazum nije sustav koji bi zadovoljio sve tri strane u BiH, ali osigurava prava sva tri naroda zbog čega je najvažnija karika u njegovom poštovanju i dosljednoj primjeni.

Osvrćući se na nedavni sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, Ivancov je rekao da je to za rusku stranu normalna stvar, jer je Dodik važan partner sa kojim razgovaraju o političkim, trgovinsko-ekonomskim i drugim pitanjima.

“Dodik je odavno poznat našem predsjedniku i vodio je sa njim važan i produktivan razgovor. Pitanja koja su bila na dnevnom redu odnosila su se na političku situaciju u BiH i u regiji, naše trgovinsko-ekonomske odnose i financijsku situaciju u BiH i Republici Srpskoj”, istaknuo je ruski veleposlanik u BiH.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.