Igračke naručene preko interneta kasne sa isporukom

Vijest da u Americi za predstojeće blagdane prijeti nedostatak igračaka, hrane, mobitela, vode… nedavno je obišla svijet, međutim, nisu stanovnici SAD-a jedini kojima bi Kina ove godine mogla “ukrasti” Božić.

Bez željenih plišanaca, lutki, automobila na daljinski… mogla bi ostati i djeca diljem Europe pa tako i u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Upozorenje i neizvjesnost

Problemi s isporukom u našoj zemlji već se bilježe, a police određenog broja veleprodaja već su prazne i nitko ne zna kada će se početi puniti. Ako igračaka nema u veleprodajama, nema ih ni na policama tržnih centara. Prema riječima jednog od uvoznika igračaka, isporuka im kasni već više od mjesec dana.

Roba je trebala doći još početkom listopada, međutim, još je nema. Posljednja informacija je da bi trebala stići kroz idućih desetak dana, ali to nitko sa sigurnošću ne može znati, odgovara ovaj uvoznik.

Dodaje kako je stanje na svjetskom tržištu neizvjesno, a cijena igračaka enormno raste.

Ne znamo na što će ovo sve izići, jer pored toga što kasne isporuke, cijene se enormno podižu, zbog toga smo ovoga puta naručili manju količinu igračaka, svjesni kupovne moći stanovnika BiH, kaže ovaj poduzetnik.

Na moguću nestašicu igračaka uoči božićnih i novogodišnjih praznika, iz kineske industrije dječjih igračaka upozorili su još u kolovozu, nakon čega su neki veći trgovački lanci u europskim zemljama pokušavali povećati zalihe kako bi riješili pitanje opskrbe, ali problem su stvarali ograničeni skladišni prostori.

A cijeli problem s nestašicom je, prema pisanju svjetskih medija, nastao zbog više razloga, među kojima su nedostatak kontejnera za prijevoz i ogromni troškovi prijevoza na globalnoj razini, kao i veća potražnja za igračkama u samoj Kini, ali i diljem Azije zbog čega se smanjuje isporuka prema zemljama SAD-a i EU-a.

Kada je riječ o prijevozu, podaci pokazuju da su troškovi uporabe kontejnera porasli između 10 i 15 puta tijekom proteklih godinu dana.

Problemi u svijetu

Primjerice, dopremanje iz Kine u Veliku Britaniju kontejnera dužine 40 stopa (12 metara) koštalo je oko 1500 dolara, ali je već u kolovozu ove godine ta cijena porasla na 15.000 dolara.

Osim toga Kina prolazi kroz krizu ugljena i papira, koja utječe na sve ostale kineske proizvode – od tekstila, preko igračaka do čipova za iPhone.

Problem s proizvodnjom u ovoj zemlji proizlazi i iz krize električne energije, zbog koje je više od 20 pokrajina doživjelo nestanak struje.

Naime, više od polovine električne energije u ovoj zemlji koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača igračaka, ali i odjeće, obuće, čipova, računala, tableta, različite opreme… dolazi iz ugljena koji je poskupio u cijelom svijetu.

Ti se troškovi ne mogu prenijeti na kineske potrošače zbog strogog ograničenja cijena pa energetske tvrtke smanjuju proizvodnju.

Doktor Michael Meidan s oxfordskog Instituta za proučavanje energije nedavno je za BBC pojasnio kako je proizvodnja ugljena također pogođena novim sigurnosnim provjerama u rudnicima, strožim ekološkim pravilima i nedavnim poplavama.

Što znači da se čak i kad se potražnja za kineskom robom povećala, primjerice uoči Božića, od tvornica tražilo da smanje potrošnju energije ili da se zatvore nekoliko dana. Inače, u Kini se proizvodi 85 posto svih igračaka u svijetu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.