Iduće povećanje mirovina u Federaciji 15. travnja

Povećanje mirovina u Federaciji uslijedit će 15. travnja, a riječ je o redovitom usklađivanju mirovina, kako propisuje Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Prema riječima Mustafe Trakića, predsjednika Saveza udruga umirovljenika FBiH, u travnju bi se mirovine mogle povećati za 4,6 posto.

Predviđanja su da bi mirovine u Federaciji mogle biti povećane 15. travnja za 4,6 posto. Vidjet ćemo. S tim povećanjem minimalna mirovina bi bila nekih 517 KM. Za nas je travanj još daleko. Treba napomenuti kako bi se ta razlika od 4,6 posto na mirovinu isplatila retroaktivno od siječnja, rekao je Trakić za Faktor.ba.

Za najniže mirovine uvećanje bi bilo za 22 KM.

Kada bismo mirovine povećali za 100 posto, to bi donekle ublažilo ovaj rast cijena na tržištu i omogućilo da umirovljenici nekako žive. Po meni mogu sada živjeti samo oni čije su mirovine 1.000 KM i iznad toga. Takvih je 20 posto od 436.000 umirovljenika. Oni mogu reći da su u pravom smislu umirovljenici i da mogu živjeti od svoje mirovine. Sve ostalo je patnja i jaz. Nekada je tržnica u Zenici bila puna kada je isplata mirovina. A sada je to pustoš. Oni su čuli da se mirovine povećavaju 11,1 posto, a cijene su otišle maltene 100 posto, govori Trakić.

Najniža mirovina u Federaciji BiH sada iznosi 495,12 KM, zajamčena je 590,90 KM, dok je najviša 2.415,86 KM.

Na mjesečnoj razini za isplatu mirovina potrebno je oko 250 milijuna KM.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Kako preziviti od toga poplaćamo režije od čega živjeti.Bježite ljudi dok je vrjeme.Široki Brijeg najveći lopovluk

  • pomozi bože onima koji imaju, tako je geslo u nas BiH, samo uhljebi žive ko begovi, ali otimat će se …pijace prazne, šoping centri prazni, samo bolnice pune…

  • Netko će pomisliti da evo stalno mirovine raste, portali pišu, novine a tamo povećanje 10% iznosi 50 KM a umirovljenici gladni, 70% njih a više, jer ne može se živjeti ni od 700 – 800 km dok platiš režije, lijekove, liječenje i nešto hrane. Osim ovih što imaju velike mirovine i dobiju povećanje 10% i koje iznosi 250 km.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.