Inauguracijski govor Joea Bidena: Završimo ovaj necivilizirani rat – Jabuka.tv

Inauguracijski govor Joea Bidena: Završimo ovaj necivilizirani rat

Joe Biden prisegnuo je za novog predsjednika Sjedinjenih Američih Država.

Odmah nakon prisege Biden je održao inauguracijski govor.

“Ovo je dan demokracije, dan za povijest, dan nade”

Ovo je dan Amerike. Ovo je dan demokracije, dan povijesti i nade, rekao je Biden na početku.

Danas ne slavimo trijumf kandidata, nego demokracije. Volja naroda je poštovana. Ponovo smo naučili da je demokracija dragocjena, ali i lomljiva. U ovom trenutku, dragi prijatelji, demokracija je pobijedila. Na ovom mjestu prije nekoliko dana vidjeli smo nasilje, rekao je Biden.

Hvala mojim prethodnicima iz obje stranke, iz dubine srca. Sinoć sam razgovarao s predsjednikom Carterom, koji danas nije mogao biti ovdje, ali ovdje mu odajemo poštovanje. Upravo sam prisegnuo, izgovorio sam riječi koje je nekad davno izgovorio George Washington. Ovo je velika nacija, mi smo dobri ljudi. Tijekom stoljeća toliko smo napredovali, ali još je toliko toga pred nama. Moramo se oporaviti, moramo ozdraviti, pred nama je puno zadataka, rekao je.

“Moramo se suočiti s političkim ekstremizmom i domaćim terorizmom”

Izgubljeni su milijuni poslova, zatvoreno je stotine tisuća tvrtki. San o pravdi za sve više neće biti odgađan. Porast političkog ekstremizma i domaćeg terorizma je nešto s čime se moramo suočiti i što moramo poraziti, rekao je.

Ono što nam treba je ono što je najteže dostići u demokraciji – jedinstvo. Jedinstvo. Danas je cijela moja duša u ovome, u ujedinjenju naše nacije i našeg naroda. Pozivam sve Amerikance da mi se pridruže u tome, dodao je.

Jedinstvom možemo postići velike i važne stvari – stvoriti poslove, učiti našu djecu u školama, poraziti virus, ostvariti rasnu pravdu i još jednom učiniti Ameriku vodećom silom dobra u svijetu. Znam da su sile koje nas dijele duboke i stvarne, ali one nisu nove. Naša povijest je stalna borba između američkog ideala – da smo svi stvoreni jednaki – i okrutne stvarnosti, rasizma i ekstremizma, rekao je.

“Bez jedinstva nema mira, ima samo kaosa”

U svakom od tih trenutaka dovoljno nas se okupilo kako bismo išli prema naprijed. Povijest, vjera i razum pokazuju prema naprijed. Moramo se vidjeti ne kao neprijatelje, nego susjede. Moramo zaustaviti sukobe i smanjiti temperaturu. Bez jedinstva nema mira, ima samo kaosa. Ako se ujedinimo, uspjet ćemo, rekao je.

Danas krenimo zajedno iznova. Počnimo slušati i poštovati jedni druge. Moramo odbaciti kulturu u kojima se manipulira činjenicama ili ih se čak i izmišlja, rekao je.

Moji dragi Amerikanci, vjerujem da je Amerika puno bolja od ovoga. Kad naša Unija visi na rubu, mi stojimo ovdje. Ovdje smo gdje je dr. King govorio o svom snu. Danas obilježavamo prvu ženu na mjestu potpredsjednice, nemojte mi govoriti da se stvari ne mijenjaju, rekao je.

“Nasilje se ovdje više neće dogoditi, nikad više”

Nasilje se ovdje više neće dogoditi. Ni danas ni nikad više, rekao je.

Svima onima koji me nisu podržavali – molim vas da me saslušate. Ako se i dalje ne slažemo – neka bude tako.. To je Amerika. Pravo da se ne slažemo je jedna od najvećih snaga ove zemlje. Obećajem vam ovo – bit ću predsjednik svih Amerikanaca, svih. I borit ću se jednako za one koji su me podržavali kao i za one koje nisu, rekao je.

Protekli mjeseci naučili su nas bolnu lekciju – postoji istina i laž. Laži koje se izgovaraju kako bi se došlo do moći i profita. Ali vođe su prisegnuli Ustavu, kako bi obranili istinu i pobijedili laž, rekao je.

“Pred nama je teška zima”

Znam da se mnogi Amerikanci boje budućnosti, boje se za svoje poslove, misle na svoje obitelji. Obećavam vam – shvaćam to. Ali odgovor nije u tome da se podijelimo na frakcije, da ne vjerujemo onima koji ne izgledaju kao mi. Moramo završiti ovaj necivilizirani rat crvenih protiv plavih. Ako pokažemo malo tolerancije i ako smo spremni samo na trenutak drugih osoba, možemo to napraviti. Ne znamo što nam sudbina donosi. Ponekad će vam pružiti pomoć, nekad će vas pozvati da pomognete drugima. Budemo li se tako ponašali, ova zemlja će napredovati, iako se i dalje možemo ne slagati, rekao je, prenosi Index.

Pred nama je teška zima smrtonosnog virusa, moramo pobijediti ovu teškoću kao jedna nacija. Kao što Biblija kaže, radost dolazi ujutro. Proći ćemo kroz ovo zajedno. Zajedno, rekao je

“Vodit ćemo snagom našeg primjera”

Moja poruka onima izvan naših granica – popravit ćemo odnose i savezništva. Vodit ćemo ne samo primjerom naše snage, nego snagom našeg primjera. Bit ćemo snažan partner u u borbi za mir, rekao je.

Molim vas da mi se pridružite u trenutku tihe molitve za 400 tisuća Amerikanaca koji su preminuli u pandemiji. Odajmo im počast, rekao je Biden, nakon čega je uslijedila minuta šutnje.

Pred nama je teško vrijeme.. Suočavamo se s napadom na demokraciju, sistemskim rasizmom, klimatskom krizom i pandemijom. Svaki od tih izazova bio bi problem, ali mi se s njima moramo suočiti odjednom. Sad smo na testu – hoćemo li se iskazati? Vrijeme je za hrabrost. Obećavam vam – sudit će nas po tome kako smo se suočili s ovim krizama, rekao je.

“Branit ću Ustav i demokraciju”

Dajem vam riječ pred Bogom i pred svima vama: Branit ću Ustav, demokraciju, Ameriku i dat ću svima vama sve ono što imam, služit ću svima vama, javnom dobru. Zajedno ćemo ispisati američku priču nade, a ne straha, svjetla, a ne tame. Neka to bude priča koja nas vodi i inspirira. Neka povijest jednom o nama kaže da smo osigurali slobodu kod kuće i u svijetu, rekao je.

Okrećemo se zadatku koje pred nad postavlja ovaj trenutak. Neka bog blagoslovi Ameriku i neka Bog čuva naše vojnike. Hvala, Ameriko, zaključio je Biden.

Joe Biden prisegnuo za predsjednika SAD-a

(www.jabuka.tv | Foto: Rob Carr)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.