Imotski profesor pod istragom zbog obaranja većeg broja učenika na godinu

Nova školska godina započela je i u imotskoj gimnaziji “Dr. Mate Ujević”, no tamo su još uvijek aktualni događaji od prošle.

I dok jedni učenici listaju nove udžbenike, neki drugi, skupa s roditeljima, s nestrpljenjem pred vratima gimnazije očekuju dolazak inspekcijske službe Agencije za odgoj i obrazovanje.

Stvar je ozbiljna. Jako ozbiljna. Inspekcija stiže kako bi ispitala navode iz žalbe na ocjene iz matematike, i to za sedam učenika prvih i drugih razreda te škole, piše Slobodna Dalmacija.

No, idemo redom. Na mail redakcije ovoga medija stigla je pritužba jednog roditelja na postupanje nastavnika matematike Ante Trutina. Mail je opširan, identitet njegova autora poznat je redakciji, a ovdje ćemo za početak citirati neke njegove dijelove.

Poštovani, zanima me postoji li u Hrvatskoj ili u svijetu škola u kojoj je samo iz jednog razreda kod samo jednog profesora sedam učenika oboreno na godinu?!, počinje pismo roditelj djeteta koje pohađa imotsku gimnaziju, pa nastavlja da se baš to događa u školi koja nosi naziv Mate Ujevića, i to “po tko zna koji put”.

Sedam učenika Jezične gimnazije profesor Ante Trutin oborio je na godinu nakon popravnog iz matematike. Koliko je maturanta oborio ne znamo točno, no i to je sigurno nemala brojka. Pomozite nam i službeno zatražite podatke ravnatelja Gimnazije iz Imotskog Borisa Karina, navodi roditelj, u množini, otkrivajući da on zapravo piše u ime roditelja svih sedmero učenika koji se spominju u mailu.

U nastavku ogorčeni roditelj postavlja i niz pitanja usmjerenih na prof. matematike Antu Trutina. Pita ga tako koliko je učenika ove godine palo na popravnom iz matematike, odnosno koliko je njegovih učenika ove godine palo godinu zbog jedinice iz matematike, te koliko je učenika dosad u svojoj karijeri oborio. Pita ga i koliko je učenika izgubilo pravo na daljnje školovanje jer ih je bacio na popravnom dva puta, a pita ga i koliko je maturanata oborio na popravni, a koliko na godinu.

Roditelj postavlja pitanje i zašto se godinama ne reagira na metode i postupke profesora Trutina, te zašto se, kako kaže, krše zakoni RH.

Ovo je teatar apsurda kakvog nigdje nema. Tko nadgleda i kontrolira profesore i njihov rad? Kome oni odgovaraju? Kako je moguće da ravnatelj Boris Karin, koji bi trebao biti prva i odgovorna osoba škole, ne reagira na sustavno teroriziranje učenika i masovno bacanje na godinu od strane profesora Trutina? Možda zato što mu je profesor Trutin kum djetetu?, nabraja pitanja roditelj u svome mailu.

Koliko je samo sudbina, obitelji, dobre djece ovako uništeno?! Zašto se ne bi i profesori podvrgnuli psiho testovima?! Koliko godina će se profesoru Trutinu to tolerirati? Inspekcije dolaze i odlaze, on ostaje. Koliko puta se nekog profesora može prijaviti, koliko dugo on može raditi bez sankcija?! Do mirovine?! Pa postoje li uopće sankcije za ovakve profesore? Jesu li ikome iz stručnih službi i nadležnih inspektorata (čiji se rad plaća iz naših džepova) brojke učenika koje Ante Trutin obara na popravni i na godinu bitne?! Jesu li im sumnjive?! Ili su im ta djeca, kojoj svjesno i nesvjesno uništavaju budućnost, uistinu samo broj?!, ogorčeno će roditelj.

