Listopad je rok za procjenu napretka BiH ka Europskoj uniji

Članovi Predsjedništva BiH u srijedu su održali sastanak s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, a ishod sastanka su pojedinačno komentirali.

Predsjedateljica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović prva se obratila javnosti nakon sastanka u institucijama Europske unije u Bruxellesu.

Dogovorili smo se da imamo periodične sastanke s Michelom kako bi ga obaviještavali. Vladalo je pozitivno ozračje, ali svi razumiju složenost prilika u BiH. Ovo je bio sastanak ohrabrenja s njegove strane, da svi razumijemo kako trebamo biti dio europske obitelji. Ono što je najbolje od svega jeste da bilježimo pozitivne rezultate. Puno je neslaganja oko određenih stvari i potrebno je završiti s nekim iluzijama, istaknula je Cvijanović.

Ishod sastanka prokomentirao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Mislim kako je gospodin Michel pozvao novi saziv Predsjedništva da mu kažemo koliko postoji spremnosti da se krene u neke konkretne svari. U listopadu ove godine će se ovdje raspravljati o napretku BiH nakon dobijanja kandidacijskog statusa, i ja kako vidim stvar je “recite jeste li spremni, pa da vam damo neki plus” kada govorimo o europskom putu, kazao je Komšić.

Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH najviše je govorio o tome kako je potrebno da se bh. vanjska politika uskladi s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije.

Moram reći da smo imali koristan i sadržajan sastanak. U tom smislu možemo biti ohrabreni s njegovim porukama. Vrlo jasno je gospodin Michel rekao da ohrabruje ubrzan put ka članstvu u EU i da je vrlo bitno da se u idućem razdoblju u BiH pojača dijalog, ali i dijalog države i EU. Možemo biti zadovoljni, ali je pred nama jedan konkretan posao. Nalazimo se na raskrižju kada moramo odlučiti hoćemo li imati deklarativan konsezus ili ćemo imati radni konsenzus o ulasku BiH u EU, kazao je Bećirović.

Istaknuo je kako je Michelu kazao da su važni resori vanjskih poslova i obrane u kontekstu novih geopolitičkih okolnosti u Europi.

Mi imamo usvojene sve odluke, strategije i stavove. Samo treba provoditi ono što su usvojili državni organi BiH. I u tom smislu ima određenih pozitivnih promjena, objasnio je Bećirović.

Članovi Predsjedništva BiH sastat će se i s Josepom Borrellom, europskim povjerenikom za vanjsku i sigurnosnu politiku.

(www.jabuka.tv | Foto: Europsko vijeće)

2 komentara

  • Žašto Norvežanima netreba Evropskaa unija , znaju oni i bez njih šta je za narod najbolje . Mislite li da će nam biti bolje , neće jer će biti kako oni kažu ….i svejedno će te morat radit…. a u Nato da iz sigurnosnih razloga

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.