Inspekcije će benzinske s lošim gorivom zatvarati

Federalna uprava za inspekcijske poslove uskoro će pokrenuti pravu ofenzivu kako bi utvrdila očigledne prijevare s lošom kakvoćom goriva na što godinama upozoravaju pojedine kontrolne kuće u BiH. Kako je za Večernjak potvrdio direktor Uprava za inspekcijske poslove FBiH Ibrahim Tirak, u tijeku je obuka posebnog tima koji će ispitivati kakvoću goriva nakon što je ruska kompanija Zarubežnjeft, koja je vlasnik Rafinerije u Bosanskom Brodu darovala Federaciji BiH uređaj kojim je moguće provjeriti više desetaka raznih karakteristike goriva. Ovi inspektori se upravo obučavaju na uređaju u rafineriji u Brodu nakon čega će biti u stanju provoditi neovisne inspekcije.

Složena procedura

Radi se o vrlo složenoj proceduri kontrole kakvoće goriva koja uključuje provjeru više parametara. 
Direktor Tirak najavio je da će Federalna uprava za inspekcijske poslove nakon otkrivanja loših uzorka goriva poduzeti drastične mjere kakve se dosad nisu primjenjivale. “Vrlo jednostavno, zatvarat ćemo benzinske crpke koje ne budu imale odgovarajuću kakvoću goriva”, rekao je Tirak. Po njegovim riječima, nelogično je da je vrlo mali broj loših uzoraka u BiH, s obzirom na prijave potrošača, ali i na sam postotak loše kakvoće goriva koju prijavljuju kontrolne kuće koje po zakonu obavljaju nadzor. 
“Za mene je nelogično da imamo toliko malo slučajeva goriva loše kakvoće”, dodao je direktor Federalne uprave za inspekcije. 
Po Tirkovim riječima, u sukobu sa zakonom mogle bi se naći i kontrolne kuće ako se utvrdi da su godinama izdavale lažne potvrde o zadovoljenju svih potrebnih kriterija kakvoće goriva. Prema proceduri, kada inspektori budu utvrdili da je gorivo sumnjive kakvoće, onda na temelju toga nalaza isto treba potvrditi i ovlašteni kontrolni laboratorij nakon čega će se izdavati rješenja o zabrani rada benzinskih crpki.

Velike razlike

Ako na kraju provjera rezultira utvrdi da je gorivo na benzinskim crpkama loše kvalitete, onda će i kontrolne kuće koje su izdale pozitivne potvrde snositi financijske sankcije. Prema dostupnim podacima, kod kontroliranog goriva koje se uvozi ili se pak distribuira iz Rafinerije u Brodu, postoje velike razlike ovisno o tome na kojemu je području obavljen nadzor, odnosno o kojim je kontrolnim kućama riječ.

Zoran Krešić | vecernji.ba

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.