Nudi se u mailu i zaključak:

Sankcija za nečinjenje i nereagiranje na nepravdu kod nas nema! Ovim prosvjetnim radnicima je normalno da sedam učenika iz samo jednog razreda padne godinu. Oni u tome ne vide problem. Tko god je bio učenik Ante Trutina zna da je svaki njegov ispit svjesno opterećen preprekama i prezahtjevnim nepotrebnim koncepcijama kojima je cilj učenike onemogućiti u postizanju prolazne ocjene. Vjerujem da bi stručne službe, ako izvrše stručno-pedagoški nadzor u ovoj školi, utvrdile brojne nepravilnosti i propuste u radu prof. Trutina, ravnatelja i ostalih profesora na štetu učenika kojima su povrijeđena njihova, zakonom RH zajamčena, dječja prava. Brojne nepravilnosti bacaju se pod tepih godinama, te samo uz pomoć medija mogu isplivati na površinu. Nadam se samo da će svi odgovorni disciplinski odgovarati i da se više nijedno dijete neće osjećati nemoćno, jadno, frustrirano, razočarano prema nastavniku i obrazovnom sustavu općenito.

Rekosmo da je stvar ozbiljna. Jako ozbiljna. Stoga smo za prvoga sugovornika uzeli ravnatelja gimnazije Borisa Karina. Njegova izjava je kratka.

Mogu samo izjaviti da smo u školi oko spomenutih primjedbi učenika i roditelja sve radili u okvirima zakonskih normi. Na popravnom ispitu bila je komisija sastavljena od profesora, prema našim pravilnicima. Konačno, i ocjena više savjetnice za matematiku Antonele Czwyk Marić iz Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnice Split, prilikom stručno pedagoškog nadzora samog popravnog ispita kako nema propusta u provođenju popravnog ispita, meni je najmjerodavnija. Ako pak, kako vi kažete, dođe i inspekcija iz same Agencije iz Zagreba, mi smo spremni predočiti sve detalje provedbe popravnog ispita, riječi su ravnatelja Karina.

Iz Agencije za odgoj i obrazovanje prenosimo izjavu Antonele Nižetić-Capković, više savjetnice za odnose s javnošću, koja je na naše pitanje o primjedbi roditelja na spomenuto rušenje na godinu sedam imotskih gimnazijalaca izjavila:

Dobili smo predstavku roditelja i u Imotski ćemo uputiti višu inspekciju po tom pitanju. Tek nakon inspekcijskog nalaza možemo vam dati više informacija. Toliko za sada na vaše pitanje.

I za kraj i ono najvažnije, donosimo i odgovor prozvanog profesora Ante Trutina, piše Slobodna Dalmacija.

Sva ta pitanja i primjedbe ne stoje. Prvo bih samo spomenuo da roditelji ili roditelj, ili tko već postavlja ta pitanja, nije niti jednom postavio pitanje koliko su samo u posljednjih 15 godina učenici profesora Trutina osvojili regionalnih i državnih nagrada iz matematike, te je li učenik kojega sam ja učio bio sudionik međunarodne matematičke Olimpijade u Americi, počinje Trutin.

Nastavak je, međutim, zanimljiviji:

Napišite slobodno da sam iz tih razreda trebao na godinu baciti još četiri do pet učenika!

A zašto nije?

Negativnu sam ocjenu ipak dao samo onim najlošijima, koji usput i ometaju učenike koji žele i hoće nešto naučiti, obrazlaže Trutin.

Prema njegovim riječima, sasvim je normalno u poslu jednog profesora i odgajatelja da izvršava svoju zadaću, uči učenike, nagrađuje ih pozitivnim i kažnjava negativnim ocjenama.

To je moj dio posla i dokle god ga radim bit će tako. Za mene je ova priča završena, a mjerodavne institucije, inspekcije, dakako da mogu doći i provjeravati cijelu proceduru popravnog ispita, kaže Trutin.

A što se tiče pitanja koliko je posljednjih godina dao negativnih ocjena učenicima koji su ponavljali godinu, kaže da o tome ne vodi računa.

Zaista ne vodim evidenciju, mislim stotinjak. I ne stidim se ni pred kim zbog toga. U konkretnom slučaju, za ove učenike mogu kazati da sam plaćen držati nastavu u školi u učionici, a ne na autobusnom kolodvoru. Ako mi se naredi, otići ću i tamo predavati svoj predmet, ali slažete se da to nije primjereno obrazovanju naših učenika. Mislim da sam vam ovim sve rekao, a ostalo je za mene bespredmetno, zaključuje Ante Trutin.

(www.jabuka.tv)


57 komentara

  • Psihopat vidi mu se na faci da je nastran.
   Kako su dosad bez njega nastajali matematicari inzenjeri i svi ostali. Pravi se normalan moze ostat takav. Sve profesore treba kaznjavat koima puno djece gube godinu. Nije do djece vec do nastavnika nije dorastao edukaciji djece, nema pristup i nije za taj posao. Ovako kako ga gledam dobar bi bio kombaista traktorista i tako te malo zesce strojeve da se izivljava na njima.

