Inspektor SIPA-e osuđen na godinu dana zbog zlouporabe položaja

Sud BiH osudio je suspendiranog inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darka Marčetića na godinu zatvora i pet godina zabrane obavljanja policijskih poslova.

Sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice kojim je predložena izrečena sankcija zbog zlouporabe položaja i neovlaštenog odavanja osobnih podataka. Marčetiću je oduzeto i 3.500 eura nezakonito stečene imovinske koristi.

Marčetić je proglašen krivim da je u kolovozu prošle godine uzeo 1.000 eura za zataškavanje pošiljke s efedrinom i 50 grama indijske konopolje, koju je Arif Bilić iz Švicarske poslao braći.

Marčetiću je, kako se navodi, pomogao Adnan Aličić, koji je braći Bilić rekao da će im pomoći inspektor. Hasan Bilić novac je predao Marčetiću, a on njemu robu, javlja BIRN.

On je proglašen krivim da je od braće Bilić iznudio još 2.500 eura za stopiranje postupaka koji se protiv trojice braće vode u Švicarskoj i BiH. Kako se navodi u presudi, Marčetić je pristupio sistemu i pronašao podatke za Biliće, koristeći broj predmeta u kojem nisu osumnjičeni.

Arif Bilić je iz Švicarske poslao novac, koji je Aličić predao Marčetiću.

Sudija Džemila Begović je kazala da je donesena odluka o oduzimanju novca, ali da nije bilo moguće da ovom presudom bude vraćen oštećenim jeru spis nije uložen imovinskopravni zahtjev.

Kad je u pitanju visina sankcije, rekla je Begović, radi se o teškom kaznenom djelu i kazna zatvora od godine i petogodišnja zabrana obavljanja policijskih poslova je adekvatna ako se imaju u vidu olakšavajuće okolnosti koje su istaknule stranke.

Ona je kazala da se nada da će kazna utjecati na Marčetića da više ne čini kaznena djela, kao i da će poslužiti kao generalna prevencija svima.

Prije prihvaćanja sporazuma, tužiteljica Nives Kanevčev je rekla da Tužiteljstvo nije išlo na ublažavanje kazne ili izricanje uvjetne presude, pogotovo jer se radi o osobi koja je iskoristila službeni položaj i koja je iskazala upornost jer je u dva navrata tražila novac.

Ona je dodala da su na visinu sankcije utjecale olakšavajuće okolnosti, uključujući “spremnost na priznanje krivice odmah nakon potvrđivanja optužnice, raniju neosuđivanost i porodičnost”.

Branitelj Dragan Međović je uložio dokaze o materijalnim prilikama optuženog, ističući da se nalazi u nezavidnoj financijskoj situaciji.

On je kazao da je Marčetić dugo vremena profesionalno obavljao posao istražitelja za sprječavanje i otkrivanje kriminala, da nikad nije imao propusta i da je nagrađivan.

S Marčetićem je bio optužen i Aličić, koji je ranije priznao krivicu i osuđen uvjetno na godinu zatvora.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.