Irski nadbiskup pozvao papu da otvoreno govori o zlostavljanjima – Jabuka.tv

Irski nadbiskup pozvao papu da otvoreno govori o zlostavljanjima

Irski nadbiskup Diarmuid Martin pozvao je u nedjelju papu Franju da, tijekom posjeta Irskoj ovoga tjedna, iskreno i otvoreno govori o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi i strukturama unutar Crkve koje ga godinama zataškavaju.

Nije dovoljno samo se ispričati. Strukture koje dopuštaju ili olakšavaju zlostavljanje moraju biti razbijene zauvijek, istaknuo je nadbiskup Martin u svojoj nedjeljnoj propovijedi u katedrali u Dublinu.

Ogroman je broj seksualnih žrtava katoličkog svećenstva, rekao je Martin koji smatra da papa mora “ponizno” i otvoreno govoriti o prošlosti, ali i o budućnosti Crkve.

Papa Franjo stiže u Dublin 25. kolovoza na Međunarodni susret obitelj, koji se održava svake tri godine, s ciljem osnaživanja katoličkih obitelji diljem svijeta.

Očekuje se da njegov posjet neće izazvati onolike gužve i interes kakav je pratio posjet Ivana Pavla II. 1979. koji je privukao dva milijuna Iraca.

Vatikan je u četvrtak izrazio “sram i žalost” nakon objave izvješća o istrazi tužiteljstva u Pennsylvaniji, po kojemu je da oko 300 svećenika spolno zlostavljalo maloljetnike u zadnjih 70 godina u toj američkoj saveznoj državi.

Za Katoličku crkvu već se dugo sugerira u javnosti da je propustila kazniti pedofile u svojim redovima te da je svjesno prikrivala zlostavljanja. Papa Franjo obećao je “nultu toleranciju” u borbi protiv seksualnog zlostavljanja katoličkog klera kojega prate nedavni skandali u Čileu, Australiji i SAD-u.

(Hina)


1 komentar

  • Pa ljudi moji šta se ovo događa u našoj crkvi? Malo je reći odvratno.Čuj nulta tolerancija?Ako može još nultija.Trebalo bi im za ove stvari uvesti lomaču ko što su oni radili u srednjem vijeku..Najlakše je malo odglumit pokajanje,tuknit se u prsa i u najgorem slučaju biti izbačen iz crkve.A kakva im je to kazna?Nikakva ,jer vragovima i nije mjesto u crkvi.Ovo treba na lomaču..robiju..jer Crkva i naša vjera plaćaju i platit će užasan ceh zbog ovoga .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.