Italija namjerava uvesti “internetski” porez usprkos američkom upozorenju

Italija namjerava ostvariti svoj plan o uvođenju novog poreza digitalnim tvrtkama, uključujući američke tehnološke divove, usprkos prijetnjama o odmazdi koje dolaze iz Washingtona, izjavio je u petka zamjenik ministra gospodarstva Antonio Misiani.

Italija će uvesti porez od tri posto iduće godine na određene internetske transakcije velikih digitalnih kompanija, poput Facebooka, Googlea i Amazona, navodi se u tekstu nacrta proračuna.

Washington je opetovano rekao da taj porez nepravedno pogađa američke tvrtke. Visoki američki dužnosnik kazao je da je predsjednik Donald Trump bio spreman zaprijetiti odmazdom na sastanku s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom prošli mjesec u Washingtonu.

Sadašnji tekst nacrta proračuna je potvrđen. Ne planiramo ga mijenjati, izjavio je Misiani.

Italiju i druge članice Europske unije već dugo smeta što Facebook, Google i drugi digitalni divovi kod njih ostvaruju veliku zaradu, a porezne obaveze mjere im se u iznosima od tek nekoliko milijuna eura. Digitalne kompanije preusmjeravaju dobit u zemlje s niskim ili čak nultim poreznim stopama, poput Irske, budući da su prema međunarodnim poreznim propisima obavezne plaćati poreze samo u zemlji u kojoj su registrirane.

Novi talijanski porez trebale bi plaćati samo tvrtke s godišnjim prihodima većim od 750 milijuna eura i vrijednošću digitalnih usluga iznad 5,5 milijuna eura.

U prosincu prošle godine ministarstvo financija procijenilo je godišnje prihode od novog poreza na nekih 600 milijuna eura.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.