  • Onda je on nesposoban i treba mu uručiti inzvaredni otkaz, jer ako su dica prošla psiho test, on je kriv, ako nije u stanju dicu naučiti za prolaz.

 • Prof. Ante Trutin je i mene učio, iz prve ruke mogu reći da jest strog i traži da učenik zna,
  ali sigurno nije zao i ne vjerujem da bi učenike bacao na godinu ako nisu zaslužili.
  Bio je i ravnatelj.

 • Kompleksas koji pitaj Boga kakvih sve ima osobnih problema, pa se izivljava na jadnoj djeci. Nikad mi nisu bili jasni profesori u malim sredinama koji su dijelili jedinice dijeci i onda ih nakon svega srecu u gradu, moraju okretati glavu od njih itd.
  APEL SVIM PROSVJERNIM RADNICIMA: Daj mu brate mili dvojku. Ne treba mu vise. Jer, zbog tebe ce mozda dijete oboliti na zivce ili ces mu srusiti sve snove o lijepom zivotu. Stavite se u kozu tog jadnog djeteta i ne zaboravite TO JE SAMO DIJETE.

  • a brate mili kad njega nije stid prolaziti pored profesora zašto bi profesora bilo… mislim da profesora više smeta ono ” šta će mi on, mora mi dati dvicu” , ne znam,,,,, onima koji su samo dijete ,ali baš dijete neka da dvicu, a bezobraznima g.v.o
   Jesu li ti roditelji komplesaši s osobnim problemima ? Ispada ludi su oni koji ne prave probleme.
   Treba im dati dvicu i napisati poklonjeno na zahtjev roditelja.

 • Ma dosta vas je više polupismeni i nadobudni roditelji!!! Tko ste vi da sudite o nečijem radu?!? Imate inspekcijski nadzor i neka on odradi svoje. Realno, kada bi se držalo kriterija od prije samo 30tak godina najmanje 50% učenika bi palo na godinu. Napravili ste hiperinflaciju prosvjetnog kadra, a ono malo što se uznojilo studirajući otišlo je uglavnom u Njemačku. Kako objasniti nepoznavanje padeža u gimnaziji ili tablice množenja u strukovnoj??? U visoko razvijenim zemljama kada je u pitanju školstvo poput npr.Finske imate određen prosjek ocjene na državnoj razini. Sve iznad ili ispod toga dolazi pod posebnu kontrolu. Čovjeka ne znam, ali zašto roditelji nisu tražili polaganje pred povjerenstvom? Stoga profesoru puna podrška.

 • Ucenicima niti se treba niti se smiju poklanjati ocjene, znanje mora postojati…medjutim u ovom slucaju ipak bi trebalo zagrebati,nesto nije uredu.
  Profesori su skloni da prave kult ličnosti preko svog predmeta, a često puta zaneseni odredjenim uspjesima kojih zaista ima.
  To nije dobro i ti ljudi – profesori mozda mogu biti neki exstra menadzeri ali profesori i neko ko radi sa mladim ljudima nebi trebali biti.

 • Ovo je nekad bilo normalna pojava. Tko ne nauci, taj i ne prodje. Danas se ocekuje prolaz i bez znanja!
  Ovaj profesor je prije svega korektan ispao prema ucenicima koji su naucili za 2, za 3, za 4 ili za 5 jer svaki od njih bi trebao dobiti vecu ocjenu ako je ovoj velicanstvenoj sedmorci pokloni!
  Nek izidju na vanredni ispit pred komisiju ako misle da znaju!
  Oni bi lunjali za vrijeme skolske godine di stignu, liti po moru a bez knjige bi svjedodzbu, neki i diplomilu, e pa nece ici!
  Puna podrska profesoru od bivseg odlikasa!!!!

 • Puna podrška profesoru. Tate i mame urlaju što im je sinčić pao zbog neznanja, umjesto da ga natjeraju da nauči. Ništa, ima komisija, neka se pred njom pokažu i dobiju petice ako znaju. A ja vjerujem da nemaju pojma.

