Ivan Kvesić osvojio srebro za Hrvatsku na Europskom prvenstvu u Novom Sadu | Jabuka.tv

Ivan Kvesić osvojio srebro za Hrvatsku na Europskom prvenstvu u Novom Sadu

Hrvatska karate reprezentacija je na Europskom prvenstvu u Novom Sadu osvojila dvije srebrne i isto toliko brončanih medalja.

Srebrom oko vrata okitili su se Ivan Kvesić u kategoriji do 84 kg i Alessandra Hasani do 55 kg, a vlasnica bronce u teškoj kategoriji (+68 kg) je Ana Marija Bujas-Čelan, kao i ženska vrsta u borbama (Ana Marija Bujas-Čelan, Ana Lenard, Alessandra Hasani, Marina Barac).

Premda su dvoje hrvatskih predstavnika izuzetno sretni zbog srebra, ostaje veliki žal za sportskom stepenicom više, jer Ivanu Kvesiću nedostajale su dvije, a Alessandri Hasani tri sekunde do zlata.

U kategoriji do 84 kg Talijan Martina Michelle osvojio je zlato samo zahvaljujući prvom osvojenom bodu, “senshuu”, jer je borba s hrvatskim predstavnikom završila 3-3. Sve do nešto više od pola minute prije kraja Michelle je imao uvjerljivu prednost 2-0, no tada je Kvesić udarcem nogom u glavu preokrenuo rezultat i poveo 3-2. Održavao je vodstvo sve do završnih trenutaka, kada je Michelle dvije sekunde prije završetka iskoristio Ivanovu neopreznost, stigao do boda, koji je za talijanskog karatistu značilo i zlatnu medalju.

“Mislio sam da je moj protivnik izgubio prednost prvog boda. Na kraju suci nisu poništili poen, izgubio sam na preglas. Mislio sam zapravo da će biti odluka sudaca, jer sam bio aktivniji cijelu borbu. Zadovoljan sam, ali ovo je bila izvrsna prilika da osvojim zlato”, pomalo zbunjeno, a u isto vrijeme sretno rekao je Kvesić.

Izuzetno blizu zlata ostala je i Alessandra Hasani, koja je izgubila od Ukrajinke Anželike Terljuge s 3-1. Međutim, u vrlo neizvjesnoj borbi u čiju se završnicu ušlo bez bodova, nakon pregledavanja video-snimke uvažena je hrvatska žalba izbornika Dragutina Galine. Hasani je osam sekundi prije kraja povela 1-0, ali u takvom danu posljednje sekunde još su jednom odnijele zlato. Tri sekunde prije kraja Hasani je krenula u napad, što je vrlo spretno i lukavo iskoristila ukrajinska predstavnica i s tri osvojena boda u jednom udarcu preokrenula rezultat i osvojila naslov europske prvakinje.

“Zadnje tri sekunde nisam uspjela izdržati do pobjede. Nepotrebno sam ušla prema protivnici, zaboravila da Terljuga ima dobru nogu, žao mi je, velika šteta. Ipak, srebrna medalja s EP-a je nešto što se pamti i ostaje za cijeli život”, istaknula je Hasani, osvajačica srebra u kategoriji do 55 kg, prenosi HTV.

U ekipnom susretu za broncu hrvatska ženska reprezentacija u borbama slavila je protiv Bugarske s 2-0. Ana Marija Bujas-Čelan je pak u susretu za brončano odličje u teškoj kategoriji (+68 kg) svladala Crnogorku Draganu Konjević s 3-0.

Bila je to izuzetno zahtjevna taktička borba dviju suparnica koje se međusobno vrlo dobro poznaju. S obzirom na važnost dvoboja, bilo je malo prostora za napad. Ali, kada se već bližio kraj borbe i moguće sudačko preglasavanje, doslovce u posljednjoj sekundi udarcem nogom u glavu Ana Marija je iznenadila crnogorsku karatisticu i ostvarila tri boda za 3. mjesto na EP-u u Novom Sadu.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj: