Isplata mirovina u Federaciji BiH bit će ugrožena

U Federaciji BiH trenutno se vode aktivnosti za izmjenu stopa doprinosa za mirovinsko i invalidsko, zdravstveno osiguranje i doprinosa za slučaj nezaposlenosti, kojima je cilj smanjiti opterećenja za porezne obveznike.

Između ostalog, u sklopu tih aktivnosti MMF je nedavno od Porezne uprave zatražio dostavljanje određenih podataka koji se odnose na uplatu poreza i doprinosa na osnovu kojih će se moći izraditi konkretni prijedlozi u vezi s mogućnošću smanjenja opterećenja po osnovu poreza i doprinosa na plaću i iz plaća. Iako gospodarstvenici s nestrpljenjem očekuju smanjenje opterećenja, neke druge kategorije stanovništva strahuju da će to ugroziti finansijski sustav i da će se u fondove slijevati manje novca.

Osnaživanje stope doprinosa je improvizacijja

U Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) kažu da su čuli za ideje o osnižavanju stopa doprinosa, kao mjere za povećanje konkurentnosti bh. poslovnog sektora. No, Zijad Krnjić, direktor ove institucije, smatra da se radi o još jednoj improvizaciji bez dovoljno analitičke potvrde.

”Neka predlagači pogledaju cijene rada iskazane kroz vrijednost prosječne bruto satnice u BiH i europskim državama s kojima se možemo usporediti, pa će vidjeti da je kod nas tako ‘opterećena’ prosječna bruto satnica 3,90 eura, u Hrvatskoj 12 eura, Sloveniji 15, Švedskoj i većini razvijenih zemalja EU 39 eura. Dakle, naša cijena rada izuzetno je konkurentna, možda je manja, odnosno konkurentnija samo u Indiji, Bangladešu, Vijetnamu”, kaže Krnjić za Dnevni avaz.

Također, dodaje on, stope doprinosa, bez poreza na dohodak i drugih poreza, koje su kod drugih zemalja uglavnom više nego kod nas, u razini su europskih država koje imaju sličan sustav financiranja socijalnog sektora. Iz bruto plaće u FBiH te stope iznose 37,55 posto, Srbiji 32,1 posto, Hrvatskoj 30,5 posto, Sloveniji 45 posto, Francuskoj 44,2 posto.

Ekonomski rast

”Dakle, eventualnom avanturom sa smanjenjem doprinosa konkurentnost poslovnog sektora uopće se ne bi popravila. Što bi popravila satnica od 3,80 umjesto 3,90 eura u odnosu na, naprimjer, slovenskih 15? Efekt takve improvizacije na sektore zdravstva i socijalnog osiguranja bio bi razarajući. A upitajmo se što bi to značilo za društvenu stabilnost, koja je osnovni uvjet za ekonomski rast i razvoj”, zaključuje Krnjić.

Bez odgovora iz nadležnih institucija

Mišljenje o tome kakve bi efekte izazvalo umanjenje poreza i doprinosa jučer smo zatražili i u Federalnom ministarstvu financija te Poreznoj upravi FBiH. No, u ovim institucijama nisu bili u prilici odgovoriti na novinarski upit.

(Avaz.ba)8 komentara

  • pa što ne oštampate jedno 500 miliona i podilite penzije ha ja ko i jugoslavija što je radila,dokle more more šta ima veze,ili još bolje počnite štampat novčanice od 1.000.000 maraka i rješen problem ha ja neznam u čemu je problem

  • evo uznite od ovih BOGATIH i dajte ljudima ZARAĐENE PENZIJE a ovi i tako to nisu zaradili mislim da ih puno i NEZNA NAPISATI BROJKU KOLIKO IMAJU A DEVEDESETIH NISU IMALI ZA KAVU

  • Naravno da je ugrozena…Svi osiguranici, koji rade kao robovi u ovih robovlasnika (tajkuna),su na minimalcu i odakle onda mogu biti mirovine dobre il redovne.A sav taj novac koji bi tajkuni oliti robovlasnici trebaju uplacivati ode u bogacenje tajkuna ipoliticara a sirotinja nek stuca i lagano im pljesce i podrzava ih jer im oni “POMAŽU”
    Od silnog “pomaganja” ce nas nestati.Haj Bogare ti prestanite nas “POMAGATI”

  • Neka podijele mirovine, ali svima po 320,00KM. Tako će doteći svima,pa neka i oni iz prošlog sustava okusa malo kukuruze…

  • BOGA VAM LOPOVSKOG SVE STE POGRABILI GDJE STE STIGLI PA BOLJE JE PENZIONERE PO UBIJATI METKOM U ČELO NEGO OVAKO KAKO VI RADITE. KO JESU IM VISOKE PENZIJE PA OTIMATE NJIMA ZADNJI ZALOGAJ NA IZDIJASU. PITAM SE ZAR VAS NIJE SRAMOTA I GREHOTA ŠTO IM UZIMATE..PRODAJTE SVOJE VILE I DAJ TE TOJ NAJGOROJ POPULACIJI NE MOŽE PENZIONERIMA DO TEĆI ZA LIJEKOVE

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.