Inzko: BiH i dalje diskriminira svoje stanovnike

Visoki predstavnik Valentin Inzko rekao je da već skoro deset godina Bosna i Hercegovina ne poduzima važne korake kako bi iskorijenila diskriminaciju prema svojim građanima i osigurala jednaka prava za sve njih.

Dana 22. prosinca 2018. ulazimo u desetu godinu otkako značajan broj građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda ne mogu iskoristiti osnovno pravo da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Još jedni opći izbori su prošli, a ove grupe su ponovno bile diskriminirane. Prošla je još jedna godina u kojoj vlasti BiH nisu provele odluke Europskoga suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci protiv BiH i sličnim predmetima, izjavio je u subotu visoki predstavnik Valentin Inzko.

Podsjetio je da je 22. prosinca 2009. godine Europski sud za ljudska prava naložio BiH da poduzme sve potrebne radnje kako bi se ta odluka u potpunosti provela i to tako što će usvojiti potrebne mjere s ciljem eliminiranja diskriminacije protiv onih koji nisu pripadnici jednog od konstitutivnih naroda u izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine te da svoj ustav i izborno zakonodavstvo uskladi s odlukom Suda bez odlaganja.

Kasnije je Europski sud za ljudska prava usvojio i odluke u predmetima Zornić, Pilav i Šlaku, naloživši BiH da izmijeni Ustav i izborno zakonodavstvo kako bi se eliminirala diskriminacija protiv njezinih građana koja se zasniva na etničkoj pripadnosti i boravištu. Te odluke podsjećaju BiH na njezinu obavezu da osigura da svaki građanin ima ista prava kada je riječ o sudjelovanju u javnom i političkom životu, bez diskriminacije u bilo kom obliku.

Bosna i Hercegovina teži članstvu u Europskoj uniji. Njezini lideri tvrde da veoma poštuju europske standarde i vrijednosti. Ipak, godinu za godinom, oni se prema nekim građanima ponašaju kao manje jednakima od ostalih. Na tu diskriminaciju mora se staviti točka. Pozivam vlasti BiH da provedu svoju obavezu da Ustav i izborne propise usklade sa odlukom Europskoga suda za ljudska prava i Europskom konvencijom o ljudskim pravima i pratećim protokolima. Govorim o vašim građanima. Krajnje je vrijeme da se uradi prava stvar, bez daljih izgovora i odlaganja, poručio je visoki predstavnik Inzko u priopćenju OHR-a.

(Fena)


13 komentara

 • koju si ti pi— materinu tu majmune jeden jesil došao da nam pomognrš odjebi iz naše zemlje biće nam bočje ali dok nam pravdu krojite vi samo će te nas pljačkati

 • Prokleti bili svi koji su dosli uzeli pare i napavili nered.I ova mazga ceka da opljacka neku banku kao i Petric kupi vilu u Dubrovniku i prosipa pamet kako je on najpametniji.Da valja radio bih u Becu.Jedna velika bitanga.

 • Samo ti majmune otidji u tri materine i ne trosi vise MOJE,NASE pare a nama kako bude!Koliko si MOJIH,NASIH KM potrosio.mogli smo biti mirni jedno desetljeve svi mi u BiH.A sto si toga pametnoga napravio?Evo daj samo jedan jedini primjer?Zato alavija u TRI P.MATERINE smece pokvareno,tako rado bih ti pljunuo u tu facu!Ako mi se omoguci susret s njim ja cu to javno vrlo rado uciniti!

 • Ako nama bude dobro ovi lesinari ce morati kuci. Znaci njima je u interesu da je u BiH- ni nered, lopovluk. Jer oni zive od toga. Ovakav lik tu ubire mjesecno po 20 000 eura placu i plus mu bosnjacki lobisti pune bankovne racune. Kad se vrati u svoju zemlji radit ce za par tisuca eura.. Znaci njemu i njemu slicnim stima nered… Oni su nam poceli rat, zaustavili rat, nametnuli Dejton i dav ovaj nered. Mi smo tu da trpimo i sluzimo im kao pokusni kunici… Kad ovim stranim mesetarima pogledamo u leda, kad odu biti ce nam puno bolje…

 • Stoka švapska masonska isto kao i ona stoka pedofilsko, anglosaksonska iz Švedske C Bild, Petrich, oven-Ovan,Berry, Šhilling.
  Idite u tri pičke materine i he…o vas onaj tko je dopustio da u Hrvatskoj lijepoj zemlji kupujete zemljište na predivnoj hrvatskoj obali i gradite vile i viletine koje ste zaradili na hrvatskoj patnji i judinim škudama kojima ste prodavali i još i danas prodajete Hrvate.
  To vam se hrvatska kokošarska politička trećerazredna elita i odnarođeni političari opijeni svojom glupošću i nesposobnošču odužuju za sve ono zlo kojim ste udarili na Hrvate i na sve oopaske , objede, i pljuvanje po Hrvatskoj kojima ste i dan danas prljavim rabotama skloni .
  Bili ste i ostali za nas Hrvate u kolektivnom pamćenju, jedna obična klošarska i opunomoćena škovacinsko parazitska sorta političara za jednokratnu uporabu.

 • Okreću se novoj podvali svi se mogu kandidirati a izabrati dva Muslimanska predsjednika kao danas ajmo to prvo primjeniti na Mostaru incko i Petrić su Slovenci za one koji ne znaju nevole oni nas nedamo im malo mora savudriskog a toliko mora imamo oni su Nava Ljubljanska pljaćka

 • Radosna vijest.Jedan krepucnio a kad ovaj lik zakoluta očima e onda će biti tulum..Gore ga čeka rogonja s gožđenim vilama..

 • Ovo su samo lobisti politike “tko više da”, a najviše daje Saudijska Arabija putem terorističke arganizacije “muslimanska braća” čiji ogranak u BiH djeluje pod imenom SDA i kojoj je na čelu dinastija Izetbegović. To svako malo dijete zna ali se krije jer i njihovi pandani(HDZ i SNSD/SDS) iz druga dva naroda to također dobro unovčavaju. Povremeno ih discipliniraju instaliranjem raznih platformi ali politika je uvijek ista i na kraju se uvijek isti dogovore, na štetu naroda.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.