  • Je a ti sto su lunjali sad su propalice (juric i taki) a neki su dr. znanosti, sami ste sebe strpali u svoje koseve nije vama Zora kriva

 • Sve to što pišu podrške profesoru je u redu jer je ipak tu da ocjeni znanje. Ali… treba se malo raspitati jeli to doista “SLUCAJAN” broj djece da padaju…

 • Ante Trutin dok je isao u skolu (u srednjoj smo bili zajedno) , biò je VRSNI MATEMATICAR i odma je bilo jasno dace muu matematika biti zanimanje
  Kao covjek , takoder je bio pravedan i normalan covjek, a koliko znam ne gleda na to “tko je ciji”
  To sto roditelji danas znaju BOLJE OD PROFESORA KOLIKO JE ZNANJE NJIHOVE DJECE TO JE PROBLEM ZA PSIHIJATRE.
  Obicno takvi roditelji, rijetko kroz godinu dolaze na informacije, a redovni su samo zadnjih dana kad nastava zavrsava, obicno ONI znaju koliko im djeca znaju i koju ocjenu tREbaju dobiti, redovito pravdaju izostanak djece kroz godinu bolescu, dok djeCA uredno sjede po kaficima ili ostaju kuci, jer im se ne cesto NEDA ICI U SKOLU…
  Takvi su danas roditelji
  Na srecu ima i divnih roditelja i djece, i ta djeca uce, vjezbaju , trude se, imaju dobre ili solidne ocjene…
  Za takvu djecu danas kazu – A ONI SU NECIJI ZATO SU TAKVI
  zato, po meni, poznavajuc o
  ovog covjeka, problem je s druge strane…

 • Ooo kakva su ovo vremena?
  Prije si se “bojao” roditelja, pa si i zbog toga bolje ucio i nije ti palo na pet da kazes da profesor nije u redu..
  Znao bi boga svoga.
  A pasti godinu je bilo normalno, ako nisi ucio.
  Danas, se roditelji boje djece, roditelji znaju sve o profesoru koji daje jedinicu i on automatski ne valja.
  Djeca ne mogu biti kriva ni pod razno.
  Eee zato nam i je sve ovako danas.

 • Ovaj profesor je odlican matematicar.
  Ucenici mu postizu odlicne rezultate na takmicenjima.
  Ako se iti malo ucenik potrudi, moze dobiti dovoljnu ocjenu za prolazak.
  A ici na to, ma mora on mene pustiti, jos riditelji kad podrze djete u tome, eeee to je problem, veci nego izgubiti godinu.

 • Sve treba pred kpmisoju i profesore i dakr ima poste ni profesora i da dobro objasne a.ima boze sacuvaj a nisu ni oni krivi ta nisu ni oni ucili vec diplomu kupi i evo ga a dae isto na provjeru ima i h koi knjige ne uzimaju u rukr mora bit jedinica

 • Narod kaze:
  Kakva majka takva cerka. Kakvi daci takav i ucitelj.
  Mislim dobro bi bilo da ucitelj kroz cijelu godinu prati djecu, pa kad uoci da dijet nije razumilo, naucilo onda vise sa njim raditi, na vrijeme sa roditeljima razgovarati, i druge pomoci traziti, a pomoci ima. Jer moramo poci od toga da ucitelj treba dijecu nauciti i onda ocijeniti ono sto znaju a ne traziti ono sto ne znaju.

  • Sa tobom očito nisu dovoljno radili hrvatski dok pišeš “dijecu”. I sada bi ti i takvi držali bukvicu kako netko treba raditi. Postavljaš li sebi pitanje ŽELE li učenici učiti ili im polupismeni roditelji objašnjavaju umjesto zajedničke molitve za stolom kako profesori trebaju raditi

 • Za MATEMATIKU se treba roditi.Nisu sva dijeca za to,nikad bila niti ce biti.Profesor objasnjava pred svim ucenicima,a to sto svaki ucenik ne moze razumjeti,nije profesor kriv.

 • Sam naslov “Pod istragom”, djeluje da vrijeme UDBE, na ovim prostorima još nije prošlo.
  Profesoru podrška jer je jedan od rjetkih koji ne radi NEGATIVNU SELEKCIJU, koja je ovdje poželjna.

 • Pustitw profesora da radi svoj posa, da su znali koi im predmet predaje dobili bi 2. Izbacit ocjene i niko nece past, e za to se trebaju borit njihovi roroditellji.

