IMDb ukinuo mogućnost ocjenjivanja filma Dara iz Jasenovca

Film Dara iz Jasenovca više se ne može ocjenjivati na IMDb-ju.

Nakon što su se Srbi i Hrvati počeli prepucavati putem te platforme spuštajući, odnosno dižući ocjene filmu koji nisu ni pogledali, ta platforma je ugasila mogućnost ocjenjivanja filma koji je u Varietyju, jednom od najutjecajnijih filmskih magazina na svijetu, kritičar Jay Weissberg nazvao “neprikrivenim primjerom srpske nacionalističke propagande”.

Istog dana kad je izašla kritika film je dobio nekoliko izrazito loših komentara na IMDb-ju, a isti su mu korisnici ostavljali najnižu ocjenu (jedinicu). Informacija o tome počela se dijeliti po društvenim mrežama, a neki su korisnici iz Srbije odmah zaključili da Hrvati namjerno ruše ocjenu filma.

Na to su odmah reagirali neki Srbi koji su na društvenim mrežama počeli objavljivati pozive svojim sunarodnjacima da filmu daju što veću ocjenu jer su “ustaše krenule da botuju na IMDb-u”. Mnogi su to objeručke prihvatili pa su se nakon nekoliko niskih ocjena na IMDb-ju zaredale same desetke za nepogledan film, kao i izrazito pozitivne recenzije.

Film je nakon toga na spomenutoj stranici imao ocjenu 9,7. Sad se ocjena više ne može vidjeti, no još uvijek se može pročitati ukupno 506 recenzija koje su korisnici ranije ostavili.

Priča prati sudbinu djevojčice Dare i njezine obitelji u vrijeme Drugog svjetskog rata, neposredno nakon ustaško-njemačke ofenzive na Kozari, kada su mnoga djeca s tih prostora odvedena u Jasenovac, a potom premještena u logor Stara Gradiška. Režiju potpisuje Predrag Antonijević, scenarij Nataša Drakulić, a naslovnu ulogu glumi 12-godišnja Biljana Čekić. Film je sniman u malom mjestu pored Sombora, u vjerno napravljenoj replici jasenovačkog konclogora, piše Index.

U Srbiji bi premijeru trebao imati u travnju, a još se ne zna hoće li se prikazivati u Hrvatskoj.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

 • Velikosrpska filmska sranja. Bolje im je da prodaju prasiće, nego se bave kulturom – jer je nemaju. Gadovi četnički.

   • O Jasenovcu se ništa pouzdano ne zna osim da su srbi tamo upisali sve žrtve sa području HND, to jest Hrvatske i BiH, i to i one koje su četnici i partizani poubijali. Ovo novije kao Manjača, Vukovar, Srebrenica itd se zna sto posto. Tipična četnička taktika, odvratit pažnju od srpskih zločina od 1991 do Oluje.

    • Ma jok čim se spomene Jasenovac ništa se nezna povjesničari sve budale pa ne znaju šta pričaju. Ustaše su bili pravi anđeli.

     • Manjača je bila rehabilitacijski centar? Ha ha ha. Moj daidža je na listi u Jasenovcu a ubili ga srbi u Foči. Ajde bogati koji su povjesničari istražili Jasenovac? Dodik i Vučić? Onaj srbin Vukić što istražuje, otkrio je razne manipulacije ali ga ometaju u radu. Srbi su pokazali u Srebreneici kavi su “anđeli”.

 • Odoše srbi daleko. Ovo smo sve gledali nedavno u Vukovaru, Srebrenici, Škabrnji, Doboju, Manjači i tisuće drugih stratišta.

 • Jasenovac treba prekopati i istražiti, pa da vidimo što je istina. Ali, to ne ogovara srbo i hrvatočetnicima kao: Plenković, Mesić, Josipović, Pusići, dinastija Goldstein, Klasić, Jakovina, Markovina, Dežulović, Ivančić, J. Lovrić, Teršelić, Borić, Bauk, Pupavac, Stazić, Božinović, Jandroković, Aca Syanković, Obersnel, Miletić, Rudan, Štrbac, Milošević, Šimpraga, Jeckov, Stanimirović, gudini iz SANU i slične životinje.

 • Jasenovac treba prekopati i istražiti, pa da vidimo što je istina. Ali, to ne ogovara srbo i hrvatočetnicima kao: Plenković, Mesić, Josipović, Pusići, dinastija Goldstein, Klasić, Jakovina, Markovina, Dežulović, Ivančić, J. Lovrić, Teršelić, Borić, Bauk, Pupavac, Stazić, Božinović, Jandroković, Aca Syanković, Obersnel, Miletić, Rudan, Štrbac, Milošević, Šimpraga, Jeckov, Stanimirović, gudini iz SANU i slične četničke životinje.

 • Zna li neko koliko su srbi imali logora za nesrbe devedesetih godina prošlog stoljeća? Zna li iko kakve su se strahote tamo događale? Zna li iko gdje su kosti nestalih hrvata i ostalih žrtava srpskog terora? Zna li iko? Zna a ne zna. Zašto?

  • Zato sto ste ti i takvi poput tebe s druge strane zarobljeni u vjecnom paklu mrznje i nerazumijevanja i dok ne krenete i jedni i drugi od sebe prvo, ne mozete ni od drugog nista traziti.

   • Vidi bogati, mržnja ja koji tražim istinu a vi koji ste progonili, mučili, klali niste mržnja. Bez istine nema mira. Vi što ne želite znat istinu, stvarate vašim manipulacijama i podvalama još veću mržnju

 • Vidjelo se u ovome ratu šta su Srbi gdje god su uspjeli vojno napravit proboj nicale su masovne grobnice civila a svoje zločine drugima prirpisivali. Ta nije džaba onaj njihov Dobrca Ćosić napisao o njima samima kao mega lažovima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.