Inzko: Inicijativa SDA o promjeni imena RS-a dodatno podriva povjerenje

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da je najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna, kontraproduktivna i dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima te je podsjetio da se, prema Ustavu BiH, BiH sastoji od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH.

Inzko je Srni izjavio da Upravni odbor Vijeća za provođenje mira (PIC) kontinuirano izražava posvećenost temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene zemlje koja se sastoji od dva entiteta.

Visoki predstavnik pozvao je stranke da se uzdrže od bilo kakvih daljih polarizirajućih poteza i retorike te da se konstruktivno uključe u što brže formiranje vlasti na svim razinama.

Zbog djelimične blokade vlasti u Washingtonu, u Američkom veleposlanstvu u BiH nisu bili u mogućnosti dati stav u vezi s inicijativom SDA.

Stranka demokratske akcije priopćila je jučer da će posredstvom svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon toga da inicijativa SDA za pokretanje procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska nije spojiva s Ustavom BiH, da je potpuno neprihvatljiva te da predstavlja rušenje Daytonskoga mirovnoga sporazuma i “inicijativu za razdruživanje u BiH”, prenosi Klix.ba.

Dodik oštro: Čaša je puna, Bošnjaci su na pravom putu da nas istjeraju iz BiH

Dodik je tim povodom za četvrtak sazvao sastanak lidera svih srpskih političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.