 • Ovom profesoru, kojega inače ne poznajem,puna podrška od osobe koja je završika gimnaziju na Š.Brijegu 1979.godine.Tada otici sa sata,pravit nered,zapaliti cigaretu a da te vidi profesor ili ne daj Bože ravnatelj..bilo je nezamislivo..Držalo se do znanja i ugleda škole..Kakve li intervencije roditelja žalosna ti majka..Sjecam se u prvom razredu ih palo sedmoro..u drugom troje..ono što je ostalo i vrijedilo je.I danas smo ponosni na sve to..

 • Cuj samo 7, pa dok se islo u skolu i dok je skola imala profesore, recimo prije 30-40 godina na godino je padala po pola ucenika iz jednog razreda gimnazije…

 • Niko pametniji kao pokojni prof Skoko suti nemoj pricat na satu nemoj zvakat zvake pisi sta ti kaze i imas 2 a ne izivljavanje na ucenicima kao pojedini ne nije Zora kriva ni zasta al je kriva sta je svrstala par njih sa ovim sta su lunjali oko skole adio..

  • dobro nas je i naučio,šuti i trpi, barem se na njegovim predmetima trebalo raspravljati i oštriti kritički um. Da se razumijemo imala sam 5.

 • Ovaj prof je pravi , vrijedni profesor koji zna matematiku i svaki ucenik koji hoce dobiti dvicu kod njega moze.
  Toliko malo trazi za prolaz
  Problem je sto ucenici nece ni to malo da nauce, vec uz pomoc roditelja hoce proci .
  Pa nije posteno da netko ko je vrijedan bio cijelu godinui mucio se za tu dvicu, jednako prode kao onaj tko se ne trudi i jos pravi nered

 • Pa zasto ova djeca ne odgovaraju pred komisijom kad se osjecaju zakinuti za ocjenu
  Zalosna im majka – pa ako budu znali neka onda zovu inspekciju i pisu protiv profesora
  Eee di si pok prof Susak pa da vidis sta danas ùcenici rade..

 • Pa to su gimnazijalci trebali bi nesto I znati iz te matematike da dobiju dvojku.A da roditelji I ti ucenici razmisle o nekoj drugoj srednjoj skoli.

  • Zorka hvala ti….ta tvoja matematika mi danas nista ne znaci a ti predjes ulicu svaki put kad te sretnem a ne ja…

 • Tko ne zna na popravni. Samo.nadobudne majke i papci očevi brane svoju bahatu priglupu djecu.
  Poruka vama svima neznalicama:
  Da je pravog jugoslovenskog sustava čuvali bi ovce i čistili.brabonjke sa.svojih bata jer da.nije bilo rata i najezde primitivizma nebi nikad bili.u prilici doć pred.gimnaziju.a kamo li da ju pohađate.
  MARŠ MARVO

 • Nastavljam komentar
  Nije sve izgubljenoLoše ocjene za mnoge su učenike (pre)veliki problem s kojim se ne mogu sami nositi nego im je potrebna pomoć i podrška roditelja. Stres najprije izaziva činjenica da je ostalo premalo vremena da se isprave ocjene i da to zahtijeva izuzetan napor i koncentraciju u učenju. Djeca različito reaguju na loše ocjene. To zavisi od njihovog uzrasta, osobnosti, prošlim iskustvima, i reakciji okoline. Neka djeca loše ocjene doživljavaju tragično, pa su sklona depresiji, povlačenju u sebe, gubitku samopoštovanja, i njima je izuzetno važna roditeljska podrška u takvim situacijama. Druga djeca znaju reagovati još većim otporom prema učenju, zauzimajući prema spoljašnjem svijetu stav kao da ih uopše nije briga za ocjene, što je varka i problem koji je samo privremeno potisnut.
  Svako može dobiti lošu ocjenu

  Nema učenika koji nije dobio lošu ocjenu, odnosno ocjenu koja je niža od one koju je očekivao. Zapravo, i kod samih učenika percepcija i lični doživljaj što je loša ocjena mogu biti vrlo različiti. Za odlikaša neuspjeh može predstavljati ocjena četiri, za nekog drugog učenika loša ocjena je samo ona manja od tri. Negativna ocjena za svakog je definitivno loša. Očekivanja roditelja po pravilu su puno zahtjevnija, pogotovo u današnje vrijeme kad su ocjene postale jako važne, jer utiču na dalje obrazovanje, od izbora srednje škole do upisa na željeni fakultet.

