Isporuka PC-a potonula usprkos lansiranju Windows 10 – Jabuka.tv

Isporuka PC-a potonula usprkos lansiranju Windows 10

Microsoft je s predstavljanjem Windows 10 operativnog sustava 29. srpnja ove godine trebao neposredno pomoći i posrnuloj PC industriji, ali prema posljednjim brojkama se može vidjeti da u tome nije uspio. Naime, tržište je dodatno potonulo i s krajem rujna je 10,8 posto slabije nego što je bilo u isto vrijeme prošle godine.

Točnije, u srpnju, kolovozu i rujnu isporučeno je 71 milijuna PC računala, barem prema istraživanju koje je napravio IDC. Prema Gartneru je situacija nešto bolja pa se govori o isporukama 73,7 milijuna uređaja, što je 7,7 posto niže nego prošle godine.

Kako god, pad se bilježi i to nije baš razlog za optimizam te se on traži u činjenici da se Windows 10 ipak tek testirao kod korisnika na već postojećim uređajima i da će tek narednih mjeseci, onih blagdanskih, doći do boljih poslovnih rezultata. U ovom trenutku, stoga, može se reći da Windows 10 nisu imali nikakvog utjecaja na PC industriju, bez obzira što se na njih prebacilo više od stotinu milijuna korisnika.

Naravno, Microsoft se za ovo ne može kriviti, nije njihov posao prodavati računala. Najveći dio krivnje ide na proizvođače, koji umjesto da su se odrekli računala s nepopularnim Windows 8/8.1 operativnim sustavom, su se odlučili sniziti cijene i tako poboljšati prodaju. Pokazalo se to promašajem i sad će ionako napraviti što su mogli odmah, odreći će se računala koja se nisu prodavala i tako zabilježiti gubitak, a prodaju će pokušati poboljšati računalima s Windows 10 operativnim sustavom. Da su to napravili odmah, izgubili bi novac kao što će i sad, ali barem ne bi izgubili dva do tri mjeseca.

Što se tiče tih istih proizvođača koji su pogriješili, i dalje je lider na tržištu Lenovo, a slijede HP, Dell, Apple i Acer. Situacije se nije bitno mijenjala, osim što ASUS više nije pet najvećih, a tu se “ugurao” Apple te “preskočio” čak i Acer. Jasno je, profitirali su na pomalo zbunjenoj reakciji onih kojima se većina prodaje veže uz Windows.

(ICTbusiness)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.