IT i medicina najprosperitetniji kadar budućnosti

Zanimanja budućnosti nisu nešto što nas tek očekuje, ona su već uvelike prisutna. Većina će kada kažete “zanimanje budućnosti”, pomisliti na programere.

Međutim, sudeći prema istraživanjima, nije nužno biti stručnjak za programiranje kako biste radili na nekom od najtraženijih poslova, piše Večernji list BiH.

Ako ste medicinska sestra ili softver developer, ne morate se brinuti da se u budućnosti nećete moći zaposliti, pokazuju podaci Ureda za statistiku rada u SAD-u. Znanstvenici tog Ureda su, naime, objavili projekciju o budućnosti nekoliko stotina profesija, a Business Insider je napravio listu zanimanja u kojima će u sljedećih deset godina biti najveća potražnja za zaposlenicima te će biti najplaćenija.

Bh. tržište rada

Neka od navedenih zanimanja koja će u budućnosti na Zapadu biti tražena, a samim tim i dobro plaćena, u BiH su već godinama suficitarna i rijetko tko se upisom na te fakultete može nadati i skorijem zaposlenju u struci. Kad su u pitanju učitelji i nastavnici, ta zanimanja u BiH svakako bi trebalo zaobići jer njih na zavodima za zapošljavanje već ima više stotina. Na prvom mjestu su diplomirane medicinske sestre i tehničari.

Ovog zanimanja na bh. tržištu radne snage još ima, ali zbog odlazaka pitanje je kakvo će stanje biti u nekoliko godina. Na drugom su programeri aplikacija. Ovo je svakako prosperitetno zanimanje u svijetu.

Slijede voditelji općih i operativnih poslova, financijski menadžeri, računovođe i revizori, analitičari upravljanja, liječnici i kirurzi, analitičari tržišta i marketinški stručnjaci, menadžeri i odvjetnici.

Dvadeset zanimanja

Od 11. do 30. mjesta su voditelji zdravstvenih službi, stručnjaci za poslovanje, rukovoditelji računalnih sustava, učitelji u osnovnim školama, profesori na fakultetima iz područja medicine, medicinske sestre, fizikalni terapeuti, programeri, prodajni predstavnici, nadglednici građevinskih zanata i radnici na ekstrakciji, analitičari računalnih sustava, vozači, nastavnici u srednjim školama, prodajni zastupnici, liječnički pomoćnici, građevinski menadžeri, licencirane medicinske sestre, vodoinstalateri i monteri, zubari te obiteljski liječnici.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.