  Razlozi školskog neuspjeha

  Zašto su u dnevniku završile loše ocjene? Razlozi mogu biti brojni. Najčešće se gradivo ne savlada kako treba zbog gubitka motivacije, smetnji pažnje i koncentracije, nedostatka radnih navika ili manjka predznanja, straha od ispitivanja pa do neučinkovite metode učenja ili neodgovarajuće metode učenja određenoga gradiva. Uzroci školskog neuspjeha razlikuju se u nižim i višim razredima osnovne škole. Od prvog do četvrtog razreda uključuju teškoće pažnje i koncentracije, smanjene sposobnosti i emocionalnu nezrelost. Teškoće u školi mogu se javljati i zbog smetnji različitih specifičnih sposobnosti kao što su pisanje, računanje, čitanje. Bitno ih je što prije prepoznati kako bi se na vrijeme pomoglo djetetu i da mu se omogućilo savladavanje gradiva na odgovarajući način.

  Pomognite djetetu

  Kao roditelj najvažnije je da kod djeteta stvorite stav da svako može dobiti lošu ocjenu, ali i da istovremeno razvijete kod njega osjećaj da je sposobno da ispravi lošu ocjenu. Najveća je greška kada roditelji na lošu djetetovu ocjenu reaguju kritikovanjem i prijetnjama jer tada djetetu treba razumijevanje i podrška uz nastojanje da se pronađe način kako ocjene promijeniti na bolje. Roditelji mogu pomoći djetetu u organizaciji i primjeni novog, učinkovitijeg načina učenja. Naučiti ga da rasporedi gradivo na manje cjeline, koje će prolaziti svakoga dana. Svake večeri ispitajte dijete što je toga dana naučilo. Tako će se dijete samo uvjeriti kako napreduje, steći volju i samopouzdanje, a to je za ispravljanje loših ocjena najvažnije. Naučite dijete da ne odlaže svoje obveze, da stekne dobre radne navike, a za to mu je ponajprije potreban vremenski plan, odnosno, raspored učenja, ponavljanja gradiva.

  • jedini komentar koji mi se sviđa,,treba pomoći djeci s poteškoćama u učenju,,u tome je poanta,,nije problem rješen što je neko oboren,,samo samopouzdanje djeteta je narušeno…a malo je sve to i licemjerno,jer kod nas se ne cjeni znanje, nakon škole prilikom zapošljavanja to svako zna..

  • Ovo definitivno nije komentar iz tvoje glave. Uvodni dio vjerojatno je, jer odiše nepismenošću koju si pokazao/la u svome prvom komentaru. Brkaš jezik…. Tekst je dobar, ali skinut po sistemu copy paste.

 • Naravno da svak nije za sve
  I poznato je da je matematika vecini bauk
  Medutim, ako nisu ucenici spremni uciti dovoljno, truditi se da onaj predmet koji im zapinje jos vise uce i vjezbaju, ne trebaju ici u gimnaziju ili neku skolu gdje jè matematika “teska”, nesavladiva i gdje u startu znaju da ce imati problem oni sami a i profesor.
  Medutim, ako je ucenik zdrav i vrijedan, moze i te kako svladati gradivo tj minimum koji se od njega trazi
  A roditelji bi trebali ODGAJATI djecu od malih nogu i uciti ih radu, redu i ucenju
  Kad dodu u srednju skolu, pomalo se to gubi i tesko je neke stvari nadoknaditi.
  Najmanje i najgora solucija je ovakva reakcija roditelja gdje se profesor zeli ptikazati kao “zlostavljac” i los poznavatelj svog posla

 • I šta vrijedi sva ta pusta buka, podrške ovima ili onima kada danas znanje NE VRIJEDI i kada sa znanjem kojim raspolažeš si ne možeš osigurati egzistenciju, osim ako imaš kakvu vezicu, rodbinu i kumove u foteljama, onda nije bitno jesi li genije ili si pao 5 puta godinu.

