I u Ljubuškom se nastavlja trend smanjenja broja učenika

Nova školska 2018./19. godina u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine trebala bi početi u ponedjeljak, 3. rujna. U školske klupe sjest će i učenici iz Županije Zapadnohercegovačke, a među njima i školarci s područja općine Ljubuški.

Kako se doznaje iz Odsjeka društvenih djelatnosti općine Ljubuški, u prve razrede u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2018./19. godini upisana su ukupno 423 učenika.

U OŠ Tina Ujevića upisana su 42 prvašića, u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić 57, dok je u OŠ Marka Marulića upisano 119 prvašića. Što se tiče srednjih škola, u Gimnaziju Ljubuški u prve razrede upisano je 69 učenika, a u SSŠ Ruđera Boškovića njih 136.

Ukoliko se usporede podaci iz protekle školske godine, vidljiv je manjak novoupisanih učenika u osnovne i srednje škole, i to za njih 88, piše Dnevni list.

Sveukupno gledano, nastavlja se trend smanjenja broja učenika, naročito ako se osvrne na podatke koji govore da je, primjerice, prije desetak godina u osnovne škole znalo biti upisano preko 300 prvašića.

Unatoč ovim činjenicama, u školama se i dalje radi na unaprjeđenju kvalitete nastave, kako bi se učenicima olakšalo učenje i razumijevanje nastavnog gradiva.

Kao pozitivan primjer može se navesti nabavu interaktivnih ploča koje su, zahvaljujući Općini Ljubuški, pripale trima osnovnim školama. Tako su ljubuške osnovne škole postale prve u Bosni i Hercegovini koje su uvele pametne ploče s mozaBook softverom.

Prvi u BiH: Osnovne škole u Ljubuškom uvode pametne ploče

Ploče su, kako se doznaje, postavljene u učionice te je započelo stručno usavršavanje za nastavnike i učitelje o ovoj tematici.

Ravnatelji i nastavnici smatraju kako je ovo revolucionaran potez kada je u pitanju obrazovanje u BiH, a nadaju se da će i druge općine slijediti ovaj pozitivan primjer.

(www.jabuka.tv | Foto: ilustracija)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.