Inflacija u BiH usporava, ali cijene se ne vraćaju na staro

Inflacija u BiH bilježi silazni trend. Međutim, ekonomski stručnjaci iznose da se inflacija u BiH sporije spušta u odnosu na zemlje Europe.

Kako kaže ekonomski stručnjak prof. dr. Vjekoslav Domljan, kretanje cijena se usporava uglavnom kao posljedica kretanja cijena u Europi, jer BiH koristi „currency board“, tj. vezu konvertibilne marke i eura, tako da se stanje preslikava i kod nas.

Međutim, kod nas je to sporije zato što u slučaju BiH, usprkos „currency boardu“, postoji velika količina novca izvan banaka, odnosno izvan dosega monetarnih vlasti.

Primjera radi, izvan monetarnih vlasti je 7,5 milijardi maraka, a izvan banaka 6,2 milijarde, tako da ima dosta likvidnosti, koja, naravno, služi za odvijanje transakcija, odnosno za dozvoljavanje inflacije putem troškova, kaže prof. dr. Domljan za “Avaz”.

Moguće je, naglašava, očekivati daljnji pad inflacije, mada su mogući neki „ispadi“, kao što je problematika na Crvenom moru, pa, s te strane, kaže, mogu doći nepovoljni impulsi.

Prema riječima Faruka Hadžića, ekonomskog analitičara, značajno usporavanje kretanja cijena bilježi se još od rujna. Statistički podaci koje objavljuju naše nadležne agencije, kaže, pokazuju da je inflacija sada gotovo zanemariva.

I on navodi da će, ako ne dođe do nekih dramatičnih poremećaja na svjetskom tržištu, kao što su rat na Bliskom istoku ili neki globalni poremećaj, inflacija dodatno usporiti u ovoj godini.

Ovo sada što imamo je to da je rast cijena usporio, ali one se nisu vratile na prethodni nivo. Cijene se, po samoj svojoj prirodi, za neke proizvode vrlo teško ili gotovo sigurno ne vraćaju na prethodni nivo, kaže Hadžić.

FBiH: Radi se na akciji “Pametni potrošač”, evo što to znači za građane

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.