 • Sigurno je da su današnji kriteriji koje traže profesori za 2 niski i većini je matematika teška, ali pošto su ti učenici bili na popravnom znači da su sve ostale predmete prošli osim eventualno još jednog ( nisu pali iz tri ili više). Naravno da su djeca danas bezobrazna i da slabo uče. Ipak posao profesora je da ih natjeraju određenim pedagoškim mjerama kroz godinu da poprave ponašanje i informiranjem roditelja natjeraju da poprave ocjene. Ako učenik zbog samo jednog predmeta gubi godinu, makar to bila i matematika, znači isto da ga ti nisi ništa naučio iako ti je to posao. Ne treba davat dvice na osnovu ničega, ali isto ne treba samo reć ništa ne znaš evo ti jedan. Treba pomoć učeniku da zasluži dvicu.

 • Profesor Trutin je najbolji profesor u Imotskoj gimnaziji. Meni je predavao i tocno zna koliko tko ima znanja. Svima da prikliku da isprave ocjenu i po 10 puta ako treba, a isto tako je voljan zakljuciti i vecu ocjenu. Zalosno je sto svasta pustaju u gimnaziju cega je on svjestan, pojedini ne znaju zbrajati i mnoziti banalne stvari ili neke jednostavne jednadzbe i zbilja ih treba oboriti. Svi koje su oboreni nIsu imali nikakvo predznanje iz matematike, a nisu ga zeljeli ni steci. U potpunosti podrzavam profesora Trutina!

 • TRIBA I ZIDAR NEKO BITI! I VRTLAR! NI ZA LIKA I! NEKA SE TE PROPALICE DOGOVORE: JEDAN KOPAT; DRUGI GONIT; TRECI MATE; DASKE , BETON ITD! I ETO FIRME! TAKO MATAN NJE DA SUTALO MALOM DA PRODAJE CANGRLINE, VEC GA NATRA DA UCI!

 • Maturant sam iz 78/79 god.
  U 4 razredu gimnazije tj maturanta 3 propala na godinu iz matematike.
  Niti jedan od njih nije rekao nista osim nismo znali.
  Ponavljali razred, polozili prijemni iducu god u Zagtebu, zavrsili fakultete.
  Znate koja je bila reakcija roditelja?
  Da su naucili prosli bi
  Sva trojica su poslije kroz zivot govorili
  Da ih je ta godina naucila pameti u zivotu

 • Roditelji čija djeca ne uče ili slabije uče nemojte krivicu prebacivati na Profesore, nego upišite djecu u Trgovačku i slične škole pa ni VI ,ni vaša djeca a ni Profesori neće imati ovakvih problema .
  Nije sramota ne završiti Gimnaziju i fakultet,jer ako loši učenici nekako se provuku u Gimnaziji ostat će na tome.

 • Ljudi, ne patite od amnezije.
  Nije tako davno bio skandal ni u našoj gimnaziji na Brijegu kod profesorice matematike.
  Pretrpila je prijetnje i tko zna što sve ne zbog roditelja koji ne znaju ništa drugo, nego tapšati svoje dijete i raditi kako ono želi.
  Prosvjetna inspekcija, popravni ispiti, nezaslužene dvojke na zahtjev roditelja, sve identično.
  Čuj, ona je stroga, ona traži puno…
  Generacije odgojila, prošle s njom, sad odjednom do nje.
  U šta smo se pretvorili i dokle ćemo ovako? Ne prežemo ni od VEĆIH da potlačimo Male…
  Odgajamo i rađamo male sebične manipulatore, a upravo oni su naša budućnost i kako ono… na njima svijet ostaje.
  Podrška svim profesorima, kolektivima koji se bore za znanje, dignitet i obrazovanje, koji odgajajaju ni suca, ni vojnika, nego čovjeka! Vazda na udaru, a niđe nikog na njihovoj strani.
  Roditelji, pomalo.

 • I Kovina Ivan je opasna, ali Miro Bosnjaj sam ispravi ocjene u dnevniku, maticnij knjizi i izda svjedodzbe i nikome nista. Idu u skolu u krivom gradu.

 • Po cemu je prof.Paponja opasna? Meni je zena predavala i bila razrednica. Super objasni, tko hoce nauciti moze, a ovako je legenda sto smo mogli vidjeti na ekskurziji. Zena radi svoj posao i to je to. A sto ne pase onima sto ne uce a posebno njihovim roditeljima to je njihov problem.

 • Zasto bi zbog toga bio pod istragom kod nas je pokojni prof. Bakrač obarao cjele razrede i na popravnom sve pustio i tako je to uvjek bilo, jednostavno se znalo da je to njegov sistem rada i niko se bunio nije

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.