ISIL-ovac Ibro Ćufurović postaje svjedok pokajnik

Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, koji je prije dva mjeseca deportiran iz Sirije u BiH, zbog sumnje da se pet godina borio za terorističku organizaciju Islamska država (ISIL), mogao bi uskoro postati svjedok pokajnik Tužiteljstva BiH.

Izbjeglički kampovi

Ćufurović, naime, već dva mjeseca odbija svaki vid suradnje s Tužiteljstvom i brani se šutnjom. Razlog tomu je što su mu supruga Amina Kečo, kojom se oženio na ratištu, i dvoje maloljetne djece i dalje u zarobljeništvu na sjeveru Sirije, u izbjegličkim kampovima koje kontroliraju Kurdi.

Ovaj ISIL-ovac dva puta je na ročištu kazao da ne želi nikakvu suradnju s tužiteljima sve dok mu je obitelj zarobljena, a među njima i jednogodišnji sin Jahja kojeg, osim na slikama, nikada nije vidio.

Prema nekim informacijama, Ćufurović je spreman tužiteljima priznati što je i kako radio u Siriji, kako se iz Sarajeva najprije prebacio u Tursku, kojim vezama, tko je to sve financirao, a da mu se zauzvrat ubrza postupak deportacije obitelji, neslužbeno doznaje Dnevni avaz.

Prije nekoliko dana već su bile angažirane i neke nevladine humanitarne agencije kako bi se utvrdilo u kakvom su stanju njegovi supruga i djeca, a sve radi njihovog dolaska u BiH.

Ćufurović je jedan od državljana BiH koji je među prvima otišao na sirijsko ratište, zbog čega ga se otac Šefik javno odrekao.

Operativno je zanimljiv upravo zbog svojih veza s brojnim državljanima koji se i dalje nalaze u Siriji, a u svom iskazu mogao bi otkriti financijere odlazaka, ali i vezu sada već osuđenog Bilala Bosnića te Nusreta Imamovića, ISIL-ovca koji je u Siriji i Iraku okupio balkansku brigadu, a zatim pobjegao u Libiju.

Nezavidan položaj

Do sada su mnogi povratnici sa sirijskog ratišta pristajali na sporazume o priznanju krivice s Tužiteljstvom, sve s ciljem da ubrzaju suđenja i dobiju blaže kazne. No, Ćufurović ima jak motiv za suradnju jer je u nezavidnom položaju zbog porodice.

Ako dođe do suradnje, on bi mogao precizno otkriti i tko je što od zarobljenih bh. državljana radio u Siriji. Zanimljiv je i stranim službama, a zanimljivo je da je od stotine zarobljenih ISIL-ovaca iz BiH jedino on do sada izručen BiH.

Majka će ga posjetiti u zatvoru

Saznaju da će Ćufurovića tijekom ovog tjedna u zeničkom zatvoru, gdje se nalazi već dva mjeseca, posjetiti majka Rukija.

Sud BiH dozvolio je posjete sinu i telefonske razgovore, bez obzira što je ona privilegirani svjedok Tužiteljstva. Za dva mjeseca, koliko je u BiH, Ćufurovića je do sada vidio samo brat Ernad. Otac Šefik ne želi čuti za njega, dok majka, kako je nedavno rekla za Avaz, jedva čeka zagrliti ga.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • Te ISIL-ovce HDZ i SNSD, odnosno politike Hrvatske i Srbije regrutuju kako bi iscenirali incident i podmuklo započeli rat protiv Bosne i Bošnjaka. Svi su oni vrbovani. Tačno se zna tko stoji iza toga.

 • Evo i javno iznosim ko ih je vrbovo i slao na baustelu u Siriju , Riđokosi 🙊he,he.koliko je zlata primo kad je klao hrvatsku djecu s ovakim i sličnim ovoj balinčić ,mora se odžiti ,hebo ga babo .

 • Tebi ocito nije dobro dok sve to iznosis u javnost ili si,mozda poslan da provociras po hr portalima….evo ti jedan primjer teror.akta napad u travniki napad u mostaru napad u rijeci napad u bugojnu napad na ambasadu i ono najbitnije terorizam vecine nad manjinskim narodom izrazeno kroz izbore i tzv neprovodjenje mnogih odluka ustavnoga suda..

 • Kao da će ovaj dugo poživit, čim velike ribe naslute da će progovorit samo će dobit nož u srce negdje na hodniku zatvora i tu svaka priča završava

   • Oh Omere sreco pobro,nesto ti danas nije dobro!
    Da vam nije bilo hrvata u ovom ratu jos bi vas pola manje bilo!
    A kad vec potezes za jezik…bili ste s hrvatima protiv srba i u ovom ratu pa se onda okrenuli protiv hrvata pa pojeli go.no.
    Nikada necete od Bih napraviti turski(talibanski) pasaluk.
    A lijepo su govorili nasi stari_Nema tu covjeka cim nema kriza!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.