Ivan Penava napustio HDZ i povukao sa sobom vukovarske vijećnike

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava danas je na konferenciji za novinare u Vukovaru objavio da napušta HDZ.

S današnjim datumom iz članstva HDZ-a istupaju predsjednik gradskog odbora HDZ-a Vukovara, svi zamjenici predsjednika, predsjednik gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a, svi predsjednici temeljnih organizacija HDZ-a. Zašto je došlo do ovakve odluke, to pitanje trebate postaviti svima u stranačkoj vertikali HDZ-a, kazao je Damir Barna na konferenciji za medije.

Nakon trideset godina i pet mjeseci, odlučio sam napustiti HDZ. Od sadašjeg predsjednika stranke sam očekivao da stranka počne poštivati različita mišljenja. Nisam to dočekao. Da sam predsjednik Plenković, imali smo unutarstranačke izbore, prvo bih uvažio rezultate unutarstranačkih izbora, zapitao se ako smo demokratska stranka i naravno da svatko ima pravo kandidirati se i biti protukandidat. Kod nekih su prisutne sujete, a različita mišljenja se ne uvažavaju. Pošto se to nije dogodilo istupam iz HDZ-a, rekao je Tomislav Šota.

Penava: HDZ nastavio sramotnu šutnju

Zahvalio je svima koji su im vjerovali i vjeruju im i danas u cijelo države te ih zamolio za razumijevanje.

Onaj dio koji to neće moći razumjeti, njih molim za oprost jer smo uvjereni da ovo sve što činimo činimo iz ispravnih razloga, rekao je Penava.

Rekao je da je upregnuta silna mašinerija te spomenuo “negativne konstrukcije i nagađanja”.

HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju kao i proteklih 29 godina. Okrenuo je leđa Vukovaru i tim činom pregazio vrijednosti žrtava. Stoga se svi mi ovdje zahvaljujemo na suradnji i krećemo svojim putem jer, podsjećam, ovo je ipak grad heroja i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih i zbog generacija koje trebaju doći. Ne samo da su okrenuli leđa i nastavili sramotnom šutnjom, još su tražili i od nas da te teme pustimo i prepustimo zaboravu, rekao je Penava.

Tri razloga za odluku

Rekao je da postoji puno razloga za odluku, ali je naveo tri osnovna. Prvi i najemotivniji je, kaže, neprocesuiranje ratnih zločina.

Za jedan razoren grad nitko u ovoj državi nije odgovarao. Nitko!, rekao je Penava.

Drugi je razlog gospodarski – Vukovar se konstantno od strane ove i drugih vlada koristi u marketinške svrhe, kaže Penava. Kao treći razlog naveo je popis stanovništva.

Još jednom je u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar. Izdan je nevjerojatnom odredbom i dogovorom da manjinci popisuju manjince, a teret tog dogovora ponovno će snositi građani Vukovara, rekao je Penava.

Ne možemo dozvoliti da se trguje s našim gradom i građanima, bez obzira na političku, nacionalnu i vjersku pripadnost. Ovako niske trgovine zbog političkih interesa ne dolaze u obzir, zaključio je Penava.

Penava: Vrlo vjerojatno na listi s Domovinskim pokretom

Penava je na novinarsko pitanje rekao da nije razgovarao sa šefom stranke Andrejem Plenkovićem otkako mu je na dan unutarstranačkih izbora čestitao pobjedu.

Penava je također najavio da svi prisutni koji izlaze iz HDZ-a izlaze u neovisnu stranku te da će se vrlo vjerojatno naći na listi s Domovinskim pokretom.

Kako će se ona zvati, kako ćemo je oformiti, to je pred nama. Kakav oblik i ustroj će biti, to ćemo odlučiti, rekao je Penava.

S gospodinom Škorom da, uvjeti naši su jasni. S bilo kim, uvjeti naši su jasni, također je poručio.

Penava je rekao da ne mora dokazivati jesu li mu važnije vrijednosti ili fotelje.

To mislim da je ipak pitanje za neke ljude u Zagrebu, dodao je.

O mogućnosti postizborne koalicije s HDZ-om

Penava je unatoč svemu rekao da neće loše govoriti o HDZ-u i da to ne treba očekivati od njega. Na pitanje očekuje li bolji izborni rezultat bez HDZ-a odgovorio je da se nisu bavili izbornim rezultatima te da su najvažniji stavovi i vrijednosti.

Na novinarsko pitanje je li mu prihvatljiva postizborna koalicija Domovinskog pokreta s HDZ-om rekao je da je pitanje suvišno.

Ja sam ovdje, i svi mi, u službi interesa prvo Vukovara, a onda sukladno funkcijama, reći će buduće vrijeme, i Slavonije i Hrvatske. A ako realizacija tih ciljeva znači suradnju s tim i tim, x y, onda će tako i biti, poručio je.

Odbacio je novinarsku konstataciju o kontradiktornosti takvog stava rekavši da “gore” u salonima sjede “dečki” i dogovaraju svoje interese.

A, neću sad citirati ono o sitnim zubima, dolje – što se spusti, spusti. Nema tu kontradiktornosti. Mi put moramo naći, poručio je Penava.

Penava je rekao da Vlada stvara dojam kod građana izvan Vukovara kako je taj grad Kalifornija, da je sve super, da Borovo posluje izuzetno zahvaljujući Vladi, koja mu je vlasnik.

Radnici u Borovu, ima ih u samom Vukovaru 450 u odnosu na one tisuće koje su radile, imaju plaću na razini minimalca i daleko je to od uspješnosti i komparacije, kako ste čuli neki dan premijera, kako se trebamo komparirati s drugima, rekao je Penava.

Da u odnosima između predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića i vukovarskoga gradonačelnika ne cvjetaju ruže moglo se zaključiti i prema njihovim posljednjim istupima. Plenković je, naime, nabrajajući uspjehe HDZ-ove Vlade uz ostalo istaknuo tvrtku Borovo te dodao kako time šalje poruku gradonačelniku Vukovara.

Istoga dana Penava je održao konferenciju za novinare, na kojoj je reagirao na poruku premijera Andreja Plenkovića.

Ova Vlada postoji zahvaljujući angažmanu Vukovaraca. Prijetnje su za Vukovarce stvar prošlosti. Tvrtka Borovo je u državnom vlasništvu i za nju je odgovorna ova Vlada i sve ranije, rekao je Penava.

Milanović raspisao izbore: Poznato kada Hratska bira novu vlast

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.